Bloomberg: συγχωνεύονται πάνω από 700 μικρές εταιρείες ύδρευσης στην Ελλάδα
Ο λόγος για υδρευτικές εταιρείες, που ελέγχονται κυρίως από δήμους και θα ενωθούν σε τρεις για να βελτιωθεί η διαχείριση του νερού!

Η Ελλάδα σχεδιάζει τη συγχώνευση εκατοντάδων μικρών εταιριών ύδρευσης, αναφέρει σήμερα το Bloomberg, εν όψει της κυβερνητικής σύσκεψης σήμερα το πρωί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια επιδεινούμενη ξηρασία που έχει οδηγήσει τα αποθέματα ύδατος που τροφοδοτούν την Αθήνα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών.
Πάνω από 700 υδρευτικές εταιρείες, που ελέγχονται κυρίως από δήμους, θα ενωθούν σε τρεις για να βελτιωθεί η διαχείριση του πολύτιμου πόρου, δήλωσε στο πρακτορείο ένα άτομο με γνώση του σχεδίου. Οι υφιστάμενες εταιρείες για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη -η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥAΘ- θα επεκτείνουν την κάλυψή τους, ενώ μια τρίτη οντότητα θα αναλάβει την υπόλοιπη χώρα, ανέφερε το άτομο, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμο καθώς το σχέδιο δεν είναι ακόμη δημόσιο.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα νέο ταμείο για να χρηματοδοτήσει φράγματα, εγκαταστάσεις αφαλάτωσης και άλλες επενδύσεις για την προστασία της υδροδότησης, δήλωσε η ίδια πηγή. Η Αττική, η περιοχή γύρω από την Αθήνα, και η Κρήτη θα χαρακτηριστούν ως περιοχές με έλλειψη νερού, ώστε να επιταχυνθούν νέα έργα, πρόσθεσε.
Αυτό το πακέτο μέτρων έρχεται ενώ η Ελλάδα ταλανίζεται από ένα κύμα καύσωνα που φέρνει τις θερμοκρασίες στην ηπειρωτική χώρα έως και τους 43°C αυτή την εβδομάδα. Τα υδάτινα αποθέματα για τους 4,4 εκατ. κατοίκους της πρωτεύουσας και της ευρύτερης Αττικής μειώνονται συνεχώς εδώ και τρία έτη λόγω της ζέστης και της χαμηλής βροχόπτωσης.
Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο, ενώ οι χώρες της Μεσογείου είναι μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο από ξηρασία. Αυτό απειλεί τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων πλημμυρών από βίαιες καταιγίδες, ασκούν πίεση στις πεπαλαιωμένες υποδομές της χώρας.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 1.327 υδάτινα έργα στην Ελλάδα, που απαιτούν επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ, δήλωσε η ίδια πηγή του πρακτορείου. Από το 2019, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 278 έργα διαχείρισης νερού αξίας 356,4 εκατομμυρίων ευρώ, πρόσθεσε. Οι τρεις υδρευτικές εταιρείες θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥAΘ για να γίνουν πιο αποδοτικές. Οι διαδικασίες πρόσληψης θα απλοποιηθούν, ενώ η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε το άτομο.
Το τελικό σχέδιο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη και οι προτάσεις ενδέχεται να τροποποιηθούν, καταλήγει το πρακτορείο.