"Δεν είναι εικόνα αυτό που δείχνουμε: Kάνουν όλοι τους δικηγόρους και τους νομικούς!"
Αποστροφή του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το "νέο πρότυπο κανονισμό λειτουργίας" του οργάνου

Να σημειώσουμε πως, ως έκτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, εγκρίθηκε ομόφωνα, όπως ήταν αναμενόμενο, η ρύθμιση (διακοπή) της κυκλοφορίας για τη διεξαγωγή του "Skiritida Run 2025" που θα διεξαχθεί στις 28 Ιουνίου.
Η συζήτηση για το "νέο πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου"
Ο Πρόεδρος του οργάνου, Μανώλης Σκαντζός, δήλωσε, εξαρχής, πως είναι νόμος του κράτους, είναι επιθυμητή η συναίνεση αλλά το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν θ' αποφασίσει επ' αυτού.
Σ' αυτό το σημείο, υπήρξε διαφοροποίηση της κυρίας Νικολάκου, η οποία δήλωσε πως δίνεται η δυνατότητα σε κάθε Περιφερειακό Συμβούλιο να μην υιοθετήσει, ως έχει, τον "πρότυπο κανονισμό" και να εγκρίνει κάποιες διαφοροποιήσεις.
Ο κύριος Σκαντζός ανέφερε περιπτώσεις Δήμων, που ενέκριναν διαφοροποιημένους κανονισμούς λειτουργίας και αυτοί ακυρώθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λόγω του ήδη δημοσιευθέντος Φ.Ε.Κ.
Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου πρότεινε δε να υπάρξει μια άτυπη "συμφωνία κυρίων" περί κάποιων, πιθανών ρυθμίσεων που θ' αφορούν αποκλειστικά το Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου.
Ο κύριος Νικολάου τόνισε πως, εκτός από τους χρονικούς περιορισμούς των ομιλητών, οι υπόλοιπες παράμετροι του κανονισμού επιδέχονται αλλαγών, ενώ ο πρώην Περιφερειάρχης, κ. Τατούλης επισήμανε πως "εδώ υπάρχει μια αντίφαση: Από τη μια λέμε πως πρέπει να συνεννοηθούμε, αλλά από την άλλη λέτε πως δεν μπορεί να υπάρξει τροποποίηση στον πρότυπο κανονισμό." Προσέθεσε πως όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια προτείνουν την υιοθέτηση κανονισμών, "στις βάσεις που θέτει ο Πρότυπος Κανονισμός".
Ο κύριος Μάκκαρης, από την πλευρά του, υποστήριξε πως ο "Πρότυπος Κανονισμός" δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ζητώντας να βρεθεί μια "χρυσή τομή". Χαρακτήρισε δε τον παραπάνω ως "φίμωση της Αντιπολίτευσης".
"Τι νόημα έχει το θέμα που ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αν δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγών;" ρώτησε ο κύριος Γιαννακούρας, για να λάβει απάντηση από τον κ. Σκαντζό πως ακριβώς αυτό είναι το θέμα, "να συνεννοηθούμε".
Νομική σύμβουλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η κυρία Γλαράκη, κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί ορισμένων άρθρων του "Πρότυπου Κανονισμού" για τα οποία υφίσταται διαφωνία. Η τοποθέτηση της νομικής συμβούλου, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έγινε εξ αποστάσεως, δεν έπεισε τους εκπροσώπους της Αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα ν' ακολουθήσει η κυρία Νικολάκου, η οποία απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κ. Γλαράκη.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κύριος Πτωχός, ζήτησε να γίνει μια "παραγωγική συζήτηση" κι εφόσον προκριθούν, ομόφωνα, κάποιες διαφοροποιήσεις και να υιοθετηθούν. Παράλληλα, πρότεινε να εξεταστεί τι έχουν κάνει ή θα κάνουν οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.
Ανέφερε, μάλιστα, πως 3 Περιφέρειες έχουν κάνει επιτροπές για να διερευνήσουν εάν και ποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν στον "Πρότυπο Κανονισμό".
Η αντιπαράθεση γύρω από τις νομικές προβλέψεις και ερμηνείες του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψήφισε η Κυβέρνηση, συνεχίστηκε, ενώ, τελικά, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια επιτροπή, όπως και σε άλλες, όπως αναφέρθηκε, τρεις Περιφέρειες, ενώ, παράλληλα, θ' απευθυνθεί αίτημα παροχής διευκρινίσεων προς το αρμόδιο Υπουργείο.