"Η Κυβέρνηση διαβάζει ένα μήνα τη δικογραφία και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί κατηγορείται ο κ. Καραμανλής"
Δημοσκοπήσεις, πρόταση ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής για τα Τέμπη και αξιολόγηση στο δημόσιο στην επικαιρότητα.

Προσκεκλημένος στο στούντιο του ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους δημοσιογράφους Χ. Κούτρα και Γ. Ντσούνο βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής Αρκαδίας και Ε' Αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Κληθείς να σχολιάσει την επικαιρότητα τόνισε...
Για τις δημοσκοπήσεις
Είμαι υπέρ του δικομματισμού και της εναλλαγής της εξουσίας και αγωνιζόμαστε για να φτιάξουμε μια δυνατή πολιτική πρόταση η οποία θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να την αποδεχτεί για να γίνει αύριο το ΠΑΣΟΚ Κυβέρνηση.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε σε μια ανοδική πορεία αλλά θέλει ακόμα μεγάλη προσπάθεια. Το ΠΑΣΟΚ με την κουλτούρα που έχει αλλά και με το πρόσωπο που έδειξε στην πρόταση της προανακριτικής που κατέθεσε δείχνει ότι είναι πραγματικά μια δύναμη η οποία μπορεί να μιλήσει με σεβασμό, με δικαιοσύνη, με τέτοιο δηλαδή τρόπο που πρέπει να την εμπιστευτεί ο κόσμος για να γίνει η εναλλακτική δύναμη στη χώρα. Ότι υπάρχουν προβλήματα το γνωρίζουμε όλοι ακόμα και ο κ. Ανδρουλάκης, αυτά τα προβλήματα πρέπει να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε, ώστε να μας εμπιστευτεί ο κόσμος. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε που βρισκόμαστε και για να αλλάξουμε τα σημερινά δεδομένα πρέπει όλοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό από την ηγεσία μέχρι το μικρότερο στέλεχος.
Για την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τα Τέμπη
Η νομική μας ομάδα έκανε μια εξαιρετική δουλειά και στέλνει ένα μήνυμα σοβαρότητας προς όλες τις κατευθύνσεις. Όλο το κατηγορητήριο όπως έχει στηθεί φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την Κυβέρνηση που το διαβάζει ένα μήνα και δεν μπορεί να μας πει γιατί πρέπει να κατηγορηθεί ο κ. Καραμανλής. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Ο κ. Καραμανλής 15 ημέρες πριν από το δυστύχημα ως Υπουργός της Κυβέρνησης ήρθε μέσα στη Βουλή και είπε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ασφάλεια στα τρένα και μάλιστα τόνισε ότι είναι ντροπή να λέγονται ανακρίβειες. Επομένως σήμερα υπάρχει μια ευθύνη που το ΠΑΣΟΚ την περιέγραψε με τόσο σωστό τρόπο ώστε να είναι απόλυτα δίκαιο. Τι λέει το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του; Ενώ ήξερε ο κ. Καραμανλή για τα προβλήματα στα τρένα, δεν έκανε κάτι για να το αποτρέψει. Αυτός ήταν ο δόλος που είπε το ΠΑΣΟΚ και όχι για το θάνατο των ανθρώπων.
Για την αξιολόγηση και την άρση της μονιμότητας
Υπάρχει κάποιος που δεν θέλει την αξιολόγηση στη χώρα; Λίγοι. Το βασικό είναι ποιοι κάνουν την αξιολόγηση και με ποιους όρους. Όταν για παράδειγμα, την αξιολόγηση την κάνουν άτομα που τα έχει επιλέξει η Κυβέρνηση χωρίς κανένα αξιοκρατικό κριτήριο, τότε δεν είναι αξιολόγηση. Η Κυβέρνηση επιλέγει άτομα χωρίς κριτήρια και θέλει να αξιολογήσει τους υπόλοιπους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Μπορεί να υπάρχει αξιολόγηση πρακτικά. Ένα παράδειγμα θα σας αναφέρω, τι αξιολόγηση θα κάνει ένας τομεάρχης στους νοσηλευτές, ο οποίος είναι διορισμένος από τον τοπικό διοικητή και οι νοσηλευτές δουλεύουν χωρίς κανένα σχεδόν ρεπό; Εγώ δεν λέω ότι όλα στο δημόσιο είναι καλά. Το βασικό ζήτημα για να μην αποτύχει η αξιολόγηση είναι να βρούμε τον τρόπο που θα κάνεις την αξιολόγηση. Επομένως το σύστημα έχει αποτύχει εδώ και πολλά χρόνια διότι κάνουμε με λάθος τρόπο την αξιολόγηση και έτσι δίνουμε δικαιώματα ώστε να μην αξιολογείται ποτέ κανένας.
Εχουμε έξι χρόνια ΝΔ;
Πόσους έχει βρει ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους;
Σε πόσους έχει δώσει κάποια κίνητρα οικονομικά ή άλλα;
Η αξιολόγηση εμπεριέχει πολλά στάδια που εάν γίνουν σωστά μπορούμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα παράδειγμα είναι το εξής: άνθρωποι οι οποίοι δεν κάνουν σωστά μια συγκεκριμένη δουλειά, να μετατεθούν σε μια άλλη δουλειά ή σε άλλο πόστο. Άρα το ουσιαστικό σήμερα είναι ότι η Κυβέρνηση έχει αποτύχει να κάνει σωστά την αξιολόγηση.
Μας λέει η Κυβέρνηση επικοινωνιακά, είστε υπέρ ή όχι των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων;
Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής. Η Κυβέρνηση είναι υπέρ του μικρού ή του μεγάλου Υπουργικού σχήματος και κάθε φορά που σχηματίζεται Κυβέρνηση αξιολογεί ότι χρειάζεται 70 Υπουργούς για να μπορέσει να κάνει το έργο μιας Κυβέρνησης που χρειάζεται 15 Υπουργούς;