Αποψεις

Είναι πιθανή μια πολεμική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας;

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από YouTube

Σύμφωνα με τον ιστορικό Ράιαν Γκίνγκερας, είναι, όντως, πιθανή

Έτσι αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα του Γερμανικού, κυρίως, τύπου, σήμερα, Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2022, τα οποία παραθέτουν και την άποψη του παραπάνω επιστήμονα, ο οποίος είναι καθηγητής της Ακαδημίας Ναυτικού των Η.Π.Α., που βρίσκεται στην Καλιφόρνια.

Παρά ταύτα, η ιστορική γνώση αλλά και η κοινή λογική "δείχνουν" πως μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τουλάχιστον μια ανάλογη με αυτήν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι, μάλλον, απίθανη.

Αντίθετα, ένα "θερμό επεισόδιο", πιο σοβαρής φύσεως απ' αυτό των Ιμίων το 1996, δεν μπορεί ν' αποκλειστεί, καθώς θα "εξυπηρετούσε" και τις δυο πλευρές. Είναι σαφές πως η ρητορική που χρησιμοποιεί ο Τούρκος Πρόεδρος- και οι συν αυτώ- αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα "εμπρηστικής" τέτοιας, αλλά από τη "ρητορική" και τις "παραβιάσεις" μέχρι την πραγματική σύρραξη, η απόσταση είναι...χαώδης.

Άλλωστε, είναι γνωστό πως και οι δυο χώρες δεν θα πραγματοποιούσαν, "ελαφρά τη καρδία", οιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, εάν πρώτα δεν είχαν εξασφαλίσει την "έγκριση" των Η.Π.Α., οι οποίες το μόνο που δεν επιθυμούν επί της παρούσης είναι μια ακόμη "ανάφλεξη" πολεμικής φύσεως σ' ένα χώρο όπου θέλουν να έχουν τον έλεγχο, διατηρώντας το "status quo", ακόμα κι αν το τελευταίο είναι, σχετικά, "ασταθές", λόγω Κύπρου, Λιβύης αλλά και Συρίας.

Παράλληλα, θα ήταν πολύ..."παράξενο" για μια χώρα ν' αναλώνεται σε συνεχείς προκλήσεις απέναντι σε μια άλλη, διατηρώντας την τελευταία σε μόνιμη κατάσταση "συναγερμού", εάν όντως υπήρχε σχεδιασμός για μια πολεμική ενέργεια. Φυσικά, πολλοί υποστηρίζουν πως ο κ. Ερντογάν δεν έχει κανένα σχεδιασμό και γι' αυτό ακριβώς είναι επικίνδυνα απρόβλεπτος.

Κατά την άποψή μου, η θεωρία αυτή είναι "κινδυνολογικής" φύσεως, καθώς είναι βέβαιο πως ακόμα κι αν ο κ. Ερντογάν ήταν ένας "επικίνδυνα απρόβλεπτος" ηγέτης, υφίστανται αρκετές "δικλείδες ασφαλείας" εντός Τουρκίας, οι οποίες θα φρόντιζαν να τον "αδρανοποιήσουν", εάν κρινόταν πως αποτελεί "απειλή" για τη σταθερότητα της περιοχής. Προφανώς, δεν αναφερόμαστε σε "Τουρκικές" υπηρεσίες ή δομές...

Ωστόσο, η αυξομειούμενη ένταση μεταξύ των δυο πλευρών, ειδικά τα τελευταία τρια χρόνια, αποτελεί "βολικό" γεγονός και για τους δυο, καθώς, η μεν Τουρκία αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, η δε Ελλάδα, διαχρονικά, "εργαλειοποιεί" κι αυτή με τη σειρά της τον "κίνδυνο εξ Ανατολών", αναλόγως των συγκυριών και των Κυβερνήσεών της, προκειμένου να διατηρεί "σταθερή" την ανάγκη εξοπλισμού της, ν' αμβλύνει τις εντυπώσεις από τα πολλά εσωτερικά προβλήματα που και αυτή έχει, ενώ, παράλληλα, οι Τουρκικές πιέσεις λειτουργούν ως "άλλοθι" για μια σειρά από "υποχωρήσεις" της Ελληνικής, εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούν τη "λογική" της "μη πρόκλησης" του αντιπάλου.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία "χρησιμοποιείται" ακόμα και ως "επιχείρημα" για την υιοθέτηση μιας αλλοπρόσαλλης πολιτικής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι ένας "προβλέψιμος σύμμαχος της Δύσης", γεγονός που παρουσιάζεται ως "αρετή" σε αντιδιαστολή με το "διπλό παιχνίδι" της γείτονος.

Επί της ουσίας, το ζητούμενο είναι η διευθέτηση των ζητημάτων που έχουμε με τους εξ Ανατολών γείτονες και, κυρίως, η, όποια, επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, το οποίο αποτελεί μόνιμο "αγκάθι" τόσο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία "ανέχεται" επί χρόνια μια, de facto, κατοχή μέρους της εδαφικής επικράτειας μιας χώρας μέλους της. 

Μπορεί το τελευταίο να "βολεύει" αρκετούς, αλλά, στην πραγματικότητα, αποδεικνύει πως ούτε η Ε.Ε. ούτε οι Η.Π.Α. επιθυμούν να "διαταράξουν" τις σχέσεις τους με την Τουρκία, στο βαθμό που η τελευταία είναι ιδιατέρως "χρήσιμη" σε μια σειρά από θέματα. Εάν αυτό δεν αποτελούσε "δόγμα" της πολιτικής της Δύσης, είναι δεδομένο πως θα είχε "εκβιαστεί" μια εξέλιξη ανάλογη με αυτή που είχαμε στη Γιουγκοσλαβία. 

Και, σε τελική ανάλυση, είναι ακριβώς αυτό το "δόγμα" που δεν "επιτρέπει" στην Τουρκία να κάνει "όνειρα" για εδαφικά κέρδη απέναντι στην Ελλάδα. Σίγουρα, όμως, της "επιτρέπει" να βολιδοσκοπεί μια διευθέτηση στο Αιγαίο, για παράδειγμα, που θα βελτιώσει, κατά πολύ, τη γεωπολιτική και οικονομική της θέση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα μετέλθει "απρόβλεπτες" κι "ασύμμετρες" μεθόδους για να το καταφέρει, όπως, δηλαδή, είναι μια πολεμική σύρραξη.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.