Αποψεις

"Το κράτος δικαίου και η προοδευτική διακυβέρνηση"

Φωτογραφία: αρχείου (Δελτίο Τύπου)

Άρθρο του Βουλευτή Αρκαδίας, Γιώργου Παπαηλιού, στην ιστοσελίδα One Voice Business and Politics

Η κυβέρνηση της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη» έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου.

Καθημερινά εξελίσσεται μία συστηματική καταπάτηση των αρχών της δημοκρατίας, των κανόνων  του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, που αποσκοπούν  στη μονομερή ενημέρωση, την προπαγάνδιση του κυβερνητικού «έργου» και την επιβολή «σιωπής νεκροταφείου» στην κοινωνία, ώστε «να περνάει» η πολιτική ενίσχυσης των συμφερόντων των «μεγάλων και ισχυρών».   

Αυτά αποτυπώνονται (και) στις εκθέσεις και παρεμβάσεις  πλήθους διεθνών, ευρωπαϊκών  και εγχώριων οργανισμών και φορέων, ακόμη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου.

Το σκάνδαλο των παράνομων υποκλοπών, με την παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και άλλων πολιτών από την ΕΥΠ και το παράνομο λογισμικό predator είναι χαρακτηριστικό της καταπάτησης των βασικών αρχών του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση.

Επιπλέον, η επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου, το «σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο», με όλους τους δυνατούς τρόπους και μεθοδεύσεις, πλήττει περαιτέρω τη δημοκρατία.

Η διαφθορά και πάντως η μη (αποτελεσματική) καταπολέμησή της,  με την ταυτόχρονη θεσμοθέτηση διαδικασιών χωρίς διαφάνεια και έλεγχο,  όπως γίνεται με τις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς,  η έλλειψη κανονικότητας στις δημόσιες συμβάσεις και η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τραπεζικά στελέχη και στελέχη ελεγκτικών μηχανισμών, πλήττει το κράτος δικαίου.

Καταπατάται η ελευθερία του τύπου, αφού οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες κρατικής διαφήμισης, ακόμη και ο εκφοβισμός δημοσιογράφων, είναι στην ημερήσια διάταξη.

Η αμφισβήτηση των Ανεξαρτήτων Αρχών, ακόμη και αυτών που προβλέπονται ρητά από το Σύνταγμα, η απαξίωση-η «δολοφονία χαρακτήρων» των μελών τους  και η θεσμοθέτηση ρυθμίσεων που θέτουν προκόμματα  στην ανεξαρτησία  και στη λειτουργία τους, καταπατούν το κράτος δικαίου.

Η κυβέρνηση παρεμβαίνει απροκάλυπτα στο έργο της δικαιοσύνης, ενσωματώνοντας στις πολιτικές της ορισμένους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, επιλήσμονες του όρκου τους.

Μάλιστα  ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προβαίνει σε υποδείξεις προς αυτούς. Η τελευταία εξέλιξη στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων,  με την παρέμβαση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα σχετικά με την  εκτεταμένη φοροδιαφυγή και τις φορολογικές απάτες από τις εμπλεκόμενες εταιρείες στην παράνομη διακίνηση του λογισμικού predator, αποτελεί κόλαφο για το «επιτελικό παρακράτος» Μητσοτάκη και την επιχείρηση συγκάλυψης.

Προτεραιότητα λοιπόν της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η διαλεύκανση της «σκοτεινής» υπόθεσης των παρακολουθήσεων, η διερεύνηση της υπόθεσης των απευθείας αναθέσεων, η υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, μέσω της ενίσχυσης των θεσμών και των λειτουργιών τους.

Ο σεβασμός και η υπεράσπιση   του  κράτους δικαίου , βάσει των  κανόνων που  προβλέπονται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, ορίζουν  και το πλαίσιο άσκησης  πολιτικής σε όλους τους τομείς, της οικονομίας, της αναπτυξιακής πολιτικής, της ενέργειας, του κοινωνικού κράτους. 

Δεν μπορεί να υπάρξουν αποτελεσματικές πολιτικές για τη στήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, χωρίς τη συμμετοχή και την αποφασιστική παρέμβασή της και  χωρίς σεβασμό του κράτους δικαίου. Τα περιθώρια για όσους κατέλυσαν το κράτος δικαίου στενεύουν.

Μετά τις 21 Μαΐου τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι και κανένας δεν θα μείνει στο απυρόβλητο.

Προτεραιότητα της νέας προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι «Δημοκρατία» και «Δικαιοσύνη Παντού».

Στις επικείμενες  εκλογές τα επίδικα θα είναι, εκτός των άλλων, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των πολιτών. 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.