Νέα Πελοπόννησος: Ο «Μητσοτακισμός» διαλύει την Αυτοδιοίκηση!
Όχι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Περιφερειακού Συμβουλίου σε ολιγομελείς επιτροπές!
Την κατηγορηματική αντίθεσή της στην εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής για τη σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας με αποφασιστικές αρμοδιότητες εξέφρασε η «Νέα Πελοπόννησος» στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καταγγέλλοντας μια ακόμη προσπάθεια υποβάθμισης του Περιφερειακού Συμβουλίου και συγκέντρωσης της εξουσίας σε κλειστά και ολιγομελή όργανα.
Ο επικεφαλής της παράταξης Πέτρος Τατούλης έκανε λόγο για μια βαθιά πολιτική επιλογή που δεν αφορά απλώς τη λειτουργία μιας επιτροπής, αλλά τον ίδιο τον χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Τατούλης κατά την τοποθέτηση του δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Νόμος δίνει τη δυνατότητα σύστασης επιτροπών. Δεν την επιβάλλει. Η επιλογή της Περιφερειακής Αρχής να αφαιρέσει αρμοδιότητες από το Περιφερειακό Συμβούλιο αποτελεί καθαρά πολιτική απόφαση που αποδυναμώνει τον κορυφαίο δημοκρατικό θεσμό της Περιφέρειας».
Ο πρ. Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι το επιχείρημα περί επιτάχυνσης των διαδικασιών είναι προσχηματικό καθώς ο αριθμός των συνεδριάσεων της Επιτροπής Περιβάλλοντος δεν δικαιολογεί την αφαίρεση των θεμάτων από το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον αποκλεισμό του συνόλου των παρατάξεων της ελάσσονος Αντιπολίτευσης από τη νέα σύνθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι η Δημοκρατία διασφαλίζεται με την συμμετοχή και την δυνατότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων να εκφράσουν τις απόψεις τους στις αποφάσεις που αφορούν το περιβάλλον και το μέλλον της Πελοποννήσου.
Ο επικεφαλής της «Νέας Πελοποννήσου» αναφέρθηκε ακόμη μία φορά στον «Μητσοτακισμό», ένα μοντέλο διακυβέρνησης που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες εξουσίες στο κεντρικό κράτος, απαξιώνοντας την Αυτοδιοίκηση και σκοπεύοντας στον απόλυτο έλεγχο του θεσμού και των εκπροσώπων του.
«Όσο αφαιρούνται αρμοδιότητες από τα Περιφερειακά Συμβούλια και όσο αποδυναμώνεται η Αυτοδιοίκηση, τόσο περισσότερο πλήττεται η Δημοκρατία», επισήμανε ο πρ. Περιφερειάρχης.