Ντοκιμαντέρ "Αζήτητοι": Ειδική προβολή στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Το Σάββατο 24 Μαΐου - Η είσοδος είναι ελεύθερη

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή την επέτειο θανάτου του Ρόμπερτ Κοχ (27/5/1910), Γερμανού ιατρού και θεμελιωτή της μικροβιολογίας, ο οποίος το 1882 ανακάλυψε τον βάκιλο της φυματίωσης, οργανώνει ειδική προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Αζήτητοι» (Ελλάδα | 2024 | Διάρκεια: 75'), σε σενάριο-σκηνοθεσία της Μαριάννας Οικονόμου, το Σάββατο 24 Μαΐου 2025 (ώρα 19:00), στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού.
Την εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας, θα προλογίσει η Καθηγήτρια Παθολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας κ. Μαρία Τσιρώνη, με σύντομη ομιλία με τίτλο, «Κοινωνιολογία και Νοσολογία των σανατορίων».
Τον Μάρτιο του 2020 το ιστορικό νοσοκομείο «Σωτηρία» βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πανδημίας του Covid-19. Λίγα χρόνια πριν, η κατεδάφιση ενός τοίχου λόγω διαρροής αποκάλυψε τα ίχνη μιας προηγούμενης πανδημίας, μιας ιστορίας σε επανάληψη. Πίσω του, βρέθηκαν στοιβαγμένες δεκάδες βαλίτσες που περιείχαν προσωπικά αντικείμενα ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο «Σωτηρία» περισσότερα από 30 χρόνια πριν, από το 1945 έως το 1975, όταν η φυματίωση μάστιζε τη χώρα. Εκατοντάδες από αυτούς πέθαναν εκεί. Κανείς ποτέ δεν αναζήτησε τη σορό ή τα υπάρχοντά τους. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα ίχνη που άφησαν πίσω τους οι αζήτητοι αυτοί νεκροί του «Σωτηρία» -επιστολές, φωτογραφίες, έγγραφα, μικροαντικείμενα. Μέσα από τις επιστολές που αντάλλασσαν με τους συγγενείς τους, το αρχειακό υλικό, την αναζήτηση ζώντων απογόνων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συναντήσεις με γιατρούς και νοσηλευτές σήμερα, η ταινία αποκαλύπτει για πρώτη φορά μετά από ογδόντα χρόνια μια άγνωστη, συγκλονιστική ιστορία πόνου και τραύματος, αλλά και αγάπης, ελπίδας και σθένους στην μεταπολεμική Ελλάδα.
Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο 26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Βραβείο Κοινού και Σεναρίου στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ, το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (2024) και το 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους και Μοντάζ, στο Docfest Χαλκίδα (2024).
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Επιθυμητή η κράτηση θέσης.
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 27310 89315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).