Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός "Η Ένωση" για την παραγωγή μπρόκολου στην Αρκαδία
Δείτε τι δήλωσε ο γεωπόνος και διευθυντής του συνεταιρισμού, Γεώργιος Μαρκόπουλος στον "Αγρότυπο".

Η ξηρασία εξελίσσεται σε σημαντικό πρόβλημα για την παραγωγή του μπρόκολου στην Αρκαδία, όπως εξηγεί ο Διευθυντής του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας “Η Ένωση”. "Η Αρκαδία πλήττεται από ξηρασία, είναι από τους πιο άνυδρους νομούς της Ελλάδας", σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκόπουλος.
Όπως εξηγεί, το μπρόκολο χρειάζεται πολύ νερό, "και χωρίς υποδομές άρδευσης δεν μπορούμε να αυξήσουμε την καλλιέργεια ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά". Το ζήτημα, όπως λέει, είναι γνωστό αλλά παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια: "Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη λειψυδρία και κανείς δεν το ακούει. Έργα όπως το φράγμα της Στάκας τα συζητάμε 20 χρόνια και ακόμα δεν έγιναν». Οι έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα «κυλούν στα ρέματα και χάνονται", χωρίς να αξιοποιούνται.
Παρά τις ελλείψεις σε νερό, η ποιότητα παραμένει εξαιρετική. «Τα προϊόντα μας έχουν πολύ καλή ποιότητα και διατηρούνται για μέρες, γιατί συσκευάζονται σε φελιζόλ με πάγο», επισημαίνει. Όσον αφορά την αγορά, η τιμή παραγωγού φτάνει συνήθως «πάνω από 1 ευρώ, 1,20 καθαρά», γεγονός που δίνει κίνητρο στους παραγωγούς να παραμείνουν ενεργοί, παρά τα εμπόδια.
Ωστόσο, ένα ακόμα πλήγμα έρχεται από τις εισαγωγές. "Πιέζονται πάρα πολύ οι τιμές, γιατί μπαίνουν μπρόκολα από την Τουρκία", εξηγεί, προσθέτοντας ότι τα προϊόντα αυτά "χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά που έχουν απαγορευτεί στην Ε.Ε. εδώ και δεκαετίες". Το γεγονός αυτό, λέει, αδικεί τους Έλληνες παραγωγούς που τηρούν τους κανονισμούς και έχουν υψηλό κόστος παραγωγής.