Ο γερμανικός Τύπος για την εμφάνιση λύκων στην Πελοπόννησο μετά από σχεδόν έναν αιώνα!
Ο ανταποκριτής του Redaktionsnetzwerk Deutschland γράφει για τη συνύπαρξη του αρπακτικού με τον άνθρωπο.
Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν έναν αιώνα, εντοπίστηκαν και πάλι λύκοι στην Πελοπόννησο, γράφει ο Γερμανός ανταποκριτής Γκερντ Χέλερ στο Redaktionsnetzwerk Deutschland – ένα θέμα που δείχνει να απασχολεί και το γερμανόφωνο κοινό, καθώς η επανεμφάνιση των λύκων και σε περιοχές της Γερμανίας επανέρχεται τακτικά στον γερμανικό Τύπο, τόσο λόγω επιθέσεων σε άλλα ζώα, όσο και για λόγους που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος.
"Ακόμα και κοντά στην πρωτεύουσα, την Αθήνα, οι λύκοι ενδημούν", σημειώνει ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Και συνεχίζει: "Οι οικολόγοι χαίρονται, ενώ οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν. Από το 1930, οι λύκοι θεωρούνταν εξαφανισμένοι στην Πελοπόννησο. Πρόκειται για την τελευταία χρονιά που έκανε την εμφάνισή του λύκος στην περιοχή. Και αυτό παρέμεινε, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου αυτού του έτους. Τότε, ένας βοσκός από το ορεινό χωριό Αλαγωνία (σ.σ. Μεσσηνίας) βρήκε 40 νεκρές κατσίκες και έναν ποιμενικό σκύλο στο λιβάδι. Ύποπτοι θεωρήθηκαν αμέσως οι λύκοι".
Ο δημοσιογράφος επιχειρεί να εξετάσει το φαινόμενο της επανεμφάνισης του αρπακτικού στη νότια Ελλάδα και στις ενδεχόμενες διαστάσεις που μπορεί να φέρει η συνύπαρξη με τον άνθρωπο: "Η συνύπαρξη των λύκων με τους ανθρώπους δεν είναι εύκολη, αν και οι λύκοι είναι συνήθως ντροπαλοί και αποφεύγουν τους ανθρώπους. Η ιστορία του "κακού λύκου" είναι βγαλμένη από τα παραμύθια. Τα τελευταία 40 χρόνια, καταγράφηκαν μόνο δύο θανατηφόρες επιθέσεις λύκων σε ανθρώπους στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Οι περιβαλλοντολόγοι χαιρετίζουν την επιστροφή των λύκων ως μία σημαντική συμβολή στην ισορροπία της οικολογίας. Αυτοί (σ.σ. οι λύκοι) λειτουργούν ρυθμιστικά στους πληθυσμούς των θηραμάτων τους, συμβάλλοντας έτσι σε μία υγιή άγρια ζωή".