Παρέμβαση Κωνσταντινόπουλου για την καθυστέρηση ελέγχων-εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ στην Αρκαδία
Ο βουλευτής Αρκαδίας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή κάνοντας λόγο για σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών.

Ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να μου απαντήσει, για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ελέγχων – εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ σε αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από τον παγετό τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2025 στην Αρκαδία κατέθεσε ο βουλευτής Αρκαδίας και Ε' Αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Οι καθυστερήσεις αυτές αφορούν κυρίως καλλιέργειες όπως αχλάδια, κεράσια, βύσσινα, καρύδια και αμύγδαλα. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την τραγική καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών.
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση ελέγχων – εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ σε αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από τον παγετό τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2025 στην Αρκαδία.
Για άλλη μία χρονιά, οι αγρότες της Αρκαδίας έρχονται αντιμέτωποι με τις ίδιες παθογένειες του συστήματος αποζημιώσεων, καθώς παρατηρείται και πάλι σημαντική καθυστέρηση στις εκτιμήσεις ζημιών από τον ΕΛΓΑ, που προκλήθηκαν από τον παγετό του Μαρτίου και Απριλίου 2025. Οι καθυστερήσεις αυτές αφορούν κυρίως καλλιέργειες όπως αχλάδια, κεράσια, βύσσινα, καρύδια και αμύγδαλα.
Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την τραγική καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών. Σημειώνεται ότι και πέρυσι, το 2024, οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν τις αυτοψίες και τις διαδικασίες εκτίμησης ζημιών μόλις τον Οκτώβριο, δηλαδή σχεδόν έξι μήνες μετά το καταστροφικό καιρικό φαινόμενο.
Δεν είναι αποδεκτό να επαναληφθεί και φέτος αυτή η πολύμηνη καθυστέρηση. Η ανάγκη για άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ είναι επιτακτική, προκειμένου να προχωρήσουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.
Πληροφορίες από παραγωγούς και συνεταιρισμούς αναφέρουν ότι ο αριθμός των διαθέσιμων εκτιμητών του ΕΛΓΑ είναι ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών. Εφόσον αυτό ισχύει, προκύπτει εύλογα το ερώτημα πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει ο Οργανισμός και το Υπουργείο το πρόβλημα υποστελέχωσης, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκτίμησης και αποζημίωσης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο καθυστερούν και φέτος οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ στις πληγείσες καλλιέργειες της Αρκαδίας;
2. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του ΕΛΓΑ για την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων και την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς;
3. Εφόσον ο ΕΛΓΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης εκτιμητών, τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο για την ενίσχυση του προσωπικού και την επιτάχυνση των ελέγχων και των πληρωμών;
4. Τι ενέργειες προγραμματίζονται ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοιες καθυστερήσεις και να διασφαλιστεί η έγκαιρη και δίκαιη στήριξη των αγροτών;
5. Πόσοι είναι οι μόνιμοι υπηρετούντες υπάλληλοι, οι συμβασιούχοι, και οι εξωτερικοί συνεργάτες και ειδικά πόσοι από αυτούς υπηρετούν ως εκτιμητές στο κατάστημα Τρίπολης, που καλύπτει τους νομούς Αρκαδίας, Αργολίδος, Μεσσηνίας και Λακωνίας και πόσες είναι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις στο κατάστημα αυτό;