Ποιο τρόφιμο έχει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις τοξικών χημικών στην Ευρώπη
Νέα ανάλυση του Pesticide Action Network Europe φέρνει στο φως ανησυχητικά ευρήματα: σε πολλά προϊόντα της καθημερινής διατροφής.
Νέα έρευνα εντοπίζει αυξημένα επίπεδα μιας ιδιαίτερα ανθεκτικής «παντοτινής» χημικής ουσίας σε δημητριακά σε ολόκληρη την Ευρώπη, γεγονός που αποδίδεται στη χρήση φυτοφαρμάκων που καταλήγουν να μολύνουν το έδαφος. Μεταξύ των τροφίμων που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση βρίσκονται τα δημητριακά πρωινού, τα οποία παρουσιάζουν τις υψηλότερες τιμές σύμφωνα με τη μελέτη του PAN Europe — μετρήσεις έως και 100 φορές πάνω από εκείνες του πόσιμου νερού. Όπως αναφέρει ο Guardian, οι ειδικοί κατέγραψαν τριφθοροοξικό οξύ (TFA) σε πλήθος προϊόντων: δημητριακά, δημοφιλή γλυκίσματα, ζυμαρικά, κρουασάν, ψωμί ολικής, λευκό ψωμί και διάφορα άλευρα. Το TFA αποτελεί προϊόν αποσύνθεσης φυτοφαρμάκων που περιέχουν Pfas — μια μεγάλη κατηγορία βιομηχανικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως από τη δεκαετία του 1950 και έχουν την τάση να παραμένουν στο περιβάλλον για εξαιρετικά μεγάλο διάστημα.