Προς συνταγματική κατοχύρωση η προστασία των ζώων;
Τι αναφέρει ανακοίνωση της πανελλήνιας ομοσπονδίας "ΝΕΜΕΣΙΣ"
Ιστορικής σημασίας η προσφορά της Ομοσπονδίας μας στην υπόθεση των Ζώων .
Μόλις λάβαμε την ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ 3η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΣΑΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ 17, 21, 24 του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, Εισηγητή της Πλειοψηφίας στη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2026, ο οποίος στη διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος, όπως μας το υποσχέθηκε στη πρόσφατη συνάντηση μας, συμπεριέλαβε αυτούσια την πρότασή μας .
Η τεράστια σημασία της συμπερίληψης της Προστασίας των Ζώων στο Ανώτατο Νομοθέτημα κάθε χώρας, έγκειται στο γεγονός, ότι η προστασία των βιολογικών μας εταίρων θα είναι πια Συνταγματικό Αγαθό και αυτό θα έχει αλυσιδωτές αλλαγές σε όλες τις εκφάνσεις της υπόθεσης των ζώων, νομικές, αντιμετώπισης των διαφόρων Αρχών, εφαρμογής των επιμέρους νόμων και πολλές άλλες.
Το μέρος της πρότασης του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, όπου συμπεριλαμβάνεται αυτούσια ή πρόταση της Νέμεσις (πλάγια γράμματα):
«Αναμφισβήτητα στο περιεχόμενο του συγκεκριμένου άρθρου ωρίμασαν οι συνθήκες, ώστε στην επικείμενη Αναθεώρηση να ενταχθεί και η προστασία των ζώων. Εδραιώνεται όλο και περισσότερο η άποψη ότι το Κράτος υποχρεούται να μεριμνά για την προστασία της ζωής και της βιοποικιλότητας, καθώς και για τον σεβασμό και την ευζωία των ζώων ως έμβιων και αισθανόμενων όντων. Να λαμβάνει ιδιαίτερα μέτρα για την προστασία τους από την κακοποίηση, την εγκατάλειψη, την αδικαιολόγητη θανάτωση και κάθε μορφή βάναυσης μεταχείρισης, μεριμνώντας για τις συνθήκες διαβίωσης, μεταφοράς, εκτροφής, χρήσης και προστασίας τους, καθώς και για τη διατήρηση της άγριας ζωής και των απειλούμενων ειδών ….»
Τη πρότασή μας συνέταξε ο Θανάσης Γούναρης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, την επεξεργάστηκε δε στη τελική της μορφή η Νατάσσα Μπομπολάκη Πρόεδρος της Νέμεσις.
Σημαντική ήταν και η συμβολή του Κωνσταντίνου Τιτόπουλου, του Φιλοζωικού Σωματείου Καβάλας «Αίσωπος» στην όλη διαδικασία.
Φυσικά ευχαριστούμε θερμά τον Ευριπίδη Στυλιανίδη για την αποδοχή της πρότασης μας και τη μεγάλη συνεισφορά του με την συμπερίληψη της προστασίας των ζώων στο άρθρο 24 του Συντάγματος, που ήδη ψηφίστηκε και θα είναι ανάμεσα στα άρθρα που θα αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική.
Ο κ. Στυλιανίδης είναι Βουλευτής Ροδόπης Νέας Δημοκρατίας, Εισηγητής της Πλειοψηφίας στη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2026, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ευχαριστούμε ακόμα τον συνεργάτη μας Καθηγητή Εφαρμοσμένης Ηθικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βαγγέλη Πρωτοπαπαδάκη για την εν γένει βοήθεια του στο θέμα αυτό και την μεγάλη συνεισφορά του στην υπόθεση των ζώων.
Επίσης ευχαριστούμε θερμά την Πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Εισαγγελέα Εφετών, κα Ειρήνη Χρυσογιάννη, για την ενημέρωση που μας παρείχε βάζοντας μας σε εγρήγορση για να προλάβουμε τις προθεσμίες κατάθεσης της πρότασης μας, όπερ και έγινε.
Ευχαριστούμε και τον Αντώνη Λιάπης, ξέρει αυτός το γιατί.
Υπενθυμίζουμε, ότι η μεγάλη προσπάθειά μας για τη Συνταγματική Κατοχύρωση της Προστασίας των ζώων ξεκίνησε το 2018 και μέσα από ένα μεγάλο αγώνα της Προέδρου μας έφθασε μέχρι την Ολομέλεια της Βουλής το 2019, όπου δυστυχώς απορρίφθηκε, με τη τότε Βουλή και τους βουλευτές που αρνήθηκαν το αυτονόητο, την προστασία δηλαδή των ζώων, να διαπράττει ένα τεράστιο ηθικό ολίσθημα.
Φτάσαμε στη πηγή, αλλά δεν ήπιαμε νερό
Τώρα θα το «πιούμε» όλο.
Η Φιλοζωική Κοινότητα δε θα επιτρέψει να επαναληφθεί το όνειδος του 2019…
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ,
Για το Περιβάλλον, τα Ζώα, το Αντι-Κυνήγι