Πρωτοβουλία για την προστασία του Πάρνωνα: "Περίεργο κι όμως Κυνουριακό"
Η ομάδα δράσης καταφέρεται εναντίον της Δημοτικής Αρχής για την καθυστερημένη διαβούλευση του έργου στην Ζάβιτσα.

Περίεργο κι όμως Κυνουριακό: η Δημοτική αρχή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας ζήτησε από κάποια Τοπικά Συμβούλια να γνωμοδοτήσουν, με καθυστέρηση σχεδόν 2 ετών, σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου με τίτλο «Κατασκευή και λειτουργία του έργου αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 33,6MW και αποδιδόμενης ηλεκτρικής ισχύος 32MW, στη θέση «Τιμένιο Όρος (Ζάβιτσα)» των Δήμων Βόρειας Κυνουρίας και Άργους-Μυκηνών».
Κατ΄ αρχάς πρέπει να ενημερώσουμε τη Δημοτική αρχή ότι το έργο έχει τροποποιηθεί εκ νέου, μετά από αίτημα της εταιρείας και με την υπ αριθμ. 006562/6-3-2025 (ΑΔΑ:ΨΦΘΛΙΔΞ- ΕΣΨ) απόφαση του Αντιπροέδρου της ΡΑΑΕΥ. Θα έχει πλέον εγκατεστημένη ισχύ 35,2MW, έξι ανεμογεννήτριες με διάμετρο πτερωτής 149 μέτρα και όλες οι Α/Γ θα είναι εγκατεστημένες στα όρια της Βόρειας Κυνουρίας και όχι πλέον στο Δήμο Άργους-Μυκηνών. Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά το έργο προέβλεπε 16 Α/Γ με διάμετρο πτερωτής 82 μέτρα, εγκατεστημένες στη Βόρεια Κυνουρία και την Αργολίδα. Στη συνέχεια έγινε τροποποίηση οι Α/Γ έγιναν 7 (6 στη Βόρεια Κυνουρία και 1 στην Αργολίδα) και με την τελευταία προαναφερόμενη τροποποίηση έγιναν 6 θηριώδεις Α/Γ αφού φτάνουν σχεδόν τα 200 μέτρα συνολικό ύψος, αυξάνοντας συγχρόνως την εγκατεστημένη ισχύ κατά 10% από την αρχική.
Η συγκεκριμένη ΜΠΕ έχει ήδη εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου από τις 30-08-2023 (αριθ. πρωτ.: 76087/ ΑΔΑ:ΨΙΟ6ΟΡ1Φ-ΝΘΡ). Η τότε Δημοτική Αρχή αδράνησε χαρακτηριστικά και δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια όπως, διοικητική προσφυγή στον αρμόδιο Υπουργό ή προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση αυτής της απόφασης. Επιπλέον, όταν της ζητήθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο με το υπ΄ αριθμ. 263972/31-7-23 έγγραφό του να γνωμοδοτήσει για την ΜΠΕ, δεν την απασχόλησε το θέμα και η αδράνεια αυτή, δηλ. η μη απάντηση, εκλήφθηκε, όπως προβλέπεται από το νόμο, ως σύμφωνη γνώμη. Ουσιαστικά δηλαδή η Δημοτική Αρχή, δια της σιωπής της, συμφώνησε με την υλοποίηση του καταστροφικού αυτού έργου για την περιοχή μας.
Εντύπωση προκαλεί η μετά από ένα μήνα (!), στις 22-8-2023, επιλεκτική κοινοποίηση του εγγράφου του Περιφερειακού Συμβουλίου στις Κοινότητες Ξηροπηγάδου, Δολιανών και Άστρους αγνοώντας τα Βέρβενα και το Παράλιο Άστρος. Η ΜΠΕ εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 30-8-2023, οκτώ μόλις ημέρες μετά την κοινοποίηση στις ενδιαφερόμενες Κοινότητες. Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος γιατί αυτή η κωλυσιεργία από την Δημοτική Αρχή όταν όλοι γνωρίζουμε τους «πιεστικούς» χρόνους που βάζει η Κεντρική Διοίκηση για την έγκριση αυτών των ΜΠΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 30 πολίτες της Βόρειας Κυνουρίας, μεταξύ αυτών και οι τότε Πρόεδροι των Κοινοτήτων που «εξαιρέθηκαν» της κοινοποίησης δηλ. των Βερβένων και του Παραλίου Άστρους, προσέφυγαν ενώπιον του Υπουργού για την ακύρωση της απόφασης έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά δυστυχώς η προσφυγή απορρίφθηκε. Επειδή δε το οικονομικό κόστος ήταν δυσβάστακτο και δεν υπήρξε ευρύτερο ενδιαφέρον, οι προσφεύγοντες δεν συνέχισαν τις νομικές ενέργειες δηλ. προσφυγή στο ΣτΕ.
Σήμερα η Δημοτική Αρχή «θυμήθηκε» το έγγραφο του Περιφερειακού Συμβουλίου του Ιουλίου του 2023 (!) να το κοινοποιήσει στα Τοπικά Συμβούλια, Ξηροπηγάδου, Δολιανών, Άστρους και Βερβένων, στο οποίο, όπως ρητά παραδέχεται, για πρώτη φορά του απευθύνει σχετική κοινοποίηση. Τους ζητά να γνωμοδοτήσουν με καθυστέρηση 22 μηνών (!) και μάλιστα σε σφικτά χρονικά πλαίσια και χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η πλήρης γνώση του φακέλου του έργου από όλους τους κοινοτικούς συμβούλους, με κίνδυνο οι αποφάσεις που θα παρθούν, σε κάποιες περιπτώσεις, να είναι πρόχειρες και βιαστικές. Το Κοινοτικό Συμβούλιο του Παραλίου Άστρους και αυτή τη φορά αγνοείται, αν και είναι άμεσα θιγόμενη κοινότητα από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Ζάβιτσα. Θεωρούμε ότι και αυτή η Κοινότητα πρέπει να ερωτηθεί και να διατυπώσει την άποψή της για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Ακόμα και σ΄ αυτές τις συνθήκες, ως Πρωτοβουλία για την Προστασία του Πάρνωνα «SAVE
PARNONAS»:
Δηλώνουμε πως η εγκατάσταση αιολικών στην περιοχή μας απειλεί άμεσα το φυσικό τοπίο, τη γεωργική γη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Οι υποδομές αυτές είναι ενεργειακά αναξιόπιστες, πανάκριβες και περιβαλλοντικά επιβαρυντικές, με τοξικά κατάλοιπα και τεράστιες απαιτήσεις σε γη. Δεν προσφέρουν ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και προωθούνται χωρίς τη συναίνεση ή τη γνώση των πολιτών.
Καλούμε
τα Κοινοτικά Συμβούλια, έστω και εκπρόθεσμα, να γνωμοδοτήσουν αρνητικά επί της εν λόγω Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,
τους πολίτες και φορείς του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας να παραβρεθούν στις σχετικές συνεδριάσεις τόσο των Κοινοτικών Συμβουλίων, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην υλοποίηση του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού στη Ζάβιτσα.
Ρωτάμε τη Δημοτική Αρχή διαφωνεί με την εγκατάσταση των Α/Γ στη Ζάβιτσα ΝΑΙ ή ΟΧΙ; αν διαφωνεί σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την ακύρωσή τους;
Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να στηρίξει πολιτικά, νομικά και οικονομικά τον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση Βιομηχανικών Μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ) στη Βόρεια Κυνουρία.
Θυμίζουμε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε επίσης τη συσσωρευτική επίδραση των έργων ΒΑΠΕ στην περιοχή μας, καθώς η συνεχής εγκατάσταση τέτοιων μονάδων μπορεί να αλλοιώσει δραματικά το φυσικό τοπίο και τις τοπικές δραστηριότητες, όπως εξηγούμε στο άρθρο «Τι συμβαίνει στον βόρειο Πάρνωνα και τη Ζάβιτσα ΤΩΡΑ; Τα έργα ΑΠΕ στην περιοχή μας (Δημοσιεύθηκε στις 4 Απριλίου, 2025, saveparnonas.wordpress.com/2025/04/04/works202504/).
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις σελίδες μας:
linktr.ee/saveparnonas ή στη σελίδα μας στο facebook: saveparnonas