Το ΚΙ.ΔΗ. Αρκαδίας για την καταδίκη του Στέφανου Κασσελάκη
"Η υπόθεση δεν αφορά το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη που είναι απόλυτα διαυγές" τονίζουν κύκλοι του κόμματος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ – ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΚΑΙ OSIOS LLC
H «υπόθεση δεν αφορά το «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη, το οποίο είναι απόλυτα διαυγές, κατατεθειμένο και ελεγμένο» - τονίζουν κύκλοι του κόμματος με αφορμή τη σημερινή καταδικαστική απόφαση για τον προέδρο του Κινήματος Δημοκρατίας Στέφανο Κασσελάκη στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 30 μηνών με αναστολή και 50.000 ευρώ χρηματική ποινή από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο για το πόθεν έσχες.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Δημοκρατίας αναφέρει:
1. Το ιστορικό της υπόθεσης
Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανος Κασσελάκης, κατηγορήθηκε για παράβαση της νομοθεσίας περί συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε αλλοδαπές εταιρείες, εξαιτίας της κατοχής μετοχών στην εταιρεία OSIOS LLC, με έδρα τις ΗΠΑ. Η υπόθεση σχετίζεται με τη μεταφορά χρημάτων προς τα κομματικά μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ (Αυγή και Κόκκινο), για την καταβολή δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους. Η κατηγορία επικεντρωνόταν στο ότι κατά το χρόνο της εκλογής του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είχε ακόμη μεταβιβάσει τη συμμετοχή του στην εν λόγω εταιρεία.
2. Η πρόταση της εισαγγελέως: Απαλλαγή λόγω έλλειψης δόλου
Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή του Στέφανου Κασσελάκη, διατυπώνοντας μια τεκμηριωμένη και λογικά συγκροτημένη πρόταση, η οποία βασίστηκε στα εξής κρίσιμα σημεία:
• Έλλειψη πρόθεσης και δόλου:
«Φρονούμε ότι προέκυψε από διαδικασία και έγγραφα ότι δεν είχε κανένα δόλο. Το αδίκημα δεν τιμωρείται από αμέλεια.»
• Μη προβλεψιμότητα της εκλογής του: «Ο ίδιος δεν γνώριζε ότι θα εκλεγόταν πρόεδρος κόμματος.»
• Άμεση μεταβίβαση της εταιρείας όταν συνειδητοποίησε την υποχρέωση: «Σε περίπτωση που γνώριζε το νομοθετικό καθεστώς, δεν θα του ήταν τίποτα να μεταβιβάσει την εταιρεία στον αδελφό του – όπως και έκανε.»
• Ανθρώπινο και διοικητικό λάθος χωρίς πρόθεση παραβίασης του νόμου: «Ο άτυπος νομικός του σύμβουλος δεν γνώριζε τη συμμετοχή του στη σύνθεση της εταιρείας.» Η εισαγγελέας υπογράμμισε πως το ζήτημα αφορά μια παράλειψη στο μεταβατικό στάδιο από τον ιδιωτικό στον δημόσιο βίο, και όχι ένα εσκεμμένο ή δόλιο αδίκημα.
3. Το νομικό και πολιτικό κενό: Ένας νόμος που δεν αναθεωρήθηκε
Η υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο την παραδοξότητα του ισχύοντος νομικού πλαισίου:
Ο νόμος περί απαγόρευσης συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες εξωτερικού δεν προσαρμόστηκε ποτέ στη νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε η ψήφος των αποδήμων και η δυνατότητα συμμετοχής τους στα ελληνικά ψηφοδέλτια. Ο Στέφανος Κασσελάκης, μόλις λίγους μήνες στην Ελλάδα, ήταν ακόμη σε φάση μεταβατικής τακτοποίησης των προσωπικών και επαγγελματικών του υποχρεώσεων. Η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και εταιρικών συμμετοχών δεν είναι νομικά εφικτό να ολοκληρωθεί εντός λίγων ημερών – πολύ περισσότερο όταν η πολιτική εκλογή ήρθε αιφνιδιαστικά και με
ταχύτατους ρυθμούς.
4. Η ουσία της πράξης: Στήριξη εργαζομένων, όχι προσωπικό όφελος
Η μεταφορά των χρημάτων από την OSIOS LLC δεν είχε ιδιοτελή σκοπό, αλλά σκοπό κοινωνικής στήριξης: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλυψε με προσωπικά του μέσα το δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων στην Αυγή και τον 105,5 Στο Κόκκινο – πράξη που φανερώνει ευθύνη και έμπρακτο ενδιαφέρον.
5. Η απόφαση: Καταδίκη ενάντια στην πρόταση της Εισαγγελέως
Παρά τη σαφή και τεκμηριωμένη πρόταση της Εισαγγελέως υπέρ της απαλλαγής, το δικαστήριο αποφάσισε διαφορετικά. Η πρόεδρος της έδρας, αφού διέκοψε για να «συσκεφθεί με τον εαυτό της», οδηγήθηκε σε καταδικαστική απόφαση. Η επιλογή αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το πολιτικό υπόβαθρο της απόφασης της προέδρου. Τελικά, ο Κασσελάκης τιμωρήθηκε όχι για κάποιο ουσιαστικό παράπτωμα, αλλά γιατί πριν πολιτευτεί, είχε εργαστεί, είχε πετύχει και είχε περιουσία.
6. Τιμωρία όσων πετυχαίνουν πριν πολιτευτούν
Η υπόθεση αυτή στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα: Όποιος έχει εργαστεί και διακριθεί επαγγελματικά δεν πρέπει να θεωρηθεί κατάλληλος για την πολιτική. Η πραγματικότητα είναι άλλη: Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν παραβίασε το πνεύμα του νόμου – αντίθετα, λειτούργησε με διαφάνεια, χωρίς κρύψιμο, και με κοινωνική ευαισθησία. Η ποινή του δεν είναι τιμωρία για μια παράβαση – είναι μήνυμα προς όποιον δεν ανήκει στο σύστημα.