Ζευγολατιό- Νεοχώρι: Τι ειπώθηκε στο Δ.Σ. Τρίπολης για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που θα έχει γίνει στην Αρκαδία, εφόσον υλοποιηθεί

Η συζήτηση αφορούσε τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), που εκπονήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά την ακύρωση της προηγούμενης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν προσφυγής ιδιώτη.
Ο παραπάνω, που είναι κάτοικος της περιοχής, υποστήριξε κατά τη διάρκεια του αποψινού Δημοτικού Συμβουλίου, πως εγκλωβίζεται μεταξύ δυο ρεμάτων- και με τη νέα μελέτη-, με αποτέλεσμα ν' απειλείται η ζωή του και η περιουσία του.
Ουσιαστικά, το σπίτι του κάτοικου είναι μεταξύ της ιστορικής κοίτης του ποταμού "Όφι" και του καναλιού που προβλέπεται, από τη μελέτη, να δημιουργηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Ζευγολατιού και Νεοχωρίου-όσο και ο Δήμαρχος Τρίπολης-, υποστήριξαν την υλοποίηση του έργου, το οποίο κρίνεται απαραίτητο για ν' αντιμετωπιστεί ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί το συγκεκριμένο τμήμα της περιοχής.
Ο κύριος Γούργαρης είπε πως "πρέπει να το εγκρίνουμε, με την παρατήρηση να γίνουν βελτιώσεις για να διασφαλιστεί η συγκεκριμένη κατοικία."
Ο κύριος Παπαδημητρίου έθεσε το ερώτημα σχετικά με του τι συνέβη από τη στιγμή ακύρωσης της προηγούμενης μελέτης, όσον αφορά τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κατοίκων.
Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Νεοχωρίου απάντησε, ουσιαστικά, καταφατικά. Επίσης, υποστήριξε πως υπάρχει ενημέρωση των κατοίκων και από ειδικούς (μηχανικούς) της Περιφέρειας.
Ο κύριος Κατσίρης είπε πως η περιοχή δημιουργεί "τεράστια πλημμυρικά φαινόμενα", καθώς ο ποταμός "Όφις" δεν επαρκεί και γι' αυτό προβλέπεται η δημιουργία δεύτερου καναλιού, αναφέροντας, παράλληλα, πως δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θ' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ζήτησε την απόσυρση του θέματος, προκειμένου να υπάρχει προσπάθεια "παρέμβασης" στη μελέτη για να εξασφαλιστεί, τουλάχιστον, η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του ιδιώτη.
Ο κύριος Χατζόπουλος υποστήριξε πως οι μελετητές προτείνουν την καλύτερη δυνατή λύση, με τον ιδιώτη ν' αντιδρά, υποστηρίζοντας πως ενώ έχει όντως υποστεί πλημμυρικά φαινόμενα 5 φορές, η εν λόγω μελέτη του ανακοινώθηκε ως "τετελεσμένο" και η όλη υπόθεση έγινε στα "μουλωχτά", όπως χαρακτηριστικά είπε.
"Δεν πρέπει να παρεμποδίσουμε το έργο σε καμία περίπτωση", είπε, μεταξύ άλλων, ο κύριος Νικήτας, ζητώντας, ταυτόχρονα, καλύτερη "θωράκιση" ως συστατικό στοιχείο του έργου.
Ο δε κύριος Παπαδημητρίου, αφού τόνισε πόσο σημαντική είναι η άποψη των κατοίκων της περιοχής, δήλωσε πως το έργο έχει καθυστερήσει και "συζητάμε 6 χρόνια μετά την μεγάλη καταστροφή των χωριών". Ζήτησε να συμπεριληφθούν στη γνωμοδότηση του Δ.Σ. οι ενστάσεις και οι ανησυχίες του ιδιώτη.
"Όταν κάνει κάποιος μια μελέτη, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραμέτρους", δήλωσε ο Δήμαρχος Τρίπολης, αναφέροντας, παράλληλα, πως ζήτησε και ο ίδιος να παραταθεί η διαβούλευση αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό. "Στα τεχνικά θέματα πάντα υπάρχει μια λύση!", υποστήριξε, σθεναρά, ο κύριος Τζιούμης, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατόν να καθυστερήσει κι άλλο το έργο, εάν τυχόν ξαναπροσφύγει εναντίον της μελέτης ο παραπάνω ιδιώτης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης γνωμοδότησε "θετικά" σχετικά με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ζητώντας να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ενστάσεις του ιδιώτη και να υπάρξει σχετική μέριμνα από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η δημόσια διαβούλευση για το έργο λήγει στις 23 τρέχοντος μήνα. Να σημειώσουμε πως η διαδικασία υλοποίησης του έργου έχει ξεκινήσει από το 2019!