"Ζητούμενο η αμυντική και εξωτερική πολιτική που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας"
«Η εξωτερική και η αμυντική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να εξαντλείται σε ευχολόγια» τόνισε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, πρόσθεσε ότι «ούτε μπορεί να μετατρέπεται σε διαρκή άσκηση κατευνασμού ή συμμόρφωσης προς τις επιθυμίες τρίτων, όταν μάλιστα αυτές έρχονται σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παρέθεσε τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, τη στιγμή που η Άγκυρα επιδιώκει να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό αμυντικό μηχανισμό, «χωρίς όμως να έχει αλλάξει τίποτα στη στάση της απέναντι στην Ελλάδα».
Αναρωτήθηκε, μάλιστα, εάν η χώρα μας είναι διατεθειμένη «να ασκήσει βέτο σε συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες που υπονομεύουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα», αφήνοντας αιχμές για τη μέχρι σήμερα κυβερνητική στάση.
Ειδική αναφορά έκανε στην πρόθεση εγκατάστασης τεσσάρων νέων αμερικανικών βάσεων, ζητώντας «στρατηγικές εγγυήσεις και συμφωνίες για την εθνική μας ασφάλεια».
Ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε ότι «η χώρα χρειάζεται μια ενεργητική εξωτερική και αμυντική πολιτική, μια πολιτική που θα υπερασπίζεται έμπρακτα τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της χώρας, όχι με ρητορικές κορώνες, αλλά με στρατηγική, αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια»
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΕΔ, ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη θεσμικής σοβαρότητας, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε την ίδια ημέρα που ολοκληρώθηκε η διαβούλευση, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα σχόλια.
Επισήμανε ότι το νέο διοικητικό σχήμα, του ταμείου και του φορέα αξιοποίησης που δημιουργούνται, είναι «υπερσυγκεντρωτικό και αδιαφανές» και ότι δεν περιλαμβάνει εκπροσώπους των στρατιωτικών, ενώ υποτίθεται ότι αυτούς αφορά.
Διατύπωσε ανησυχίες για τον κίνδυνο να μετατραπεί η αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων «σε πλατφόρμα real estate», ενώ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ούτε δεσμευτικά ποσοστά υπέρ της στεγαστικής πολιτικής για το στρατιωτικό προσωπικό.
Αναφερόμενος στο άρθρο 36, το χαρακτήρισε «προσβολή» για τα στελέχη αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση «έρχεται να αφαιρέσει από το εφάπαξ ό,τι υπόσχεται στους στρατιωτικούς με τις μισθολογικές αυξήσεις».
Διατυπώνοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη θεσμική και οργανωμένη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα από ένα πλαίσιο εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού, με διαφάνεια, που θα εξυπηρετεί την εθνική άμυνα, θα ενισχύει τη μέριμνα για το προσωπικό και θα προστατεύει το δημόσιο συμφέρον κατά την παραχώρηση ακινήτων στις τοπικές κοινωνίες για κοινωφελείς σκοπούς.
Ζήτησε τη δέσμευση τουλάχιστον 60% των εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων υπέρ της στεγαστικής πολιτικής για τα στελέχη, την πρόβλεψη στεγαστικού επιδόματος για τις περιοχές με υψηλό κόστος στέγασης, την ανέγερση νέων κατοικιών με κοινωνικά κριτήρια, αλλά και τη θέσπιση ετήσιου απολογισμού για τα έσοδα και τη διάθεσή τους.
(Δ.Τ.)