Άσκηση πεδίου "Περίβλεπτος 2025" με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Παρουσία υπουργικού κλιμακίου. Στο σενάριο προβλεπόταν οργανωμένη απομάκρυνση επισκεπτών από τον Μυστρά.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος τέθηκε στο επίκεντρο της άσκησης πεδίου με την ονομασία «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΣ 2025», που πραγματοποιήθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Στο σενάριο της άσκησης προβλεπόταν η οργανωμένη απομάκρυνση επισκεπτών από τον αρχαιολογικό χώρο, λόγω επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί σε γειτονική περιοχή. Στόχος ήταν ο έλεγχος της επιχειρησιακής ετοιμότητας, η εξάσκηση των αρμοδίων φορέων, και η καταγραφή πιθανών δυσλειτουργιών, ενισχύοντας την πρόληψη και τη συνεργασία.
Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, ανέφερε: «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος είναι για όλους εμάς αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Η άσκηση στον Μυστρά, έναν τόπο-σύμβολο της ιστορικής μας ταυτότητας, αποδεικνύει πως μόνο με σχέδιο, συνέργειες και διαρκή επαγρύπνηση μπορούμε να ανταποκριθούμε ουσιαστικά στις προκλήσεις της εποχής και ιδιαίτερα της κλιματικής κρίσης. Συγχαίρω θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την πρωτοβουλία και τη μεταξύ τους συνεργασία, που αναδεικνύει την ανάγκη πρακτικής ετοιμότητας και την αξία της πρόληψης.
Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, συμμετέχουμε ενεργά και στηρίζουμε κάθε δράση που ενισχύει την επιχειρησιακή ικανότητα, προστατεύει την πολιτιστική μας κληρονομιά και εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών του τόπου μας».
Από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρόντες στην άσκηση ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας Σπύρος Τζινιέρης, καθώς και ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Λάμπρος Τζούμης.
Η άσκηση «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΣ 2025» αποτέλεσε ένα σημαντικό τεστ ετοιμότητας και συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με επίκεντρο την πρόληψη και την προστασία σε περιβάλλοντα υψηλής πολιτιστικής αξίας, σε μια εποχή που οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης καθιστούν τέτοιες δράσεις απολύτως απαραίτητες.