Οι περιφέρειες σε ενεργειακή μετάβαση στο επίκεντρο διήμερης διαβούλευσης
Μεταξύ του Ark Coworking Space και του Ινστιτούτου Ενέργειας του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε από το Ark Coworking Space ένα διήμερο εργαστήριο διαβούλευσης στις 24 και 25 Ιουνίου 2025 στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου του Texas A&M Energy Inistute και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με επίκεντρο τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στην περιοχή της Μεγαλόπολης.
Αντικείμενο διαβούλευσης και έρευνας ήταν οι δυνατότητες λύσεων τεχνητής νοημοσύνης για την ενίσχυση της γεωργίας επόμενης γενιάς, της ενεργειακής ασφάλειας, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της αγροτικής ευημερίας σε περιοχές ενεργειακής μετάβασης, όπως η Μεγαλόπολη. Ως μέρος αυτής της βιωματικής μαθησιακής ευκαιρίας, οι φοιτητές διεξήγαγαν αναλύσεις πολιτικής, εξετάζοντας τις ηθικές πτυχές και το πλαίσιο διακυβέρνησης που περιβάλλει την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις γεωργικές πρακτικές, τις επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και τις στρατηγικές αγροτικού μετασχηματισμού.
Στο πλαίσιο αυτό η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας πραγματοποίησε συνεντεύξεις με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημήτριο Πτωχό, τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Μάρκο Λέγγα, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννη Τρουπή, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Βαγγέλη Ξυγκώρο, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Τρίπολης κα Κλειώ Κορώνη – Παπαντωνίου, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Αρκαδίας κ. Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο, τον εκπρόσωπο του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων ΔΑΜ Μεγαλόπολης κ. Κωνσταντίνο Ελευθεριάνο και το Συντονιστή του Ark Coworking Space κ. Δημήτριο Κοκκίνη.
Συμμετείχε επίσης στη συνάντηση του δικτύου ομότιμης μάθησης του Ark Coworking Space, όπου τα μέλη της ερευνητικής ομάδας είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από το ARK και τον καθηγητή επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου του Greenwich κ. Γεωργίου Τσεκούρα.
Συζητήθηκε τέλος η προοπτική παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας στο χώρο του Ark Coworking Space και συμφωνήθηκε η ανάπτυξη ενός πλαισίου διαρκούς συνεργασίας με το Ινστιτούτο Ενέργειας του Πανεπιστημίου του Τέξας με σημείο αναφοράς τις βέλτιστες πρακτικές εφαρμογής πολιτικών σε περιφέρειες ενεργειακής μετάβασης.
Την ομάδα των φοιτητών συνόδευαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Παππάς(Associate Director, Texas A&M Energy Institute), Jeff Sammons και Kim Daniel (Associate Executive Director, Texas A&M Energy Institute).