Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης: Πολλά και..."ακανθώδη" ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή
Ποια θέματα απασχόλησαν το πρώτο μέρος της αποψινής συνεδρίασης του "σώματος"
Πριν ξεκινήσει η διαδικασία των ερωτήσεων, ο Δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, ενημέρωσε το "σώμα" περί της επιστροφής του ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία του Άρεως αλλά και σχετικά με πλημμυρικά φαινόμενα- που αντιμετωπίστηκαν- που προκλήθηκαν από την καταιγίδα που σημειώθηκε νωρίτερα, σήμερα, στην πόλη. Μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος, κ. Βαρδιάμπασης, ανέφερε πως υπήρξε εκδήλωση πυρκαγιάς περιορισμένης έκτασης εξαιτίας κεραυνού- στη περιοχή του Λεβιδίου- με την πυροσβεστική να έχει επιληφθεί του περιστατικού.
Ο δε Αντιδήμαρχος του πρωτογενούς τομέα, κ. Χασάπης, αναφερόμενος στους κτηνοτρόφους σχετικά με τη νόσο των αιγοπροβάτων, τους κάλεσε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ενώ τόνισε πως ο Δήμος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, βρίσκεται εδώ για να τους συνδράμει.
Ο πρώην Δήμαρχος, αναφερόμενος στο θέμα του ανδριάντα, επέμεινε πως η διαδικασία που ακολουθείται δεν είναι σωστή ενώ, όσον αφορά το θέμα της οδοποιίας, επισήμανε πως, σε μια τουλάχιστον περίπτωση, οι εργασίες γίνονται με τέτοιο τρόπο που είναι πιθανόν να προκαλέσουν πρόβλημα- λόγω επικινδυνότητας.
Αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του κ. Σμυρνιώτη και του κ. Τζιούμη σχετικά με τα πρόστιμα που αφορούν τις "χωματερές", μετά από ερώτηση του Προέδρου του ΦΟ.Δ.Σ.Α. "Εμείς έχουμε κάνει όλα τα ένδικα μέσα για ν' ακυρωθούν τα πρόστιμα αυτά, που οφείλονται σε δικές σας ενέργειες", είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζιούμης.
Η απάντηση του Δημάρχου για τις "επιλεκτικές ασφαλτοστρώσεις"
Στο θέμα του ανδριάντα, ο κ. Δήμαρχος δεν θέλησε ν' αναφερθεί- τονίζοντας πως "φαίνεται ποιος δικαιώνεται και ποιος όχι"- ενώ, όσον αφορά την "οδοποιία", ο κ. Τζιούμης δήλωσε πως ασφαλτοστρώνονται οι δρόμοι που είχαν καθοριστεί μέσω του σχετικού προγραμματισμού και αναφέρονται επακριβώς, καθώς η χρηματοδότηση προέκυψε από συγκεκριμένο, σαφώς προσδιορισμένο, υπουργικής προέλευσης, πρόγραμμα.
Κατά τα λοιπά, συζήτηση διεξήχθη και σχετικά με την (αναμενόμενη) μη έγκριση της ένταξης του Δήμου Τρίπολης σε συγκεκριμένο, χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με τον κ. Τζιούμη να εκφράζει "παράπονα", καθώς, όπως είπε, η Δημοτική Αρχή έχει φέρει τα περισσότερα χρήματα στην πόλη "από τότε που ιδρύθηκε το 1834, αλλά ένα μπράβο δεν έχουμε ακούσει!"
Ορισμένως, οι, όποιες, συνέπειες της σημερινής κακοκαιρίας, θίχτηκαν αρκετές φορές, με συμβούλους της αντιπολίτευσης να ερωτούν σχετικά με τα μέτρα που έχουν παρθεί- όπως ο καθαρισμός των φρεατίων κλπ.
"Καλείσθε να καταβάλεται στη Δ.Ο.Υ. 319.000 ευρώ"
Ο σύμβουλος, κ. Αγγελάκος, υποστήριξε πως τα χρήματα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν στο κράτος εκ μέρους του Δήμου Τρίπολης- λόγω της μη σύννομης διαδικασίας που ακολουθήθηκε σε έργο, στην περιοχή της Μουρτζιάς, που αφορούσε και την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία ΤΑΠΤοκ- μέσα σε πέντε (5) ημέρες.
Ο Δήμαρχος, κ. Τζιούμης, αναφερόμενος στο γεγονός πως η εξέλιξη αυτή είχε "προεξοφληθεί" από το συγκεκριμένο σύμβουλο "εδώ και ένα χρόνο", "απόρησε", αφενός, πως το γνώριζε, ενώ, επί της ουσίας, δήλωσε, καταρχάς, πως κανένας λόγος, απ' όσους αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης, δεν είναι ευθύνη της Δ.Ε.Υ.Α.Τ.- και άρα του Δήμου- και, κατά δεύτερον, θα υπάρξει προσφυγή κατά της απόφασης που, όπως είπε, "σίγουρα θα δικαιωθεί."
Ο κ. Αγγελάκος επέμεινε πως ήταν ευθύνη του Δήμου η υποβολή προς χρηματοδότηση του εν λόγω έργου, χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις και τόνισε πως οι κυρώσεις θα επιβαρύνουν τους δημότες, καθώς η νομική διαδικασία "δεν θα έχει καμμία τύχη".
Ο κ. Τζιούμης επανέλαβε, ουσιαστικά, πως ο Δήμος- και η Δ.Ε.Υ.Α.Τ- δεν φέρουν ευθύνη και η Δικαιοσύνη θα δικαιώσει την πλευρά τους, ενώ κατηγόρησε τον κ. Αγγελάκο πως "βρίσκεται απέναντι από το Δήμο".