Η επιτροπή κατοίκων ΔΟΡΙΖΑ SOS συνυπογράφει επιστολή προς τη ΡΑΑΕΥ για την ενεργειακή πολιτική
Πρόκειται για κοινή επιστολή στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 100 φορείς απ' όλη την Ελλάδα.

Η επιτροπή κατοίκων ΔΟΡΙΖΑ S.O.S. συνυπογράφει, μαζί με δεκάδες άλλους φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος, ανοικτή επιστολή προς την ΡΑΑΕ και άλλους θεσμικούς φορείς και κόμματα, διαμαρτυρία για την παρούσα ενεργειακή πολιτική και τις ΒΑΠΕ.
Τα κυριότερα σημεία της
1. Το αρχικό «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» (ΕΣΕΚ) έχει αναθεωρηθεί ήδη τρεις φορές, αυξάνοντας αλόγιστα κάθε φορά την προβλεπόμενη ισχύ εγκατάστασης ΑΠΕ. Επειδή προφανώς το ΕΣΕΚ και οι αναθεωρήσεις που ακολούθησαν δεν σχεδιάστηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρισμό, τις δυνατότητες έγχυσης στα δίκτυα, αλλά και τη δυνατότητα στήριξής τους από τις εγκατεστημένες μονάδες βάσης, φαίνεται ότι η παράλογη αύξηση της ισχύος εγκατάστασης έργων ΑΠΕ στον Εθνικό Σχεδιασμό (ΕΣΕΚ) έγινε μόνο για να καλύψει την υπερπροσφορά έργων ΑΠΕ, αγνοώντας τις ανάγκες σε κατανάλωση και τις δυνατότητες των δικτύων.
2. Από τις μέχρι σήμερα εγκατεστημένες ΑΠΕ και την παροχή όρων σύνδεσης, προκύπτει ότι έως το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ θα είναι δεκαπλάσια της μέγιστης ενέργειας που μπορεί να απορροφηθεί από το ηλεκτρικό σύστημα. Επιπλέον, θα έχει ξεπεράσει κατά 10 GW την ισχύ των εγκατεστημένων ΑΠΕ που προβλέπει το σημερινό ΕΣΕΚ, όπως προέκυψε και από την τρίτη αναθεώρησή του.
3. Οι περικοπές πράσινης ενέργειας λόγω υπερπροσφοράς αυξάνονται και προβλέπεται ότι το 2030 θα φτάσουν στο 30% της συνολικής παραγωγής των ΑΠΕ, ενώ το ΕΣΕΚ προβλέπει μόνο 4%.
4. Παρατηρείται, σύμφωνα με τους διαχειριστές των δικτύων, διόγκωση των τεχνικών απωλειών του δικτύου λόγω διασποράς των ΑΠΕ και της κατάστασης του δικτύου.
5. Οι χαμηλές, μηδενικές και αρνητικές τιμές της πώλησης ενέργειας των ΑΠΕ, κυρίως των φωτοβολταϊκών σταθμών, που παρατηρούνται όλο και πιο συχνά στις ώρες αιχμής της παραγωγής τους, φέρνουν τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ σε πολύ δυσχερή οικονομική θέση. Ήδη πολλοί παράγοντες της αγοράς προβλέπουν τη δημιουργία μιας ακόμα μεγάλης κατηγορίας «κόκκινων δανείων» καθώς οι εν λόγω παραγωγοί – εξαιτίας των περικοπών και των μηδενικών, χαμηλών ή και αρνητικών τιμών – αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Οι Χαμηλές και οι αρνητικές τιμές δεν αποτυπώνονται στα τιμολόγια των καταναλωτών και κυριαρχεί η αισχροκέρδεια των παραγωγών και των παρόχων.
6. Όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις των μικρομεσαίων παραγωγών ΑΠΕ παρατηρείται πλέον το φαινόμενο ότι πολλοί μικροί και μεσαίοι παραγωγοί, για να αποφύγουν τις αρνητικές τιμές, αποκόπτουν μόνοι τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς χωρίς καμία ενημέρωση των διαχειριστών των δικτύων δημιουργώντας χάος στον προγραμματισμό τους.
7. Τα αναμενόμενα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα και με τους ειδικούς, μπορούν μόνο να μεταθέσουν το πρόβλημα της υπερπροσφοράς για λίγες ώρες χωρίς όμως να το επιλύουν, καθώς δεν μπορούν να ανατρέψουν την επικίνδυνη ανισορροπία μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης.
Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί και η απουσία στροφικής αδράνειας των θερμικών μονάδων, που είναι απαραίτητη για την αποτροπή μιας αιφνίδιας κατάρρευσης, τότε, όπως επισημαίνουν οι διαχειριστές και οι επιστήμονες, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε αλλεπάλληλα γενικά μπλακ άουτ αντίστοιχα εκείνου που σημειώθηκε στην Ισπανία.