Αποψεις

"Προσφυγικό": Οι Δήμοι της Αρκαδίας σε..αγωνία!

Επικοινωνιακό.."κρυφτό" από την Κυβέρνηση, η οποία έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό που συναντά ήδη πολλές αντιδράσεις.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ "κληροδότησε" στη νυν μια ιδιαίτερα προβληματική πραγματικότητα, όσον αφορά το "προσφυγικό" ζήτημα- δεν θα χρησιμοποιήσουμε στο παρόν τον όρο "μετανάστες", για ευνόητους λόγους, αλλά και ο όρος "πρόσφυγες" θα χρησιμοποιείται εντός εισαγωγικών.

Πολλά Ελληνικά νησιά και άλλες ακριτικές περιοχές ανέλαβαν το κύριο βάρος της "φιλοξενίας" των "προσφύγων", ενώ η χώρα διασύρθηκε διεθνώς μέσω της δημοσιότητας που έλαβε το λεγόμενο "κολαστήριο της Μόριας".

Η νέα Κυβέρνηση είχε, εκ των πραγμάτων, μπροστά της μια πολύ δύσκολη και ιδιάζουσα κατάσταση. Επέλεξε να προχωρήσει σε μεταφορά και διαμοιρασμό σημαντικού μέρους των "προσφύγων" στην ηπειρωτική χώρα, μέτρο το οποίο φαίνεται ορθολογικό και δίκαιο.

Θα προσπαθήσουμε εδώ να σκιαγραφήσουμε τις πιθανές, εσωτερικές εξελίξεις, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τους, αδιαμφισβήτητα, καίριους και υπό διαρκή "ρευστότητα" ευρισκόμενους εξωτερικούς παράγοντες- γεωπολιτικούς, οικονομικούς και άλλους. Η αντίστοιχη ανάλυση δεν μπορεί να γίνει, με αξιόπιστο και έγκυρο τρόπο, σ' ένα σύντομο άρθρο. Αυτό που είναι μείζον για εμάς, είναι να ενημερώσουμε κι αν θέλετε να "προετοιμάσουμε" τους πολίτες για τις, σχεδόν, αναπόφευκτες αλλαγές που θα συντελεστούν, "ερήμην" τους. Επιπρόσθετα, θα αποπειραθούμε να καταδείξουμε με ποιον τρόπο θα πρέπει, κατά την άποψή μας, να υλοποιηθεί το οπωσδήποτε "φιλόδοξο" αλλά και πολιτικοκοινωνικώς  "επίφοβο" πλάνο της Ελληνικής Κυβέρνησης.

 

Μπορεί το παραπάνω να φαίνεται, όπως προείπαμε "δίκαιο", αλλά υπάρχουν μια σειρά από "παθογένειες" τις οποίες, αργά ή γρήγορα, θα βρει μπροστά της η Κυβέρνηση. Όσον αφορά ειδικά τους Δήμους της Αρκαδίας, θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη σχεδιαστική επάρκεια από την πλευρά των αρμοδίων, εφόσον "προκριθεί" η μεταφορά ενός ορισμένου αριθμού "προσφύγων" εδώ.

Ήταν δεδομένο και το έχουμε αναφέρει παλαιότερα: Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του προγράμματος "ESTIA" και του επικαιροποιημένου σχεδιασμού της Ελληνικής Κυβέρνησης. Μπορεί αυτό να είναι ένα, τουλάχιστον, επικοινωνιακό λάθος, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Το "λάθος" έγκειται στο ότι δεν αντιμετωπίζονται "ευνοϊκότερα" οι τοπικές κοινωνίες που συμμετείχαν εθελοντικά σ' ένα πρόγραμμα φιλοξενίας "προσφύγων". Τα κίνητρα- αλλά και τα μέτρα "ανακούφισης" ή "ενίσχυσης" των Δήμων που θα υποδεχθούν "πρόσφυγες"- θα "παίξουν" πρωταρχικό ρόλο στην εμπέδωση ενός σταθερού και ασφαλούς "κλίματος". Ευελπιστούμε πως η Κυβέρνηση το έχει λάβει αυτό σοβαρά υπόψη και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες "δράσεις" προκειμένου να μην σημειωθούν αποσταθεροποιητικά φαινόμενα. 

Εάν, ωστόσο, ακολουθηθεί η πορεία που καταδεικνύεται μέσω του νομοσχεδίου για την "απόδοση ασύλου" σε αλλοδαπούς αιτούντες, οι "οιωνοί" είναι άσχημοι..

Το "πολιτικό" πρόβλημα της Ν.Δ.

Το Ελληνικό συντηρητικό και φιλελεύθερο κόμμα επικράτησε στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, με χαρακτηριστική άνεση, εκμεταλλευόμενο επικοινωνιακά μια σειρά από θέματα που άπτονται της "ασφάλειας", του "πατριωτισμού" και της "ξενοφοβίας". Όχι, η Ν.Δ. δεν είναι "ξενοφοβικό" κόμμα, αλλά έχει, σίγουρα, πολλούς υποστηρικτές που διαπνέονται από τέτοιες αντιλήψεις- για να μην αναφέρουμε έτι χειρότερες τέτοιες..Αυτό είναι μια πραγματικότητα, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του καταρρέοντος "αυθεντικού" ακροδεξιού μορφώματος της ημεδαπής- "Χρυσή Αυγή"-, βρήκαν "καταφύγιο" στη Ν.Δ. Η συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή ήταν σαφής: "Δίπλευρη" διεύρυνση της Ν.Δ., με κύριο στόχο την "αποδόμηση" και εκλογική "εξαέρωση"  κάθε σωβινιστικού, ρατσιστικού ή απλά λαϊκιστικού και "δεξιόστροφου" κομματικού φορέα. Ο στόχος επετεύχθη. Μόνο η "Ελληνική Λύση" του κ. Βελόπουλου κατάφερε να μπει στην Ελληνική Βουλή, εκμεταλλευόμενη το "Μακεδονικό" ζήτημα. Αλλά, η "Ελληνική Λύση" είναι ένα, απολύτως, "ακίνδυνο" μόρφωμα, ως προς το εγγύς μέλλον. 

Ο μοναδικός "φόβος" για τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη είναι η ενδυνάμωση και η πιθανή διαφοροποίηση ή και απόσχιση εκ μέρους εσωτερικών της "ομάδων", με προσωποπαγή χαρακτηριστικά. Δηλαδή, η πολιτική "σπέκουλα" από συγκεκριμένα στελέχη επάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Τα λεγόμενα "εθνικά" θέματα και το "προσφυγικό" είναι ιδανικές περιπτώσεις για μια σειρά από φιλόδοξους "δελφίνους", καθώς έχουν εξασφαλισμένη δημοτικότητα και είναι εύκολο να καταστούν εκμεταλλεύσιμα μέσω υπεραπλουστευτικών, σωβινιστικού χαρακτήρα συνθημάτων και "τσιτάτων" που, σίγουρα, είναι αποδεκτά από τη συντριπτική πλειονότητα της "Κλασσικής Ελληνικής Δεξιάς". Εάν η Κυβέρνηση αρχίσει να χάνει τις "εντυπώσεις" αλλά και τον σχεδόν απόλυτο έλεγχο που, φαινομενικά, απολαμβάνει στο "μιντιακό" πεδίο, με αφορμή και το "Προσφυγικό", τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για τον κ. Μητσοτάκη.

Δήμοι και Δήμαρχοι ως πολιτικές.."Ιφιγένειες"

Η Ν.Δ. κατάφερε να εκλέξει σχεδόν όλους τους Περιφερειάρχες που υποστήριξε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στους Δήμους, όμως, δεν θέλησε να δώσει, επισήμως, "χρίσματα", εκτός από ειδικές περιπτώσεις.

Συνεπώς, σε κεντρικό επίπεδο, θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί πως η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται εάν θ' αντιμετωπίσει μεγάλες αντιδράσεις από Δημάρχους οι οποίοι δεν ανήκουν στις "τάξεις" της, είτε γιατί οι αντιδράσεις θα είναι "προβλέψιμες" είτε γιατί οι ίδιοι οι Δήμαρχοι θα θεωρήσουν "περιττές" και, πιθανώς, "επικίνδυνες" τις αντιδράσεις, λόγω της ιδιάζουσας και "ευαίσθητης" φύσεως του "προσφυγικού" ζητήματος. Εδώ, ακριβώς, είναι που θα "παίξει" μεγάλο ρόλο και η "διάθεση" των τοπικών κοινωνιών και.."κομματαρχών" αλλά και των δημοτικών συμβουλίων που, ελέω "Κλεισθένη", δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη σταθερότητα..

Σε κάθε περίπτωση, αν η Κυβέρνηση επιβάλλει το ρόλο της πολιτικής "Ιφιγένειας" σε Δημάρχους, θα πρέπει να εξασφαλίσει κάποια "ανταλλάγματα".  Είναι τα "κίνητρα" που αναφέραμε παραπάνω. Ενδεικτικά, θα μπορούσαμε να προτείνουμε μέτρα αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν στις περιπτώσεις "εκτάκτου ανάγκης" για τοπικές κοινωνίες που θα "προκριθούν" ως πιο κατάλληλες για τη "φιλοξενία" των "προσφύγων".

Δυστυχώς, κυκλοφορούν ήδη "φήμες" και στην Τρίπολη- δεν τις υιοθετούμε και ελπίζουμε να είναι ανυπόστατες- περί "στυγνών εκβιασμών" σε επιχειρηματίες, με σκοπό τη συνδρομή τους στον Κυβερνητικό σχεδιασμό. Απαράδεκτες "φήμες" που, πιθανώς, να έχουν απώτερα πολιτικά και οικονομικά κίνητρα, καθώς περιγράφουν πρακτικές που μόνο τ' οργανωμένο έγκλημα θα μπορούσε να μετέρχεται..

Οπωσδήποτε, η Τρίπολη αλλά και οι υπόλοιποι Δήμοι της Αρκαδίας θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους πως είναι σχεδόν βέβαιο πως θα κληθούν να βοηθήσουν στον Κυβερνητικό σχεδιασμό. Συνεπώς, θα ήταν σκόπιμο και συνετό- με σύμπραξη Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης- να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση και προετοιμασία της κοινής γνώμης για να μην καταστεί η τελευταία αυτή "έρμαιο" σε διαφόρους πατριδοκάπηλους "πολιτικάντηδες" ή σε "μεταπράτες" που "πουλάνε" συνωμοσίες ή , ακόμα, και σε αποτυχημένους "πρώην" που ψάχνουν μανιωδώς μια ευκαιρία να αποκτήσουν και πάλι πολιτική "υπόσταση".

(Φωτογραφία αρχείου, αφορά διαμαρτυρία κατά της δημιουργίας δομής φιλοξενίας "προσφύγων" στο νομό Λαρίσης)

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.