Αποψεις

Koρωνοϊός τώρα και στην Ελλάδα: "Πανικοβληθείτε υπεύθυνα"!

Πολλά τα επικοινωνιακά και όχι μόνο λάθη που έχουμε διαπιστώσει στη διαχείριση της κρίσης με όνομα "Κορωνοϊός"..

Καταρχάς, περισσεύει, για πολλοστή φορά,  η υποκρισία (ή απλά η αδιαφορία και η άγνοια για την δεοντολογία που θα έπρεπε να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις κινδύνου για τη δημόσια υγεία) των κεντρικών ΜΜΕ, τα οποία "συνιστούν ψυχραιμία" στον πληθυσμό- αυτόν που επιμένει να τα παρακολουθεί- αλλά, την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να "δραματοποιούν" οιοδήποτε ρεπορτάζ έχει να κάνει με το θέμα, χρησιμοποιώντας "δραματουργικές" πρακτικές όπως η μουσική επένδυση και το "θεατράλε" ύφος παρουσιαστών.

Η Κυβέρνηση ορθώς αποφάσισε ν' ακυρώσει τις Καρναβαλικές εκδηλώσεις αλλά το ανακοίνωσε βιαστικά, με λάθος τρόπο και ασαφώς. Αυτό, από μόνο του, είναι παράγοντας "ανησυχίας" σε σχέση με την αίσθηση που έχει η κοινή γνώμη και επιτρέπει σε διαφόρους "συνωμοσιολόγους" να εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Το γεγονός πως ακόμα και η Κοινή Υπουργική Απόφαση είχε "καραμπινάτα" ορθογραφικά λάθη, καταδεικνύει την προχειρότητα και την έλλειψη ψυχραιμίας που κατέλαβε τους αρμοδίους, ειδικά όσον αφορά το Υπουργείο..Ποτασίας του Πολίτη!

 Όσον αφορά το "δια ταύτα", εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ενώ οι Καρναβαλικές εκδηλώσεις έχουν, εν μέρει, ακυρωθεί- καθώς όσες δεν παρουσιάζουν μεγάλο μαζικό χαρακτήρα, θεωρητικά θα διεξαχθούν, χωρίς όμως και αυτό να είναι βέβαιο καθώς, ουσιαστικά, κάθε φορέας ή επιχείρηση λαμβάνει κατά το δοκούν τη σχετική απόφαση-, δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλα κοινωνικά ή πολιτισμικά γεγονότα που συγκεντρώνουν μεγάλους αριθμούς ανθρώπων σε περιορισμένο χώρο.

Η εξήγηση πως πολλές Καρναβαλικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμού, είναι ορθολογική, ωστόσο ισχύει και για άλλες εκδηλώσεις. Άποψή μας είναι πως η Κυβέρνηση από τη μια ήθελε να "φυλάξει τα ρούχα της" και από την άλλη να κάνει μια κίνηση σαφώς "εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη" μήπως και αμβλυνθεί επικοινωνιακά το, επίσης, πρωτόγνωρο "ρεζιλίκι" που έλαβε χώρα στα νησιά ελέω "μεταναστευτικού". 

Ταυτόχρονα, ενώ υποτίθεται πως λαμβάνονται μέτρα προστασίας του πληθυσμού, έχουν διαπιστωθεί ήδη κερδοσκοπικά φαινόμενα σε καταναλωτικά είδη που σχετίζονται με την ατομική υγιεινή, ενώ η αγορά, ευρισκόμενη σε "πίεση" έτσι κι αλλιώς, υφίσταται τώρα ένα "χτύπημα" που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο θα την επηρεάσει.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά ακόμα περί του τρόπου διαχείρισης μιας σχετικά ήπιας "κρίσης" από την Πολιτεία, το κοινωνικό σύνολο και τους διαμεσολαβητές τους, αλλά προς ώρας θα θέλαμε απλώς να επισημάνουμε τα εξής:

- Καλές κι επιβεβλημένες οι συσκέψεις, αλλά δεν αποτελούν "πανάκεια" και δεν θα πρέπει να γίνονται απλά για να..γίνονται!

-Η μείωση των πόρων που διαχειρίζονται οι Ο.Τ.Α. μπορεί να αποδειχθεί πολύ σοβαρό μειονέκτημα και

- Εφόσον θέλουμε "επιτελικό κράτος", θα πρέπει να συνηθίσουμε όχι μόνο στην έλλειψη ευελιξίας αλλά και στην εφαρμογή μέτρων που δεν χαρακτηρίζονται από την σωστή εκτίμηση των κατά τόπους ιδιαιτεροτήτων..

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.