Αποψεις

Kορωνοϊός: Οι δυσάρεστες αλήθειες

Άραγε, θα πρέπει να "πανηγυρίζουμε" ή χάσαμε μια μοναδική ευκαιρία ν' αποφύγουμε τις συνέπειες του δευτέρου κύματος της πανδημίας;

Ήταν, τελικά, "αναπόφευκτο" το δεύτερο "lockdown" ή όχι; Σχεδόν οι μισοί Έλληνες- κατά τη δημοσκόπηση της εταιρείας "Interview"- φαίνεται να πιστεύουν πως θα μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει ή έστω να μην υποστούμε έναν καθολικό "αποκλεισμό", όπως, ουσιαστικά, συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Οι όποιες απαντήσεις είναι δύσκολες, υπόκεινται σε πολλές αναθεωρήσεις- καθώς τα στοιχεία μεταβάλλονται συνεχώς- και, σίγουρα, δεν θα πρέπει να "καθοδηγούνται" από κομματικές και ιδεολογικές προτιμήσεις. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια υγειονομική κρίση που έλαβε, τάχιστα, πρωτόγνωρες διαστάσεις και εξέθεσε πολλούς. Αλλά, οπωσδήποτε, υπάρχουν και κάποια δεδομένα που μπορούμε να εκτιμήσουμε με ασφάλεια και αξιοπιστία, κρίνοντας από τα στοιχεία που έχουμε και τις πρακτικές που βλέπουμε να υλοποιούνται.

Το πρώτο κύμα της πανδημίας και η Ελλάδα

Γεγονός είναι πως η χώρα μας δεν επηρεάστηκε, σχεδόν, καθόλου από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Οι λόγοι, προφανείς: Η Ελλάδα δεν είναι χώρα με μεγάλη "εξωστρέφεια", διαθέτει ένα κεντρικό διεθνές αεροδρόμιο που το μήνα Μάρτιο δεν βρίσκεται, δα, και σε.."οργασμό", έλαβε σκληρά μέτρα ίσως πρόωρα λόγω του ιταλικού "παραδείγματος" και, τελικά, δεν έχει την εμπορική διασύνδεση με την Κίνα που έχουν άλλες χώρες.

"Μύθος" κι εφησυχασμός

Η Κυβέρνηση της Ελλάδας έσπευσε να χαρακτηρίσει ως "νίκη" το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου ενός αγώνα που αποδείχθηκε ότι θα είναι χρονοβόρος. Αποτέλεσμα: Ελλιπής ή καμία προετοιμασία για τον χειμώνα, "άνοιγμα" του τουρισμού- και άρα όλων των συνακολούθων δομών- χωρίς, επί της ουσίας, μέτρα πρόληψης και προστασίας. Μηδενική, σχεδόν, ήταν και η προσπάθεια για προσαρμογή της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών στη νέα "συνθήκη", καθώς ο εφησυχασμός κατέλαβε τους πάντες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντιμετώπιση της κατάστασης σε σχέση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η αναμενόμενη επιδείνωση και το Ε.Σ.Υ.

Όποιος υποστηρίξει πως δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε τι μας περιμένει, πως όλο αυτό "αιφνιδίασε τους πάντες" και δεν "μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο", είναι εμφανές πως αποκρύπτει μέρος της αλήθειας. Τα μοντέλα ήταν εκεί και οι αναγωγές, επίσης, ήταν διαθέσιμες. Η Ελλάδα αρχίζει να έχει χαμηλές θερμοκρασίες, σε γενικές γραμμές, τον Οκτώβριο- ειδικά το βόρειο κομμάτι της. Παρ' όλα αυτά, πολλοί αρμόδιοι "αγρόν ηγόραζαν" ή "έκαναν την πάπια" για να μην δυσαρεστήσουν τους πολίτες ή, συχνά, το.."χριστεπώνυμο πλήρωμα". Είχαμε χρόνο να προετοιμαστούμε κάπως καλύτερα, ακόμα και το Σεπτέμβριο, αλλά εδώ ακριβώς φάνηκε η "γύμνια" του δημοσίου τομέα και η παντελής έλλειψη σχεδιασμού από τη διοίκησή του. Αντί να υπάρξει κάποιου είδους προεργασία, αναλωθήκαμε σε στείρες αντιπαραθέσεις, αντιφατικές πρακτικές, επικοινωνιακά "τσαλιμάκια" και αδιαφανείς λειτουργίες. Φυσικά,  για το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έγινε τίποτε ουσιαστικό..

Κοντολογίς, πολύ φοβάμαι πως κάναμε αυτό που θα περίμενε ένας σχετικά αντικειμενικός παρατηρητής: "Παιδιαρίσαμε!"

Το.."επιτελικό κράτος" 

Όπως ήταν, επίσης, αναμενόμενο, το "πολυθρύλητο" επιτελικό κράτος, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης- ή, τουλάχιστον, της πλήρους αποδόμησής του. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν υπήρξε ως σαφής και οργανωμένη οντότητα, γεγονός που θα μας καθιστούσε πολύ πιο "ανταγωνιστικούς" απέναντι στον ιό. Το "επιτελικό κράτος" ήταν, περισσότερο, μια επικοινωνιακή "φαμφάρα" ή "προεκλογική υπόσχεση" που δεν μπόρεσε ν' ανταπεξέλθει στην πρώτη σοβαρή δυσκολία. Κι ας "πανηγυρίζει" ο Υπουργός Ανάπτυξης, επειδή, δήθεν, είμαστε σε καλύτερη θέση από το..Βέλγιο! Ο ίδιος Υπουργός ανέφερε, περίπου, πως ο κορωνοϊός "εξουσιάζει" την Ευρώπη..Σίγουρα, θα μπορούσε να εκφράσει πιο εύσχημα την "ομολογία" της αδυναμίας και της ανικανότητάς του..

Δυστυχώς, όμως, για όλους μας, οι κρίσεις δεν αντιμετωπίζονται με..δηλώσεις, διαπιστώσεις, μελοδραματικές εκκλήσεις,  εθελοντισμούς και "μπαλώματα" επάνω σ' ένα corpus που η ίδια η σημερινή Κυβέρνηση έχει δηλώσει πως ήταν και είναι "αξιοθρήνητο, κοστοβόρο και αναποτελεσματικό"..

Και μετά..Τι;

Εφόσον δεν διδαχθούμε- και γρήγορα- από τα λάθη και τις παραλείψεις δέκα και πλέον ετών, το Ελληνικό μέλλον διαγράφεται "ζοφερό", για την πλειοψηφία τουλάχιστον..

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.