Πολιτικη

Οδυσσέας: Άμεσα αποζημιώσεις στους Αρκάδες αγρότες

Επερώτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για την καταβολή αποζημιώσεων σε Αρκάδες αγρότες

 

“Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών και καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τον παγετό της άνοιξης”

 

Με ερώτηση που κατέθεσε στις 18/08/2021 ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στη Βουλή, ζητάει την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών εκτίμησης και την καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό της άνοιξης του 2021 στις Αχλαδιές, τις Μηλιές, τις Κερασιές, τις Αμυγδαλιές καθώς και σε άλλα δέντρα. Οι παραγωγοί ανέμεναν ότι οι εκτιμήσεις των ζημιών θα είχαν ολοκληρωθεί έγκαιρα και ότι αρχές Αυγούστου θα τους είχε καταβληθεί τουλάχιστον ένα σημαντικό τμήμα των αποζημιώσεων προκειμένου να επιβιώσουν και να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή.

 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανό  

Θέμα:  Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών και καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τον παγετό της άνοιξης

Κύριε Υπουργέ,

Καθημερινά μεγαλώνει η αναστάτωση των αγροτών της Αρκαδίας, λόγω της μη ολοκλήρωσης των διαδικασιών καταγραφής των ζημιών από τον του ισχυρό παγετό της άνοιξης του 2021 που προξένησε εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες τους, κυρίως δε τις δενδρώδεις. Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν ήταν πρωτοφανείς -πολύ χαμηλές και διαμορφώθηκαν κάτω από το μηδέν, -5ο C &  -6ο C, με αποτέλεσμα  η φετινή παραγωγή για τις Αχλαδιές, τις Μηλιές, τις Κερασιές, τις Αμυγδαλιές καθώς και άλλα δέντρα πρακτικά να μηδενιστεί. Στο θέμα αυτό είχα αναφερθεί και με Επίκαιρη Ερώτησή μου στις 14 Απριλίου 2021. Παρά όμως τις διαβεβαιώσεις και τις συνεχείς ενημερώσεις, ότι οι εκτιμήσεις των ζημιών θα ολοκληρωθούν έγκαιρα και ότι αρχές Αυγούστου τουλάχιστον ένα σημαντικό τμήμα των αποζημιώσεων θα καταβληθεί στους αγρότες, αυτό δεν έχει γίνει. Για παράδειγμα οι καλλιεργητές Αχλαδιάς αναφέρουν ότι ενώ έγινε η εκτίμηση  της ζημιάς από τα συνεργεία του ΕΛΓΑ τον Μάϊο, η ολοκλήρωση των πορισμάτων καθυστερεί με επακόλουθο συνεχείς αναβολές της ημερομηνίας καταβολής των αποζημιώσεων, που ανακοινώνονται κατά διαστήματα. Το ίδιο αναφέρουν και οι παραγωγοί άλλων καλλιεργειών όπως Αμυγδαλιάς, Κερασιάς κλπ.

Οι καλλιεργητές μετά τον παγετό συνέχισαν τις καλλιεργητικές φροντίδες για να διατηρήσουν και να προετοιμάσουν τις φυτείες τους για την νέα χρονιά, αλλά χωρίς εισόδημα είναι φανερό ότι πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες για να συνεχίσουν. Είναι απαραίτητο για να αποφύγουν την καταστροφή να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες εκτίμησης της ζημιάς (πορίσματα) και να καταβληθούν άμεσα και οι σχετικές αποζημιώσεις.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός

Με ποια μέτρα θα επιταχύνει ο ΕΛΓΑ τι σχετικές διαδικασίες ολοκλήρωσης των πορισμάτων για τις ζημιές από τον παγετό της άνοιξης  καθώς και την άμεση καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων στους παραγωγούς της Αρκαδίας;

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.