Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας για την Πρωτομαγιά 2025
Ψήφισμα με αφορμή τη χθεσινή συγκέντρωση στην Τρίπολη.

Εμείς οι εργαζόμενοι του Ν. Αρκαδίας που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 1η Μάη 2025 σε απεργιακή συγκέντρωση στον τόπο εκτέλεσης των 40 πατριωτών από τα στρατεύματα της κατοχής την Πρωτομαγιά του 1944 για να τιμήσουμε τη μνήμη και τη θυσία τους με ενότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα, θέλουμε να τους υποσχεθούμε ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη, το μήνυμα τους είναι επίκαιρο και διαχρονικό.
Aφού ακούσαμε τους ομιλητές αποφασίσαμε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:
Α Π Ο Τ Ι Ο Υ Μ Ε
Ελάχιστο φόρο τιμής, στους ηρωικούς νεκρούς του Σικάγου του 1886 που με τη θυσία τους καθιέρωσαν το 8ωρο και τους αγωνιστές της εργατικής τάξης στην Ελλάδα και σε όλη τη γη που θυσιάστηκαν, για το σταμάτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την επιβολή της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ειδικά αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς της Εθνικής μας Αντίστασης και στους 40 εκτελεσθέντες στον Αι-Θανάση την Πρωτομαγιά του 1944, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
Η Πρωτομαγιά του 2025 βρίσκει για ακόμη μια χρονιά τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με τις συνέπειες της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, της εκτίναξης του κόστους διαβίωσης της στέγασης και του ενεργειακού κόστους, με αποτέλεσμα τα περιθώρια αντοχών και ανοχών να έχουν εξαντληθεί.
Οι εργαζόμενοι βλέπουν καθημερινά το εισόδημα, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματά τους να συρρικνώνονται, την ανεργία, την προσωρινή και επισφαλή εργασία να διογκώνονται, τις κοινωνικές ανισότητες, την ακρίβεια και τη νέα φτώχεια να διευρύνονται, την ίδια ώρα που ο παραγόμενος πλούτος αυξάνεται θεαματικά και τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.
Οι ιδιωτικοποιήσεις επιταχύνονται ραγδαία, σε κρίσιμους τομείς, τα δημόσια αγαθά εμπορευματοποιούνται (παιδεία, υγεία, δημόσιες και κοινωφελείς υπηρεσίες).
Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων.
Αυτήν την ιστορική μέρα της 1ης Μάη ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στον περιορισμό εργασιακών οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:
ΕΙΡΗΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ
ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ
ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΑΤΟΜΙΚΑ & ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
-Κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο από την Εθνική Γενική ΣΣΕ με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικό για όλους και όλες τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην Ελλάδα, με θέσπιση ορίων ασφαλείας στις αποδοχές και τους όρους εργασίας χωρίς διακρίσεις.
-Αύξηση μισθών μέσα από ΣΣΕ σε κλάδους και επαγγέλματα, βελτίωση των όρων εργασίας, προστασία των επαγγελματικών ειδικοτήτων, αναγνώριση συνολικής προϋπηρεσίας και απρόσκοπτη υλοποίηση των οικονομικών και θεσμικών παροχών που προβλέπονται από την ΕΓΣΣΕ.
-Μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Αντί-ολιγοπωλιακά μέτρα και την πάταξη εναρμονισμένων πρακτικών, διατίμηση στα βασικά τρόφιμα και προϊόντα, έλεγχο των τελικών τιμών κ.α.
-Σχέδιο για την Κοινωνική Κατοικία. Προσιτή στέγη για όλες και όλους. Διεύρυνση δικαιούχων επιδότησης ενοικίου. Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία πρώτης κατοικίας. Αξιοποίηση των πόρων της τ. Εργατικής Κατοικίας.
-Καθολικότητα στην επέκταση των ΣΣΕ.
-Επαναφορά του χρόνου και του θεσμικού περιεχομένου της μετενέργειας. Ισχύς της επιλογής σε περίπτωση «συρροής» κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών Συλλογικών Συμβάσεων. Εναρμόνιση με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου για την λειτουργία του ΟΜΕΔ.
-Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
-Εργατική συμμετοχή στην ψηφιακή μετάβαση και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Ενίσχυση της προστασίας σε ατομικά και συλλογικά δικαιώματα για την τηλεργασία και την εργασία σε πλατφόρμες στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ. Μεταβίβαση διαχείρισης της λειτουργίας του ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. στη ΓΣΕΕ.
-Αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας, της ψευδο-αυτοαπασχόλησης και των (υπ)εργολάβων.
-Ολοκλήρωση της διασύνδεσης του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με τα πληροφοριακά συστήματα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων.
-Άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις ανάγκες πρόληψης, τις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων. Ορθή και πλήρης καταγραφή και δημοσιοποίηση των στοιχείων εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
-Μέτρα αντιμετώπισης της σεξουαλικής ηθικής παρενόχλησης και βίας στην εργασία και την απρόσκοπτη πρόσβαση των θυμάτων και των σωματείων τους στις Αρχές.
-Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων – πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
-Αποκατάσταση της κοινωνικής μέριμνας και προστασίας των εργαζομένων και των ανέργων.
-Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας - πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας.
-Προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.
-Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεσματική και συνεκτική αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, ασύλου και ιθαγένειας με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.
-Προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών αγαθών και πόρων με έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Θέσπιση σταθερού νομοθετικού πλαισίου για την εργατική προστασία σε ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.
Μέσα από τους αγώνες μπορούμε να αναγεννήσουμε τα συνδικάτα μας. Να τα μετατρέψουμε σε όργανα πάλης της τάξης μας.
Οι εργάτες στο Σικάγο δεν υποτάχτηκαν και με τον αγώνα τους άνοιξαν ένα παράθυρο ελπίδας στον κόσμο της εργασίας. Διεκδίκησαν 8 ώρες δουλειάς, ένα αίτημα που τότε φάνταζε αδύνατο.
Σήμερα ο νεοφιλελευθερισμός, οι συντηρητικές αντεργατικές πολιτικές στον κόσμο, την Ευρώπη και τη χώρα μας, ακόμα και αυτό το αυτονόητο το παίρνουν πίσω.
Είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω στον εργασιακό Μεσαίωνα. Είναι στο δικό μας χέρι ο κόσμος της δουλειάς να μπει μπροστά και να κερδίσει ότι του ανήκει, γιατί αυτός είναι ο παραγωγός του πλούτου.
Οι εργάτες του Σικάγου, οι καπνεργάτες στη Θεσσαλονίκη το 36, οι μετέπειτα αγώνες στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκόσμια μας δείχνουν τον δρόμο.
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕ
Τη Διοίκηση του Ε. Κ. Αρκαδίας να στείλει το παρόν ψήφισμα στους αρμόδιους κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες , τα κόμματα, τη Γ.Σ.Ε.Ε, Α.Δ.Ε.Δ.Υ και να το δημοσιεύσει στον Τύπο.