Β. Γούργαρης: Μονάδα καύσης απορριμμάτων στη Αρκαδία, ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα
Όλα όσα ανάφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης και Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης.

Οι μακροχρόνιοι σχεδιασμοί για απολιγνιτοποίηση της Μεγαλόπολης και μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε ΧΑΒΟΥΖΑ της Πελοποννήσου υλοποιούνται βήμα-βήμα.
Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας πράξη την πολιτική της Ε.Ε για απελευθέρωση-ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και την πράσινη μετάβαση, «απάλλαξαν τη Μεγαλόπολη από τον κακό λιγνίτη» και τρέχουν τους υπόλοιπους σχεδιασμούς.
Ο χώρος των ορυχείων μετατρέπεται γοργά σε έρημο φωτοβολταϊκών (Φ/Β) συγκροτημάτων όπου θα εγκατασταθούν πάνω από δέκα εκατομμύρια (10.000.000) Φ/Β πάνελ με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής. Γύρω στα έξι (6.000.000) Φ/Β πάνελ θα έχει μόνο το τεράστιο συγκρότημα της ΔΕΗ.
Στη φάση υλοποίησης βρίσκονται και οι από χρόνια εξαγγελίες για καύση απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας για να πάρει σειρά ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).
Ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για έργο «εγκατάσταση αποθήκευση και μεταφόρτωση επικίνδυνων αποβλήτων στα Παραδείσια».
Στις 29/4/2025 στο υπουργείο περιβάλλοντος παρουσιάστηκε μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία «δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αστικών ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ αποβλήτων» δηλαδή μονάδων καύσης σκουπιδιών για παραγωγή ενέργειας.
Με βάση αυτή τη μελέτη το υπουργείο δρομολογεί τη χωροθέτηση μονάδων καύσης απορριμμάτων σε έξι περιοχές της χώρας.
Στη Ροδόπη-στη Κοζάνη-στη Βοιωτία-στην Αττική-στο Ηράκλειο Κρήτης και μια μονάδα στο κέντρο της Πελοποννήσου σε μια από τις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Ηλείας και Αχαΐας δυναμικότητας 154.000 τόνων.
Στη παρουσίαση της μελέτης συμμετείχαν και έξι επιχειρηματικοί όμιλοι ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, METLEN και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.
Δεν ανακοινώθηκε αν έγινε και η μοιρασιά, γιατί αυτά γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, ξέρουμε όμως ότι η ΔΕΗ στις αρχές Απριλίου πριν από την παρουσίαση της μελέτης, ανακοίνωσε δια του προέδρου της στη Κοζάνη την πρόθεση να δημιουργήσει μονάδα αξιοποίησης απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας κοντά στην Πτολεμαΐδα 5.
Επειδή το κέντρο της Πελοποννήσου δεν άλλαξε, παραμένει η Αρκαδία, επειδή κατά καιρούς έχουν γίνει εξαγγελίες για μονάδα καύσης απορριμμάτων στο ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης, επειδή στην Παλαιόχουνη λειτουργεί η κεντρική μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Πελοποννήσου, επειδή συνηγορούν και άλλοι παράγοντες είναι προφανές ότι η λύση του γρίφου βρίσκεται ανάμεσα στο Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης και το οροπέδιο της Ασσέας.
Όλα δείχνουν ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί και σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα δικαιολογεί το νέο έγκλημα που τάχα θα μπορεί να βελτιωθεί μέσα από δημόσια διαβούλευση.
Ενώ το περιβαλλοντικό έγκλημα έχει προ πολλού αναγγελθεί και τώρα δρομολογήθηκε και η υλοποίησή του, ΟΛΟΙ σιωπούν ένοχα και ουσιαστικά στηρίζουν τους επιζήμιους για την περιοχή σχεδιασμούς.
Η στάση της Περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου (δυνάμεις Ν.Δ) καθορίζεται από την απαίτηση του Πρωθυπουργού «θέλω Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές να μπορώ να κάνω τη δουλειά μου».
Οι Δήμοι Τρίπολης και Μεγαλόπολης (κοινά ψηφοδέλτια από δυνάμεις της Ν.Δ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ) όπως πάντα στηρίζουν τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και συναγωνίζονται για τις χάντρες και τα καθρεφτάκια που μοιράζουν οι έποικοι στους ιθαγενής .
Το νέο έγκλημα, αν επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί, δεν θα το πληρώσουμε μόνο με την επιδείνωση του ήδη επιβαρυμένου περιβάλλοντος, θα έχει και σοβαρές οικονομικές συνέπειες στα λαϊκά στρώματα.
Πέρα από τους κινδύνους για την υγεία, η καύση σημαίνει άλλο ένα τεράστιο κόστος εκατομμυρίων που θα βαρύνει τις πλάτες των δημοτών, αφού είναι μια πανάκριβη διαδικασία που κοστολογείται στα 90 με 100 ευρώ τον τόνο.
Στο άγριο χαράτσι που πληρώνουμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων με σύμβαση ΣΔΙΤ θα προστεθεί και το κόστος μεταφοράς και καύσης αλλά και νέα εμπόδια στην αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης που είναι πολύ χαμηλό.
Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, όλα τα λαϊκά στρώματα, πρέπει συντονισμένα να αποτρέψουν την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων να απαιτήσουν προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας.
Να πούμε όχι στην εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων και να παλέψουμε η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα.
Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια μέσα από ενιαίο κρατικό φορέα, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα.
Με εργαζόμενους στον κλάδο, με δικαιώματα με σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς, με συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, ενταγμένους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Βαγγέλης Γούργαρης
Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης
Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης