Αποψεις

"Φαινόμενο" Αντετοκούνμπο: Υποκρισία αλά Ελληνικά

O MVP του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ των ΗΠΑ είναι, μακράν, ο πιο διάσημος Έλληνας.

 

Τουλάχιστον, όσον αφορά τα "χτυπήματα" σε ιστοτόπους διεθνούς εμβελείας που ασχολούνται με τα σπορ και το life style των λεγομένων "celebrities", αλλά και όσον αφορά τις "μηχανές αναζήτησης" του διαδικτύου.

 

Ο γιος των μεταναστών, που γεννήθηκε και "ανδρώθηκε" στην Ελλάδα, είχε την τύχη να βρει στο δρόμο του ανθρώπους που πίστεψαν στο εξαιρετικό ταλέντο και τις φυσικές του δυνατότητες.

 

Εφόσον ο "Greek Freak" βρέθηκε στο NBA, ήταν θέμα χαρακτήρα και υποδομών. Έτσι, εξελίχθηκε σ' έναν από τους καλύτερους παίκτες καλαθόσφαιρας στον κόσμο, "αψηφώντας" τις πιθανότητες αλλά και το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως γεννήθηκε σε μια, πολιτισμικώς, ρατσιστική χώρα.

 

Κι όταν λέμε "πολιτισμικώς", εννοούμε πως η ελληνική κουλτούρα διέπεται από ρατσιστικές και σωβινιστικές αντιλήψεις, παρά τα σημαντικά στοιχεία "ανεκτικότητας" που, παραδοσιακά, χαρακτηρίζουν τους Έλληνες.

 

Από το "Πας μη Έλλην Βάρβαρος" μέχρι τη μη ψήφιση της χορήγησης υπηκοότητας σε παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από μεγάλη μερίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η απόσταση δεν είναι δα και τόσο μεγάλη.

 

Η φαντασιοπληξία των Ελλήνων περί "φυλετικής καθαρότητας" ήταν ένας χρήσιμος "μύθος", κατά τις απαρχές της πορείας του νεοελληνικού κράτους. Σήμερα, είναι απλά μια γραφικότητα. 

 

Φευ, όμως, η Παιδεία που ακόμη και σήμερα λαμβάνουν οι "Ελληνόπαιδες" στηρίζεται σε ιδεοληπτικά και σωβινιστικά συμπλέγματα ανωτερότητας που καταδεικνύουν ακριβώς πως η Ελλάδα- ως κοινωνικό σύνολο- "υποφέρει" από κόμπλεξ κατωτερότητας, χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη εμπιστοσύνης στις δυνατότητές της. 

 

Παραδείγματα της κομπλεξικής συμπεριφοράς μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού πληθυσμού είναι ιδιαίτερα εμφανή στις αθλητικές επιτυχίες-βλέπε ποδόσφαιρο..

 

Κι όμως, έρχεται ένας "Αντετοκούνμπο" και αποδεικνύει πως η προσπάθεια ανταμείβεται, χωρίς "φαμφάρες", "υπεροπτική συμπεριφορά" και "σνομπισμό".

 

Αλλά, όπως θα πουν κάποιοι "off the record", ο συγκεκριμένος δεν είναι "καθαρός Έλλην". "Οn the record", μόνο υποκριτικά συγχαρητήρια δέχεται ο Έλληνας αθλητής, ακόμα κι από ανθρώπους που χαρακτήριζαν "πίθηκο" τον αδερφό του, δεν ήξεραν να πουν σωστά τ' όνομά του ή, ακόμα χειρότερα, δεν αναγνώριζαν το δικαίωμα στους ανώνυμους "Αντετοκούνμπο" να έχουν Ελληνική υπηκοότητα.

 

Το μόνο που θα λέγαμε εμείς είναι πως ο Γιάννης θα πρέπει να προσέχει, όταν επισκέπτεται την Ελλάδα, ποιους κάνει "διάσημους", δεχόμενος να τον τραβηξουν "selfie"..

 

ΥΓ. Η Ακρόπολη σε φόδρα σακακιού..Really, Giannis? Τελικά, κανείς δεν "γλυτώνει" από το αμερικανικό "κιτς"..

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.