Αποψεις

Κορωνοϊός και Πάσχα: "Ερμηνεία" για θρησκόληπτους

Είναι απολύτως θεμιτό να θέλουν να πάνε οι πιστοί στις εκκλησίες κατά τη "Μεγάλη Εβδομάδα". Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όμως..

Καθώς το Πάσχα του 2020 θα διεξαχθεί εν μέσω πανδημίας, είναι, τουλάχιστον, ατυχής- για να μην πούμε τίποτε σκληρότερο και ακριβέστερο- η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους Μητροπολίτες όπου, μεταξύ άλλων, περιγράφονται χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες οι εκκλησίες θα είναι, ουσιαστικά ανοικτές για το κοινό.

Οι.."διευκρινίσεις" που έδωσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, ότι δηλαδή το μέτρο αφορά τους Ιερείς και το προσωπικό των ιερών ναών, είναι, επίσης, αστείες..Μάλιστα, ειπώθηκε πως δίνεται έτσι μια "δυνατότητα" στους πιστούς να "πάνε ν' ανάψουν ένα κεράκι", στο δρόμο για τη "μετακίνηση 1, 2, 3, 4, 5 ή 6". Αναφέρθηκε μόνο η έξοδος για φαρμακείο αλλά φανταζόμαστε πως και για σωματική άσκηση να βγείτε, μπορείτε να πάτε σε μια εκκλησία. Είναι τόσες πολλές που σίγουρα θα περάσετε από μια.

Αυτό είναι ένα άλλο "κλασσικό" πρόβλημα του ελληνορθόδοξου πολιτισμού: Χτίζονται εκκλησίες και όχι, για παράδειγμα, νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα ή άλλες υποδομές που έχουν σκοπό την επιστημονική αντιμετώπιση ενός προβλήματος όπως είναι, "κακή ώρα", μια πανδημία..

Από εκεί και πέρα, όμως, θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους "πιστούς" να μην συρρεύσουν ομαδικώς στις εκκλησίες για ν' ανάψουν κεράκια. Ο.."Θεός" έχει φροντίσει για να μπορούν, από το σπίτι τους, ν' ακούσουν ή να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες και να προσευχηθούν ατομικά ή και σε ομάδες πολύ λίγων ατόμων- όπως ορίζουν τα περιοριστικά μέτρα προσωρινής αναστολής των ατομικών και κοινωνικών μας ελευθεριών.

"Ευλογία ο κορωνοϊός!"

Την ίδια στιγμή που κάποιοι.."ζηλωτές" της πίστεως νομίζουν πως δεν "κολλάει" ο ιός όσους είναι "καλοί χριστιανοί", ένας ιερέας στην Καβάλα, απηχώντας σίγουρα απόψεις μεγάλης μερίδας του ημεδαπού κλήρου, αποκάλεσε "ευλογία" τον κορονοϊό- σε κείμενο που δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο-, αναφέροντας, μεταξύ άλλων πως έδωσε τέλος στη μοιχεία, την πορνεία και το.. gay pride!

Όταν υπήρξαν αντιδράσεις, ο ιερέας αυτός έσπευσε να δηλώσει πως "δεν έγραψε αυτός το κείμενο", αποδεικνύοντας πως, μάλλον, ούτε ο ίδιος δεν τηρεί τις "Δέκα εντολές". Κοινώς, άρες μάρες κουκουνάρες..

Συμπέρασμα

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε υποστεί ότι έχουμε υποστεί, να είναι βέβαιο πως θα βιώσουμε ακόμα πιο δύσκολες μέρες μετά το πέρας του πρώτου κύκλου της πανδημίας καθώς η οικονομία κρέμεται από μια κλωστή, να έχουμε αποδεχθεί απαράδεκτες καταστάσεις ελέγχου και περιορισμού για μια αστική δημοκρατία για να έρθει μια αντικειμενική ανοησία να θέσει σε ρίσκο τον μόνο στόχο που φαίνεται να πετυχαίνουμε: Τη μη επιβάρυνση του Ε.Σ.Υ. μέσω της χρονικής επιβράδυνσης της εξέλιξης της πανδημίας.

Μια αυτοκαταστροφική, ίσως, ανοησία, υπό την ένοχη σιωπή της πολιτικής μας ηγεσίας..Γιατί οι χώροι λατρείας θα έπρεπε να είναι όλοι άδειοι όπως στη φωτογραφία, μέχρι ν' ανοίξουν και οι υπόλοιποι χώροι όπου συνωστίζονται άνθρωποι.

ΥΓ. Στην καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης, 9 Απριλίου 2020, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας "προέτρεψε" τους πολίτες ν' ακολουθήσουν τις "προτροπές" της εκκλησιαστικής ηγεσίας και να μην προσέλθουν στους ναούς.."Προέτρεψε" αυστηρά μεν, για κυρώσεις δε ούτε κουβέντα..Η "πίστη" είναι, φαίνεται, κάτι που αντιμετωπίζεται με περισσότερη ευαισθησία από την ελληνική Πολιτεία σε σχέση με τις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες. Κατά τ' άλλα, όλα βαίνουν σχεδόν "προγραμματισμένα" καλώς και οι.."περήφανοι" Έλληνες αναμένεται να βγουν νικητές από τη δοκιμασία..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.