Αποψεις

"Πάγος" στον πολιτισμό μέχρι νεωτέρας..

Το καλοκαίρι του 2020 δεν θα έχει συναυλίες, φεστιβάλ και, φανταζόμαστε, πανηγύρια..

Την ίδια στιγμή, θα επιτραπεί το άνοιγμα αρχαιολογικών αλλά και κάποιων άλλων χώρων που σχετίζονται με την πολιτιστική δραστηριότητα, με αυστηρούς όρους, αντίστοιχους μ' αυτούς που θα ισχύσουν για ολόκληρο το "φάσμα" των δημοσίων δραστηριοτήτων.

Οπωσδήποτε, ήταν αναμενόμενη μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον δεν υπάρχει ακόμα κάποια πλήρως αποτελεσματική θεραπεία για τον κορωνοϊό, ούτε, προφανώς, εμβόλιο. Είναι, επίσης, δεδομένο πως η πανδημία φέρνει σε πολύ δυσχερή θέση όσους επαγγελματίες δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού και των εκδηλώσεων που τον αφορούν.

Μακροπρόθεσμα, η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων θα είναι η πλέον θιγόμενη από τη "νέα κανονικότητα", καθώς είναι αβέβαιο πότε και αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και υπό ποιους όρους.

Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν αναφερόμαστε μόνο σε μουσικούς, ηθοποιούς και εν γένει ανθρώπους με κάποια καλλιτεχνική ιδιότητα αλλά και σε πολλούς άλλους που συμμετέχουν στη διοργάνωση και υλοποίηση εκδηλώσεων.

Πάντως, μέσα στη.."μαυρίλα" αυτή, προκύπτει και μια ευκαιρία. Η τελευταία αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση που, αντικειμενικά, έχει το χρόνο και- ελπίζουμε- θα έχει τους πόρους για να προγραμματίσει καλύτερα την επόμενη σεζόν, λαμβάνοντας υπόψη και τους μεταβλητούς παράγοντες που επηρεάζει η πανδημία.

Αν σκεφτούμε, μάλιστα, πως, ουσιαστικά, αναφερόμαστε στην Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2021, αποκτά καθοριστική σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα "επιστρέψει" το πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Τα νέα, συντριπτικής φύσεως, δεδομένα, απαιτούν καλύτερο προγραμματισμό, εγρήγορση και μια σειρά από νέους κανόνες που θα εξασφαλίζουν την όποια συνέχεια μιας σειράς θεσμών που τώρα μπαίνουν, αναγκαστικά, σε "πάγο".

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.