Αποψεις

Ένας χρόνος "αγκαλιά" με τον Κυριάκο!

Η νέα Κυβέρνηση ολοκλήρωσε μια πολύ δύσκολη χρονιά για τη χώρα χωρίς να «τρωθεί» επικοινωνιακά.

Αυτή είναι και η βασική της επιτυχία. Επί της ουσίας, δεν είδαμε ακόμα τ' αποτελέσματα των στρατηγικών της επιλογών ούτε της οικονομικής της «φιλοσοφίας».

Το να περιμένει κανείς, φυσικά, δομικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη διοικητική πρακτική που διέπει το ελληνικό κράτος, εν μέσω απανωτών κρίσεων, είναι, εμφανώς, παιδαριώδες και αφελές.

Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη διαχειρίζεται απλά δυσκολίες, χρόνιες και καινοφανείς, μέχρι τώρα, με αμφιλεγόμενα, τουλάχιστον, αποτελέσματα, αν εξαιρέσουμε την πρώτη φάση διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Σ' αυτή την περίπτωση, η διαχείριση κρίνεται, αντικειμενικά, ως "επιτυχής". 

Το αντικειμενικό γεγονός πως η Κυβέρνηση δεν δείχνει να υφίσταται αρνητικές συνέπειες ως προς την αποδοχή της από το εκλογικό σώμα ενώ ήδη έχει προβεί σε πολλά λάθη κι αρκετές.."κωλοτούμπες", οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες και όχι στην αποτελεσματικότητά της, κατά κύριο λόγο.

Το χαμηλό επίπεδο των προσδοκιών που έχουν οι πολίτες από το πολιτικό μας σύστημα, εν γένει, είναι μια δεδομένη αλήθεια. Είναι χαρακτηριστικό πως, παρά την "αυτογελοιοποίηση" που υπέστησαν κορυφαίοι Υπουργοί σε μια σειρά από θέματα, οι ίδιοι αυτοί Υπουργοί εμφανίζονται ως.."πετυχημένοι". Σε τι, κανείς που ασχολείται με την ουσία της παραγόμενης πολιτικής δεν θα μπορούσε να πει..

Επικοινωνιακώς, η Κυβέρνηση «απολαμβάνει» ευρείας «προστασίας» από τα μαζικότερα ηλεκτρονικά μέσα. Αυτό συνάδει, εν μέρει, με την πραγματικότητα της «αγοράς», αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, προσομοιάζει σε προπαγανδιστικές τακτικές χωρών που δεν ανήκουν στη «σφαίρα» των σύγχρονων, αστικών δημοκρατιών.

Από καθαρά πολιτική άποψη, η Κυβέρνηση «παίζει», προς το παρόν, μόνη της, εκμεταλλευόμενη την αναμενόμενη «εσωστρέφεια» της αξιωματικής αντιπολίτευσης- που δεν πρόλαβε να διεξάγει και το συνέδριό της, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προσπάθεια μετεξέλιξής της σ’ ένα πιο ορθολογικά δομημένο, προοδευτικό κομματικό μόρφωμα με σαφείς στοχεύσεις.

Δεν θα ήταν ορθολογικό να κάνουμε επί μέρους αποτιμήσεις του κυβερνητικού έργου, καθώς κάτι τέτοιο είναι πρόωρο. Η διάχυτη "εντύπωση" είναι, πάντως, πως δεν υφίσταται "εναλλακτική" λύση, ενώ, την ίδια στιγμή, εγκρίνονται "αλλοπρόσαλλα" νομοσχέδια.

Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαιτέρως αρνητική για το ίδιο το πολίτευμα, καθώς, εάν συνεχιστεί και ενταθεί, θα έχουμε αντίστοιχη αύξηση των φαινομένων αυθαιρεσίας, αλαζονείας και παραγοντισμού από την πλευρά της Ν.Δ., η οποία, εάν κριθεί με βάση την μέχρι τώρα πολιτική που άσκησε, δεν παίρνει καθόλου καλό βαθμό αλλά χωρίς αντίπαλο «δέος», αυτό δεν σημαίνει τίποτε..

Πιθανώς, ο ανασχηματισμός - αν κι εφόσον πραγματοποιηθεί..- ν’ αποδώσει καρπούς και η Κυβέρνηση να βελτιωθεί, παρότι- και πάλι..- στηρίζεται σε μια σειρά από στελέχη που διακατέχονται από εμμονές, προσωπικές «ατζέντες» και ιδεοληψίες. Ουσιαστικά, είναι τα στελέχη αυτά που, ευθέως ή πλαγίως, "παίζουν" το ρόλο της "Αντιπολίτευσης" απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη και το επιτελικό του κράτος. Πρόκειται, όμως, για μια "στείρα", "ιδιοτελή" και "αντιδραστική" πρακτική, που ως βασικό σκοπό έχει την αποκομιδή κάποιου πολιτικού ή άλλου οφέλους.

Ελπίδα όλων είναι πως, με το πέρας του χρόνου, θα γίνει πράξη ο «απεγκλωβισμός» του κ. Μητσοτάκη από το «diktat»  του κόμματός του- και ειδικά της.."φράξιας" αυτής που περιγράφεται ως «λαϊκή δεξιά»-, ώστε να δούμε μια πολιτική που θα διαπνέεται, όντως, από τις αξίες και τις πρακτικές του Ευρωπαϊκού Φιλελευθερισμού και όχι απ’ αυτές του σωβινιστικού και άκρατου νεοφιλελευθερισμού a la grecque..

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.