Αποψεις

Πρόταση Ταλαγάνη: "Τεκχενού", σημαιάκια και..αστερίσκοι!

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης ενέκρινε τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020 πρόταση για τη δημιουργία μνημείου στην Πλατεία Άρεως προς τιμήν του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Η σχετική μακέτα (φωτογραφία) εμφανίζει ένα, σχετικά, υποβλητικό- και σε καμία περίπτωση "επιβλητικό"- μνημειακό έργο, με ορισμένες "ανορθογραφίες" αισθητικής φύσεως, κατά την ταπεινή μας άποψη. Για παράδειγμα, οι δυο ελληνικές σημαίες που βλέπουμε, θυμίζουν κατασκευή για..σχολική παράσταση! 

Αλλά, σε κάθε περίπτωση, το σύνολο είναι αρκετά επιτυχημένο, κυρίως επειδή κατορθώνει να συγκεράσει ή να συνδυάσει αυτό το πολιτισμικό "αμάγαλμα"- κατά κάποιους "αχταρμά"- που, σίγουρα, εκφράζει την αντίληψη που κυριαρχεί μεταξύ των πολιτών για το πως νοείται ένα μνημείο με "κλασικιστικές καταβολές". Oπωσδήποτε, θα ήταν λάθος να γίνει προσπάθεια εκ του δημιουργού να "καπελωθεί" το ήδη επιβλητικό μνημείο που απεικονίζει τον Κολοκοτρώνη έφιππο και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Τρίπολης.

Σίγουρα, επίσης, κανείς δεν θα μπορέσει να κατηγορήσει τον δημιουργό για "σωβινισμό". Το συγκεκριμένο μνημείο θα μπορούσε, απαράλλαχτο, να τοποθετηθεί στη Γαλλία- ειδικώς, στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο νεκροταφείο Pere Lachaise που είναι, όντως, μουσείο ταφικών μνημείων-, στις Η.Π.Α.- προφανώς, κάπου όπου θα ήταν έντονη η παρουσία των Ελλήνων ομογενών- ή ακόμα και στην..Αίγυπτο, εκτός αν τα "τεκχενού", οι οβελίσκοι δηλαδή, είναι, και πάλι, αναφορά, στην Γαλλική τους "μετάφραση".

Ωστόσο, τίθενται θέματα- οι αστερίσκοι του τίτλου μας..- πρακτικής φύσεως και όχι τόσο αισθητικής.

Αστερίσκος πρώτος: To ιδιαιτέρως φιλόδοξο πρόγραμμα εγκαινίων του εν λόγω μνημείου αναφέρεται σε μια πολύ κοντινή ημερομηνία, την 18η Σεπτεμβρίου 2020! Καθώς η όλη κατασκευή θα είναι "portable"- φορητή-, φανταζόμαστε πως είναι ήδη, εν πολλοίς, έτοιμη. Πέρα όμως από την κατασκευή, υπάρχουν οι εκδηλώσεις, με πληθώρα επισήμων καλεσμένων και συμμετεχόντων στα δρώμενα. Φαντάζομαι πως έχει εξεταστεί το γεγονός πως σήμερα- 11 Αυγούστου 2020- βρισκόμαστε εν μέσω "έξαρσης" της πανδημίας του κορωνοϊού και, συνακόλουθα, η λογική αναφέρει πως δεν θα έχουμε "ξεμπερδέψει" μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου..Κι αν μη τι άλλο, τέτοιες εκδηλώσεις- με τρισάγια, μεταφορές οστών, δημόσιες εκδηλώσεις τιμής, λατρείας κ.ο.κ. απευθύνονται στην πλειοψηφία των πολιτών, την "μάζα" δηλαδή", όχι μόνο στους εμπλεκόμενους και τους επισήμους..

Αστερίσκος δεύτερος:  Αναφέρεται στην πρόταση πως ο χρόνος έκθεσης του μνημείου στην Πλατεία του Άρεως θα είναι ένας χρόνος. Με ποιο τρόπο θα προστατευτεί το μνημείο από ανθρώπους και φύση..; Θα φυλάσσεται συνεχώς και αν ναι, από ποιους; Από.."εθελοντές", από εταιρεία security ή από τον Ελληνικό στρατό; Φαντάζομαι πως και αυτό έχει εξεταστεί.

Αστερίσκος τρίτος:  Η δέσμευση της Πλατείας του Άρεως θα είναι, σχεδόν, ολοκληρωτική και δικαιολογημένα. Δεν φαντάζομαι να δούμε τίποτα..άσχετες εκδηλώσεις, παρουσία του μνημείου- βλέπε.."Χριστουγεννιάτικο Χωριό"..Αν και, εδώ που τα λέμε, ήδη το μνημείο φαντάζει παράταιρο, μέσα στο αστικό πλαίσιο όπου θα τοποθετηθεί. Και δεν εννοούμε, φυσικά, τον ανδριάντα και τα υπόλοιπα μνημεία που βρίσκονται σε μικρή απόσταση. Σε κάθε περίπτωση, το "installation" θα έχει ενδιαφέρον! 

Αστερίσκος τέταρτος: Μετά λύπης μου πληροφορούμαι πως υπάρχουν "ενστάσεις", από κάποιες πλευρές, σε σχέση με την συγκεκριμένη πρόταση. Εάν αυτό ισχύει, καλό θα ήταν να είναι επώνυμες και δημόσιες. Νομίζω ότι αυτό, τουλάχιστον, το χρωστάει ο κάθε πολίτης με δημόσια παρουσία απέναντι στους τιμώμενους ήρωες του 1821.

Αστερίσκος πέμπτος (και άσχετος με τον "Γέρο του Μοριά"): Εκείνος ο "Ιωάννης Γιαννόπουλος"- προς τιμήν του οποίου ο κ. Ταλαγάνης διοργάνωσε την αλήστου μνήμης εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης προ πανδημίας, ήταν τελικώς αρκαδικής καταγωγής ή από τη Μάνη; Μάθαμε..;

ΥΓ. Προαιρετικά, παρακολουθείστε, αγαπητοί αναγνώστες, την ταινία "Ένας ήρως με παντούφλες", σχετικά αξιοπρεπές δείγμα του παλιού, ελληνικού κινηματογράφου που τόσο αρέσει και στην σημερινή Υπουργό Πολιτισμού..

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.