Αποψεις

"Μεταρρυθμίσεις" ακούμε, "μεταρρυθμίσεις" δεν βλέπουμε..

Μόνο αυτό το χαρακτηρισμό δεν μπορεί ν' αποδώσει κανείς στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης

 

Στην πραγματικότητα, πρόκειται περί "απορρυθμίσεων", νομοθέτηση της ουσιαστικής απουσίας κανόνων και ελεγκτικών μηχανισμών, δηλαδή μια "de facto εξαφάνιση" του κράτους ως ρυθμιστικού παράγοντα. Παραδείγματα πολλά, με κύρια αυτά του τελευταίου "Περιβαλλοντικού Νόμου" αλλά και τις περισσότερες εκ των προβλέψεων του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

Υποτίθεται πως όλα τα παραπάνω "ευνοούν" την ελεύθερη οικονομία και την προώθηση των επενδύσεων, οι οποίες, με τη σειρά τους, θ' αυξήσουν την παραγωγικότητα, το ΑΕΠ και, τελικά, τον παραγόμενο πλούτο.

Που έχει επιτευχθεί αυτό; Σ' ελάχιστες χώρες- όχι μ' αυτό τον "άναρχο" τρόπο, φυσικά- και για πολύ μικρό, σε "ιστορικό χρόνο", διάστημα. 

Δεν μπορώ να γνωρίζω πόση εμπιστοσύνη έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στα "θέσφατα" του Μίλτον Φρίντμαν, αλλά ακόμα και ο ακραιφνής νεοφιλελεύθερος οικονομολόγος, υποστήριζε πως για να λειτουργήσουν επιτυχώς όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να υπάρχουν ισχυροί και ανεξάρτητοι Θεσμοί σε μια χώρα.. Πράγμα που ΔΕΝ ισχύει στην ημεδαπή..

Αδιαμφισβήτητα, η παρούσα Κυβέρνηση "ευτύχησε" να διαθέτει 2-3 στελέχη που προώθησαν σημαντικές αλλαγές στους χώρους ευθύνης τους, όπως ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, στο συγκεκριμένο τομέα, η πανδημία υπήρξε "ευεργετική" και επίσπευσε τις διαδικασίες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει τελειώσει ο καθημερινός "αγώνας" του ιδιώτη απέναντι στο κρατικό "τέρας". Απέχουμε πολύ απ' αυτό. Ειδικά δε στις- πάμπολλες- περιπτώσεις όπου ο ιδιώτης έχει εκκρεμότητες απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο, συνεχίζει να ταλαιπωρείται και, μάλιστα, με πιο "βασανιστικό" τρόπο απ' ότι τα προηγούμενα χρόνια. Φυσικά, σ' αυτό έχει "παίξει" ρόλο η "εποχή των μνημονίων" αλλά αυτό είναι μια άλλη "κουβέντα"..

Κοντολογίς, η σημερινή Κυβέρνηση ισχυρίζεται πως είναι "μεταρρυθμιστική", χωρίς να κάνει καμία ουσιαστική κίνηση για ν' αποδείξει κάτι τέτοιο. Ίσα, ίσα, καθίσταται ολοένα και πιο προφανές ότι πρόκειται για μια Κυβέρνηση που "προκρίνει" ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, απόλυτα παρωχημένο και "αντιδραστικό", βασισμένο σχεδόν αποκλειστικά σε πελατειακού είδους σχέσεις μ' εκείνους που, πραγματικά, καθορίζουν τις "τύχες" της Ελληνικής Οικονομίας. Θα πρέπει, κανείς, είτε να είναι "τυφλός" λόγω φανατισμού είτε.. "μπουκωμένος" λόγω "αναθέσεων" για να μην το αντιλαμβάνεται αυτό. Α, κι επίσης, να είναι παντελώς απαθής, ανενημέρωτος και αδιάφορος για τα οικονομικά και πολιτικά τεκταινόμενα- ο "ιδανικός" ψηφοφόρος, δηλαδή.. Σε τελική ανάλυση, πότε ακριβώς, στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία, προχώρησε σε "μεταρρυθμίσεις" μια Κυβέρνηση υπό τον έλεγχο, μερικό ή απόλυτο, του σημερινού κυβερνώντος κόμματος..; Τι εννοούμε "μεταρρυθμίσεις"..; Το "μαύρο" στην ΕΡΤ, ας πούμε..;

Θέλουμε δεν θέλουμε, ο πολιτικός χώρος που έκανε μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, διαχρονικά, ήταν η Κεντροαριστερά. Όχι πάντα με επιτυχία, ίσα ίσα.. Αλλά, έτσι είναι, αντικειμενικώς.. Η Κεντροδεξιά, ειδικά από τη δεκαετία του '80 και μετά, δεν είχε ούτε κι έχει την "λαϊκή αποδοχή", δεν έχει τα στελέχη, δεν έχει την πολιτική βούληση για να το πράξει αυτό. Στηρίζεται σε ιδεοληψίες και ιδεοληπτικούς- έστω και προσχηματικά..-, "τρέφεται" από την ακινησία, την παραδοσιοκρατία, τον φατριασμό και την διαιώνιση του, όποιου, "status quo"..Γιατί να κάνει.. "μεταρρυθμίσεις"; Ακόμα και ο σημερινός ηγέτης της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα- που παρουσιάζεται ως "μεταρρυθμιστής", χωρίς κανένας ν' αντιλαμβάνεται τι έχει κάνει ή έστω πει τα προηγούμενα χρόνια για ν' αξίζει αυτό τον τίτλο-, έχει καταλάβει πολύ καλά τι σημαίνει "συντηρητική ηγεσία" εν Ελλάδι: Μην κάνετε τίποτε "ριζοσπαστικό" και όλα θα πάνε καλά! Αν μάλιστα, "δανειστείτε" και 4-5 στελέχη από τον Κεντροαριστερό χώρο που "ξέρουν τη δουλειά", μπορεί να φανεί ότι κάνετε και.. "μεταρρυθμίσεις"- βλέπε Πιερρακάκης..

 

 Αν ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει, πραγματικά, τη "διαφορά", οι άξονες επάνω στους οποίους θα πρέπει να δομηθεί μια ειλικρινής και γενναία μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι γνωστοί:

 

Ενδυνάμωση των Θεσμών- ειδικά όσον αφορά την ανεξαρτησία τους και την πρόσβαση των πολιτών σ' αυτούς- και

Αναδιανομή ή διανομή, αν θέλετε, του πλούτου με αξιοκρατικά, ισότιμα και διαφανή κριτήρια, στο μέτρο του εφικτού.

 

Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή γίνεται ακριβώς το αντίθετο και, μάλλον, αυτό είναι και το μοναδικό σχέδιο που υπάρχει..

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.