Αποψεις

Τατούλης: Πάνω από 44 δις δάνεισαν τα ταμεία στο υπερχρεωμένο κράτος

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Ο πρώην Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατηγορεί την Κυβέρνηση πως μετέρχεται παλαιές "πρακτικές" που οδήγησαν τη χώρα στην "ελεγχόμενη χρεωκοπία"

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Τατούλη, όπως δημοσιεύτηκε στην "Εφημερίδα των Συντακτών":

Πάνω από 44 δις δάνεισαν στο υπερχρεωμένο κράτος τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα βγει να το παραδεχτεί  ανοιχτά η Κυβέρνηση; 

Πανηγυρίζει η Κυβέρνηση αυτές τις ημέρες για το ασήμαντο πρωτογενές πλεόνασμα που άφησε η διαχείρισή της τον προηγούμενο χρόνο. Ο  ανηλεής βομβαρδισμός τωνπολιτών με τη χαρμόσυνη είδησηδίνει την εντύπωση ότι η χώρα άφησε οριστικά πίσω της τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων και έχει ήδη  εισέλθει από τον προηγούμενο χρόνο στη λεωφόρο της ευημερίας. Τοχαρμόσυνο γεγονός η Κυβέρνηση το κρατούσε μυστικό για να το αποκαλύψει στους πολίτες λίγο πριν τις εκλογές και να τους καλέσει να πορευτούν μαζί στη λεωφόρο της ευημερίας. Ο απλός πολίτης είναι χρήσιμο να   γνωρίζει τι είναι το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα που οδήγησε τη χώρα στη λεωφόρο της ευημερίας. Για να ξέρουμε, λοιπόν, όλοι μας πρωτογενές αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού (πλεόνασμα ή έλλειμμα) είναι η διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και τα έξοδα χωρίς στα έξοδα να περιλαμβάνονται οι τόκοι. Αυτή η διαφορά ήταν θετική 273 εκ. το 2022. Αυτό το ποσό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα 2022. Αντίθετα η διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και όλα τα έξοδα του Προϋπολογισμού, περιλαμβανομένων των τόκων που ήταν 5.000 εκ., ήταν αρνητική 4.727 εκ.. Αυτό το ποσό ήταν το έλλειμμα του Προϋπολογισμού 2022. Αυτό το έλλειμμαπροστίθεται στο δημόσιο χρέος, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες  πορευόμενοι στη λεωφόρο της …ευημερίας.

Για να έχουμε όλοι μας ολοκληρωμένη εικόνα των διαχειριστικών επιδόσεων της Κυβέρνησης, αναφέρουμε στη συνέχεια τα αποτελέσματα των Προϋπολογισμών των δύο προηγούμενων χρόνων, καθώς και του 2019 για λόγους σύγκρισης.

2021: πρωτογενές έλλειμμα     8.450 εκ. – έλλειμμα 12.974 εκ.

2020: πρωτογενές έλλειμμα   11.095 εκ. – έλλειμμα 16.045 εκ.

2019: πρωτογενές πλεόνασμα 7.123 εκ. – πλεόνασμα 1620 εκ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού 2019  ήταν 26 φορές μεγαλύτερο (7.123 εκ.) από το πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού 2022 (273 εκ.).

Οι διαχειριστικές επιδόσεις της Κυβέρνησηςείχαν ως αποτέλεσμα την τρομακτική διόγκωση του δημόσιου και κρατικού χρέους στα υψηλότερα επίπεδα αυτού του αιώνα. Συγκεκριμένα: το δημόσιο χρέος έφτασε το 2022 τα 356,2 δισ. (2019: 331,1 δισ.) και το κρατικό χρέος τα 400,3 δισ. (2019:356 δισ.). Στο εύλογο ερώτημα πώς εξηγείται όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης μαζί (περιλαμβανομένου του Κράτους) να χρωστάνε πολύ λιγότερα από το Κράτος μόνο του (44,1 δισ. λιγότερα), η απάντηση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον ορισμό του δημόσιου χρέους, δημόσιο χρέος θεωρούνται μόνο  τα χρέη  των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης. Δηλαδή, τα χρέη του Κράτους προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης προσμετρούνται στο δημόσιο χρέος, ενώ τα χρέη του Κράτους προς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης δεν προσμετρούνται στο δημόσιο χρέος. Η Κυβέρνηση προκειμένου να εμφανίσει το δημόσιο χρέος μειωμένο,προκύπτει ότι είχε δανειστεί από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης περισσότερα από 44,1 δισ. στις 31/12/22. Επισημαίνεται ότι το δημόσιο χρέος και όχι το κρατικό χρέος είναι το δημοσιονομικόμέγεθος που λαμβάνεται υπόψη από τις αγορές, τους πιστωτές, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τους οίκους αξιολόγησης του αξιόχρεου της χώρας.

Ωστόσο, ο δανεισμός της Κυβέρνησης από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης εγείρει μείζονος σημασίας ζητήματα. Συγκεκριμένα:

 (α) αν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης είναι 36,5 δισ. (δήλωση υπουργού Οικονομικών στη Βουλή,30/1/23) ή 38 δισ.(δήλωση υπουργού Οικονομικών 29/3/23), πού βρέθηκαν τα 44 και πλέον δισ. που δανείστηκε το Κράτος από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης στις 31/12/22 και μείωσε ισόποσα το δημόσιο χρέος; 

(β) με τι επιτόκια δανείστηκε η Κυβέρνηση τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΤΕΚΑ ); με τα επιτόκια που δανείζεται από τις αγορές ή με τα επιτόκια που δίνουν οι τράπεζες στους καταθέτες; 

(γ) γνωρίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) και των συνταξιούχων το δανεισμό των εισφορών τους από το Κράτος και τους όρους δανεισμού;

 (δ)σκοπεύει η Κυβέρνηση να επιστρέψει τα δανεικά από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και από άλλους φορείς που ενδέχεται να τα χρειαστούν;πότε και πώς;

και (ε) αφού τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης τα έχει ήδη δανειστεί και ξοδέψει η Κυβέρνηση, πώς θα αντιμετωπίσει τυχόν έκτακτη ανάγκη (μία θεομηνία);

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα παραπάνω ερωτήματα. 

Τα φτηνά στεγαστικά που διαφημίζει ο κ. Μητσοτάκης για να  προσελκύσει τους νέους στην κάλπη, είναι ένα φτηνό κολπάκι, δεδομένης της συσσώρευσης των νέων χρεών που εναποθέτει στην πλάτη τους, ως συνέπεια της ραγδαίας αύξησης του πραγματικού δημόσιου χρέους. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.