ΚΚΕ Αρκαδίας: Προβολή για τον ΔΣΕ
Την επόμενη Τετάρτη στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης στις 18:30 θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.
Το ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ είναι παραγωγή της Κεντρικής Επτροπής.
Μεγάλο τμήμα του προέρχεται από φωτογραφικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που για πρώτη φορά θα δουν το φως της δημοσιότητας.
Ντοκουμέντα στην πλειοψηφία τους άγνωστα ως τώρα, όπως το ηχογραφημένο ντοκουμέντο με τη φωνή του Νίκου Ζαχαριάδη το 1957 στην 7η ολομέλεια της ΚΕ.
Η δημιουργία του ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς που συντονίστηκε από τον σκηνοθέτη Κώστα Σταματόπουλο. Η σκηνοθετική ομάδα δούλεψε με αρχεία του ΚΚΕ αλλά και κρατικά αρχεία, ενώ έκανε και γυρίσματα στα ίδια τα βουνά όπου ανέπτυξε τη δράση του ο ΔΣΕ.
Για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκε πρωτότυπο υλικό από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής, αλλά και νεότερο υλικό και πλάνα σύγχρονα από τους χώρους δράσης του ΔΣΕ.
Πρόκειται για ντοκιμαντέρ που αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό στην Ελλάδα για την περίοδο 1946 – 1949 που περιέχει τόσο μεγάλο πλούτο υλικών αρχείου και το σενάριο είναι με βάση την ιστορική αλήθεια.
Για να απαντηθεί το κεντρικό ερώτημα «Τι ήταν τελικά ο ΔΣΕ;», η έρευνα επικεντρώθηκε σε τρία επιμέρους ερωτήματα:
- Πώς γεννήθηκαν τέτοιοι λαϊκοί αγωνιστές, τέτοιοι ήρωες;
- Από πού άντλησαν τη δύναμη να σηκώσουν το φοβερό βάρος αυτού του άνισου πολέμου αψηφώντας το θάνατο;
- Γιατί ο δίκαιος και ηρωικός αγώνας τους συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση του αντιπάλου, που συνεχίζεται έως σήμερα, με τη διαστρέβλωση και τη συκοφάντησή του;
Η ταινία πιάνει το νήμα από τις μέρες της Απελευθέρωσης, τον ηρωικό Δεκέμβρη, την απαράδεκτη Συμφωνία της Βάρκιζας, την τρομοκρατία και τις αποφάσεις του ΚΚΕ.
Τα πλάνα δένουν τη δράση του ΕΛΑΣ με το κίνημα στις πόλεις, την Ελεύθερη Ελλάδα, την απαράγραπτη προσφορά του ΚΚΕ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν έλυσε έγκαιρα το πρόβλημα της εξουσίας.
Μελετάται η οικονομική κατάσταση της εποχής, οι επιδιώξεις της άρχουσας τάξης και των ξένων συμμάχων της. Παράλληλα, οι καθυστερήσεις στις θεωρητικές επεξεργασίες του ΚΚΕ εκείνη την περίοδο.
Πέρα από τη στρατιωτική δράση, το ντοκιμαντέρ στέκεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ΔΣΕ ως προς την πρώτη εκείνη απόπειρα εγκατάστασης λαϊκής εξουσίας, με ειδικές αναφορές στη μόρφωση, την υγεία, τη δικαιοσύνη, την επιμελητεία, τον ειδικό ρόλο των γυναικών και της νεολαίας, διανθισμένα με μαρτυρίες μαχητών του ΔΣΕ, ενώ με γραφήματα και σύγχρονα πλάνα στα βουνά, δίνεται η κίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων.
Προβάλλονται αποσπάσματα από συνεντεύξεις αξιωματικών, μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, όπως του Αρίστου Καμαρινού, διοικητής του 1ου Τάγματος της Αρχηγείου Ταϋγέτου του ΔΣΕ. Γίνεται ειδική αναφορά στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ και την ηρωική της ηγεσία.
Τέλος υπάρχουν αναφορές στο Έκτακτο Στρατοδικείο Τρίπολης, στην εκτέλεση της Αθηνάς Μπενέκου, της κόκκινης δασκάλας και το μνημείο που έχει κατασκευαστεί στον Αϊ Θανάση στην Τρίπολη.
Γίνεται αναφορά στο Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου με έδρα τα Τρόπαια και στον διευθυντή του τον Πάνο Γεωργόπουλο.
Προβάλλονται αποσπάσματα συνεντεύξεων από το Λυκούργο Δημόπουλο, διευθυντή του Λαϊκού Γυμνασίου και της Παναγιώτας Μεγρέμη, μαθήτριας του Λαϊκού Διδασκαλείου.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, και τη νεολαία να παρακολουθήσουν την προβολή του ντοκιμαντέρ. Ιδιαίτερα καλούμε τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ και τους απογόνους τους.
Αυτή είναι η ιστορία μας και πρέπει, έχουμε κάθε συμφέρον να την γνωρίζουμε για να μπορούμε να τραβάμε μπρος με αισιοδοξία και πίστη στο δίκιο μας και στον αγώνα μας.
Σχόλια