Πολιτικη

Έκπτωση ρεύματος σε όλη την Αρκαδία ζητά ο κ. Παπαηλιού

Με την υπουργική τροπολογία για τη "χορήγηση ενίσχυσης (από τον κρατικό προϋπολογισμό) σε οικιακούς καταναλωτές περιοχών λόγω επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα" προβλέπεται  έκπτωση στους λογαριασμούς  ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις "ενεργειακές κοινότητες", μεταξύ των άλλων, είπε τα εξής :

 

Η εισαγωγή ειδικού (μειωμένου) τιμολογίου για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μία κίνηση δικαιοσύνης – όχι σκοπιμότητας, όπως διατείνονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης – έναντι των κατοίκων περιοχών, που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στον εξηλεκτρισμό και την  ενεργειακή πολιτική της χώρας και αντίστοιχα έχουν υποστεί πολλαπλές επιβαρύνσεις που αφορούν την εγκατάσταση, τις δραστηριότητες, το περιβάλλον. Η πολιτεία, έστω και με καθυστέρηση χρόνων, έρχεται να αμβλύνει μερικά τις δυσμενείς συνέπειες για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

 

Όμως το περιεχόμενο της συγκεκριμένης τροπολογίας εμπεριέχει μία αδικία, που πρέπει να αρθεί.               

 

Στις περιοχές, για τις οποίες θα ισχύσει το ειδικό (μειωμένο) τιμολόγιο :  

 

-περιλαμβάνεται το σύνολο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όχι οι επιμέρους ενεργειακοί δήμοι (Κοζάνης  και Εορδαίας στο νομό Κοζάνης, Φλώρινας και Αμύνταιου στο νομό Φλώρινας ), ούτε καν οι νομοί στους οποίους είναι εγκατεστημένες μονάδες της ΔΕΗ, αφού περιλαμβάνονται νομοί, οι νομοί Καστοριάς και Γρεβενών, όπου δεν είναι εγκατεστημένες μονάδες της ΔΕΗ.

 

-αντίθετα από την Πελοπόννησο και ειδικά από την Αρκαδία περιλαμβάνεται μόνον ο Δήμος Μεγαλόπολης.

 

Πρόκειται για ανισότιμη μεταχείριση, όταν μάλιστα ο μειονεκτικός, προβληματικός και φτωχός νομός Αρκαδίας συνολικά έχει προσφέρει σημαντικά  στην άσκηση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. 

 

Ένας  επιπλέον λόγος για την υπαγωγή του νομού Αρκαδίας         

στο ειδικό (μειωμένο) τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος  είναι ότι οι λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης έχουν περιληφθεί στο  σχεδιασμό  αποεπένδυσης, που σημαίνει πώλησή τους σε ιδιώτες, παρότι αυτές συνιστούν τη μοναδική παρουσία  της ΔΕΗ στη νότια  Ελλάδα, ο δε νομός Αρκαδίας είναι ένας  από τους πλέον προβληματικούς της χώρας.

 

 

Την άποψή μου σχετικά έχω εκφράσει  επανειλημμένα και δεν χρειάζεται να την επαναλάβω. Εξάλλου όλα θα  ειπωθούν κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή.

 

Συμπερασματικά, το καθεστώς έκπτωσης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να επεκταθεί και στο νομό Αρκαδίας εν συνόλω. Η αποδοχή του αιτήματος, πέραν του ότι συνιστά πράξη δικαιοσύνης, θα συνεισφέρει στην άμβλυνση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που τον  έχει πλήξει σημαντικά.    

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.