Πολιτικη

Παυλής σε 93.8: "Δημοψήφισμα για τα σκουπίδια"

Συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή του Radio Arcadia 938, "Έι εσείς οι απέξω" (Δευτέρα με Παρασκευή 11:00 με 13:00), ο Δήμαρχος Τρίπολης την Τετάρτη (07/02).

Ο Δημήτρης Παυλής αναφέρθηκε στον αποκλεισμό της Τρίπολης από την έκπτωση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, αλλά και στο επερχόμενο Αναπτυξιακό Συνέδριο και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Διαβάστε και ακούστε όλα όσα είπε ο Δήμαρχος Τρίπολης, απαντώντας στις ερωτήσεις του Γιώργου Ηλιόπουλου.

 

Αποκλεισμός Τρίπολης από το μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ 

"Κοιτάξτε, για την είδηση δεν εκπλήσσομαι. Θεωρώ ότι δεν έγιναν οι πρέπουσες ενέργειες προκαταβολικά, πριν βγει η απόφαση αυτή για την Μεγαλόπολη. Μετά την αντίδραση του κόσμου και των φορέων, ήταν αναμενόμενο, εισακούστηκε αυτή η φωνή η δυνατή στη κυβέρνηση και θέλουν να χρυσώσουν το χάπι και να πουν, ξέρετε, θα δώσουμε αυτό και θα διορθώσουμε το άλλο. Το κακό δεν είναι αυτό, είναι πως φτάσαμε να είναι ωφελημένη μόνο η Μεγαλόπολη και πως διαχωρίστηκε η Αρκαδία πάλι, σε αντίθεση με τις ίσες αποστάσεις που πρέπει να υπάρχουν με τη Δυτική Μακεδονία. Αυτό ζητήθηκε. Και πάλι επιλέγεται επιλεκτικά η Μεγαλόπολη και η Γορτυνία. Που εμείς χαιρόμαστε, μην υπονοηθεί ότι τα λέω αυτά για κανένα λόγο ιδιαίτερο. Και η Γορτυνία και οποιοσδήποτε. Αλλά δεν είναι δυνατόν τα 20-30 χλμ που είναι η απόσταση Τρίπολη-Μεγαλόπολη σε ευθεία γραμμή να μην επηρεάζουν και ξαφνικά επηρεάζεται μέχρι το Βαλτέτσι που είναι 4 χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη και κάτι κουτοπονηριές. Γιατί αυτά να έχετε υπόψιν σας είναι κουτοπονηριές. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποια συνεννόηση από παλιά σε άλλο επίπεδο, αλλά είναι γεγονός ότι ακόμα και όσοι έπαιρναν το λιγνιτόσημο δεν μπήκαν στην πρώτη απόφαση."

Ο ρόλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου

"Εδώ υπάρχουν ανακοινώσεις αλληλοσυγκρουόμενες. Μεταφέρθηκε από την ίδια την περιφέρεια, με ανακοίνωση, ότι "Εμείς συζητήσαμε για την παραγωγική βάση, για τους ενεργειακούς Δήμους. Τώρα αν η κυβέρνηση τα δίνει και σε άλλους, εμείς τι φταίμε;". Εγώ λέω, αν ισχύει αυτό που λέει ο Περιφερειάρχης, είναι μία θετική εξέλιξη εν μέρει και το κατάλαβαν, αλλά δεν το δήλωσε ο κ. Σταθάκης που είναι αρμόδιος υπουργός."

Μελλοντικές κινήσεις Δημάρχου

"Προφανώς και θα συνεχίσω τη διεκδίκηση. Έχει τεθεί το θέμα στο κυβερνητικό κλιμάκιο που είχε έρθει. Καταθέσαμε άποψη, αλλά πρέπει να τοποθετηθούν. Εγώ πιστεύω ότι θα τοποθετηθούν στο αναπτυξιακό συνέδριο. Θα θέσουμε πολλά ζητήματα στον Πρωθυπουργό, πρέπει να έχει και πρωτογενή ενημέρωση ο Πρωθυπουργός. Εδώ θα μας κάνει την τιμή να έρθει στην πόλη μας και να ολοκληρώσει τις εργασίες του αναπτυξιακού, δεν πρέπει να τα θέσουμε;"

Για τη συρρίκνωση του Πανεπιστημίου

"Έχω ενδείξεις ότι γίνονται κινήσεις. Γι' αυτό το αναφέρω. Σε αυτό βέβαια θα πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση και των φορέων και των πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπων μας. Παράλληλα, θα τεθεί και στο αναπτυξιακό συνέδριο, όχι απλά αν θα κλείνει ή θα ανοίγει ένα πανεπιστήμιο. Το τι προσφέρει ένα πανεπιστήμιο στην ανάπτυξη μιας περιοχής και αν αυτό συνάδει με συζητήσεις που γίνονται περί συρρίκνωσης του και μεταφοράς και οτιδήποτε άλλο. Να έχουμε εικόνα για τον σχεδιασμό."

Διαχείριση απορριμάτων στην Πελοπόννησο

"Δεν υπάρχει κάτι σήμερα που να συνάδει με το να γίνει μια κεντρική διαχείριση. Ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες. Αποφάσεις που πρέπει να ελέγχουν για την νομιμότητά τους, δικαστικές αποφάσεις που πρέπει να βγουν (προσφυγές) και αυτές που πρέπει να βγουν. Το να υπογράφεις δεν σημαίνει κάτι εάν δεν υπάρξει και αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, ότι συναινεί σε αυτό, ότι προχωρά αυτό το έργο. Έχω πει επανειλημμένως ότι θα τεθούν σοβαρά ζητήματα υπόψιν των πολιτών και θα πρέπει μέχρι τότε να απαντήσουν γιατί δεν θέλουν το μηδενικό κόστος κατασκευής και τη μηδενική διαχείριση και θέλουν να πληρώνουν οι πολίτες. Επ' αυτού θα πρέπει να απαντήσουν όλοι.

Είμαι διατεθειμένος να προχωρήσω και σε δημοψήφισμα. Δεν έχει σημασία αν θεσμικά προβλέπεται η δεν προβλέπεται, αλλά θα είναι ένα σημείο αναφοράς, αυτό έχει γίνει από την πρώτη στιγμή. Αυτό δεν το έχουμε πει μεταξύ μας αλλά το έχουμε αναφέρει στην Κυβέρνηση, όταν μας καλέσανε τότε. Δεν ζητάμε λεφτά από το κράτος, να μας δώσει θέλουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τη διαχείριση που πρέπει. Εδώ στο εξωτερικό τα αγοράζουν τα σκουπίδια παντού, εμείς έχουμε άλλο μοντέλο. Εκείνα τα μοντέλα που θεωρεί ο καθένας καινοτόμα. Βλέπετε το μπάχαλο που επικρατεί. Γι'αυτό έχει χαθεί κάθε αξιοπιστία και έχει κουραστεί ο κόσμος και λέει "Τι με νοιάζει εμένα τι λέει κάποιος, δύο πάνω, δύο κάτω, κοίταξε να φύγουν από δω". Ποντάρουν δηλαδή στο να γίνει μια ανώμαλη κατάσταση και να επιβληθούν κάποιες λύσεις. Λοιπόν, αυτή η ανώμαλη κατάσταση θα προσπαθήσουμε να μην υπάρξει. Η διαχείριση των απορριμάτων ούτως ή άλλως είναι ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Το ότι εδώ υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα, υπάρχει και αυτή η εγκύκλιος 19, που την επικαλούνται πολλοί από το 2011, όπου η αρμοδιότητα της διαχείρισης περνούσε στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. Δεν έχει γίνει. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. 

Η ελληνική γλώσσα έχει συγκεκριμένα νοήματα. Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται έχουν μια ερμηνεία. Από εκεί και πέρα αν καθένας θέλει να πει ότι άλλα είπε αλλά άλλα εννοούσε είναι άλλο θέμα. Αυτά βέβαια, θα χρησιμοποιηθούν κατά κόρον στα δικαστήρια όπως ξέρετε και έχουν χρησιμοποιηθεί και έχει προκύψει ποιος έχει ευθύνες. Δηλαδή η λογική του "στραγγαλισμού"- θα τους αναγκάσουμε ,τι θα κάνουν, που θα πάνε και θα τους χορτάσουμε κάποια πρόστιμα ώστε κάποια στιγμή να ενδώσουν σε κάποια λύση- αυτό δεν είναι λογική. Στο κάτω κάτω, οι πολίτες τα πληρώνουν αυτά και είναι κακό.

Μην νομίσετε ότι θα μας λύσει και τα προβλήματα των απορριμμάτων το αναπτυξιακό συνέδριο, δηλαδή μην υπονοηθεί κάτι τέτοιο. Πολλές φορές δεν πρέπει να μένουμε σε αυτά που μας λένε και ποια είναι η ενημέρωση που έχει ο πρωθυπουργός. Γιατί εγώ δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν συμφέρει τον τόπο, το κράτος, τους πολίτες να υπάρχει το μηδενικό κόστος και να θέλουν σώνει και καλά να βάλουμε τους πολίτες να πληρώσουν. Για να μην κατανοούν το αυτονόητο, σημαίνει ότι κάτι γίνεται στο ενδιάμεσο.

Προφανώς υπάρχουν άλλα συμφέροντα, είναι εθνικοί εργολάβοι, είναι άλλες σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί... Είναι χίλια δυο. Όλος ο κόσμος το γνωρίζει, γιατί το θέμα της επίλυσης των απορριμάτων είναι σημαντικό και απασχολεί την κοινή γνώμη. Ποιος έχει την ευθύνη και ποιος όχι; Αν την έχει η Περιφέρεια, να την πάρει να την φτιάξει, κανένα πρόβλημα. Αν την έχουν οι Δήμοι, να μας αφήσουν ήσυχους  και η πολιτεία και οποιοσδήποτε άλλος. Δεν είναι προσωπικό το θέμα με την Περιφέρεια ή το κράτος ή μεταξύ μας, μην υπονοηθεί κάτι. Να τελειώνει το θέμα. Επαναλαμβάνω, αν την έχει η Περιφέρεια την ευθύνη, να το πάρει, να το εκτελέσει, να επιβάλει τα τέλη, να τα εισπράξει, να τελειώνει το θέμα. Αν όμως δεν την έχει, δεν μπορεί να έχει τον πρώτο λόγο. Κάποιος άλλος να κατασκευάζει και να χρεώνει και κάποιος άλλος, εγώ, να πηγαίνω να βάζω τα τέλη στους πολίτες, προκειμένου να βγάλω το χρέος. Από τη στιγμή που έχω μηδενικού κόστους προτάσεις, δεν καταλαβαίνω. Τους ενοχλεί βέβαια όταν το λέω. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τα θέματα. Το έχουμε ζητήσει πολλές φορές, να είναι διακριτά αυτά τα θέματα. Στο αναπτυξιακό συνέδριο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και θα πρέπει να απαντηθεί από τη δικαιοσύνη πως γίνεται να λαμβάνουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και, όταν βγαίνει η απόφαση, να έχουν αλλάξει. Πρέπει να τελειώσει το θέμα αυτό. Θέλει χρόνο, άρα η προσωρινή διαχείριση είναι απαραίτητη προκειμένου να φτάσουμε στην οριστική. Δεν έχουμε προσωπικά με κανέναν, αγωνιούμε όλοι για να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν με το λιγότερο κόστος. Πόσο μάλλον σήμερα που είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα οικονομικώς."

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.