Πολιτικη

"Εγκρίθηκαν οι μισές αιτήσεις για τη ρύθμιση οφειλών"

Τις πρώτες τρεις εβδομάδες υποβλήθηκαν 5.000 αιτήσεις για τη νέα ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία, από τις οποίες οι 2.500 έχουν ήδη γίνει αποδεκτές.

Το στοιχείο αυτό γνωστοποιήθηκε από τον ίδιο τον υφυπουργό Εργασίας, Τάσο Πετρόπουλο, σε ομιλία του την Τρίτη (27/2) στην Τρίπολη, στο πλαίσιο του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου.

Ο κ. Πετρόπουλος προέτρεψε τους οφειλέτες να αξιοποιήσουν τη νέα ρύθμιση, τονίζοντας ότι πρέπει να στηριχθεί και από τους αγρότες. «Πάνω από 150.000 αγρότες οφείλουν μέχρι 3.000 ευρώ και κατά συνέπεια με 36 δόσεις μπορούν να καλύψουν τώρα αυτή την οφειλή για να μην έχουν κενό ασφαλιστικού χρόνου, να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι  «το 81% των ελεύθερων επαγγελματιών καλείται να πληρώσει εισφορά 157 ευρώ,  πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με το 2016. Και οι αγρότες, σε ποσοστό 82,6%, εισφορά 95 ευρώ το μήνα, οκτώ ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά οι μη μισθωτοί, το 2017, είχαν ελάφρυνση από εισφορές πάνω από 500 εκατ. ευρώ». 

Ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι «με την αύξηση του ΑΕΠ θα έχουμε περιθώρια ενίσχυσης των κοινωνικών μας πολιτικών».  Ο Υφυπουργός δεν παρέλειψε να παρουσιάσει τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, υπογραμμίζοντας:

«Πετύχαμε μια θετική αντιστροφή. Αντί  για ελλείμματα πάνω από  1,1 δις ευρώ που υπήρχαν στην κοινωνική ασφάλιση, μέχρι  31/12/2014, και έναντι προϋπολογισμένου ελλείμματος 765 εκατ. ευρώ, είχαμε  πλεόνασμα που ξεπέρασε τα 777 εκατ. ευρώ.  Αυτό ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της απασχόλησης, της εισπραξιμότητας λόγω των χαμηλότερων εισφορών, της αύξησης της συμμετοχής των ελεύθερων επαγγελματιών στην κοινωνική  ασφάλιση κατά 23.500 άτομα, καθώς και των εσόδων κατά 3% από τους μη μισθωτούς». 

«Κρατήσαμε τη συνταξιοδοτική δαπάνη εντός του δημοσιονομικού περιθωρίου του 16,2% που έχει τεθεί από το 2010. Χωρίς μειώσεις συντάξεων, με πλήρη καταβολή των ποσών για την υγεία (το 100% στον ΕΟΠΥΥ, το 95% των εισφορών για την ανεργία) και με τη χορήγηση πάνω από 116.000 νέων οριστικών συντάξεων». 

Ο κ. Πετρόπουλος έδωσε έμφαση στη συμβολή που έχουν οι συνταξιοδοτικές παροχές στην οικονομία και στην κοινωνία, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που εγκυμονεί η απόφαση της ΝΔ για μετατροπή της κοινωνικής ασφάλισης σε προαιρετική:  

«Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τη χώρα είναι ένα πεδίο στο οποίο δεν δοκιμάζεται μόνο η αλληλεγγύη, αλλά,  στο οποίο στηρίζεται και η ανάπτυξη.  Στο σύνολο της χώρας σε σύνολο 2,6 εκατ. συνταξιούχων καταβάλλονται 27,5 δις ευρώ, περίπου το 22,6% του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των νοικοκυριών της χώρας». 

«Πολύ σημαντική η κατοχύρωση ενός επιπέδου παροχών στην κοινωνική ασφάλιση διότι έτσι στηρίζεται η ίδια  η οικονομία. Στην περιφέρεια της Πελοποννήσου όπου ο πληθυσμός ανέρχεται σε 578.000 άτομα, έχουμε 152.000 συνταξιούχους στους οποίους καταβάλλεται πάνω από 1,34 δισ. ευρώ όταν το ΑΕΠ της περιφέρειας είναι 8 δισ. ευρώ, δηλαδή το 16,7% του ΑΕΠ της περιφέρειας προέρχεται από τις συντάξεις». 

"Να σκεφτούμε τι θα συμβεί με αυτό που υποσχέθηκε η ΝΔ στο 11ο συνέδριό της. Να μετατρέψει σε προαιρετική τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, να είναι στην επιλογή των πολιτών να επιλέξουν ιδιωτική ή δημόσια ασφάλιση. Από πού θα προκύψουν τα έσοδα που χρειάζονται για να καλυφθούν οι σχετικές παροχές και τι θα συμβεί από την κατάρρευση του ΑΕΠ λόγω της μείωσης των συντάξεων". 

«Καλύψαμε ένα τεράστιο κενό πολλών ετών σε μια κοινωνική ασφάλιση που ποτέ δεν είχε τα χαρακτηριστικά που όφειλε να έχει… θα διορθώνουμε όλα όσα πρέπει να διορθώνουμε και να βελτιώνουμε… Υπάρχουν οι δυνατότητες να πετύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στην κοινωνική ασφάλιση», κατέληξε. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.