Πολιτικη

"Κλείνουμε οριστικά την πόρτα στον εφιάλτη των χωματερών"

Κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου την Παρασκευή 9/03, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων.

Στις επίκαιρες ερωτήσεις για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων, του Βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, με θέμα τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στη Μεγαλόπολη, και της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Εύης Καρακώστα, σχετικά με την αποκατάσταση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) Σχιστού, απάντησε χτες κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση, δήλωσε: “Εφιάλτης είναι αυτό που μέχρι τώρα ζούσε η Ελλάδα, με τις ανεξέλεγκτες χωματερές και την απουσία μονάδων διαχείρισης επικινδύνων, γιατί όλα τα επικίνδυνα απόβλητα παρέμεναν στις αυλές των εργοστασίων, θίγοντας την υγεία των εργαζομένων, τις κατοικίες των οικογενειών που ζουν κοντά στις περιοχές των εργοστασίων και συνολικά το περιβάλλον. Η παράνομη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων, που μέχρι τώρα γινόταν στην Ελλάδα, ήταν το μεγάλο πρόβλημα και ο εφιάλτης”.

Ειδικότερα, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι η εφαρμογή Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων, πέρα από τα πρόστιμα από τα οποία θα γλιτώσει τη χώρα, θα δώσει τη δυνατότητα και στους εργαζόμενους να εργάζονται με ασφάλεια, να υπάρχει βιομηχανική παραγωγή και βιομηχανική εργασία, αλλά και οι κάτοικοι κοντά στα εργοστάσια να ζουν με ασφάλεια και να έχουν πρόοδο και προοπτική. Όσο δε αφορά στη Μεγαλόπολη, ο Αν. ΥΠΕΝ υπενθύμισε ότι υπήρχε από το 2011 μια Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία χώρου διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων. Όπως είπε, δεν προβλεπόταν σε αυτήν η μεταφορά επικινδύνων ή μη βιομηχανικών αποβλήτων από άλλες περιοχές, αλλά μόνο η διαχείριση των αποβλήτων αμιάντου από παλαιότερες μονάδες της ΔΕΗ, άρα απόβλητα της περιοχής που θα διατίθεντο υγειονομικώς, προς όφελος της εργασίας. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η κατασκευή του έργου αυτού δεν πραγματοποιήθηκε και οι ποσότητες αμιάντου της ΔΕΗ μεταφέρθηκαν εκτός Ελλάδος. Άρα διατέθηκαν με τον τρόπο που προβλέπει η νομοθεσία.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι στην Πελοπόννησο υπάρχει και ένα ευρύτερο θέμα υποδομών απορριμμάτων, με κυριότερο πρόβλημα τις χωματερές, ενώ ανέφερε την παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο του διαγωνισμού ΣΔΙΤ και να ενισχυθεί η ανακύκλωση με οφέλη στους ΟΤΑ από την πώληση των ανακυκλωσίμων τους, όπως προβλέπεται από πρόσφατο νόμο, με συνέπεια τη μείωση του κόστους διαχείρισης. “Με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης και σεβόμενοι τη δική της αρμοδιότητα στη διαχείριση απορριμμάτων, τροποποιήσαμε και βελτιώσαμε τη συμφωνία για τα έργα κεντρικής διαχείρισης και έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να πούμε στους πολίτες της Πελοποννήσου ότι κλείνουν οριστικά την πόρτα στο παρελθόν των χωματερών”.

Τέλος, αναφερόμενος στα λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης, είπε ότι η ΔΕΗ έχει καταβάλει όλες τις αποζημιώσεις και προωθεί την αποκατάσταση των εδαφών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ενώ στις περιοχές των αποθέσεων και των ορυχείων έχουν ολοκληρωθεί οι δενδροφυτεύσεις 180.000 δένδρων και έχουν δοθεί σε αγρότες, αντί συμβολικού τιμήματος, αρκετές χιλιάδες στρέμματα. Δηλαδή, υπάρχει μια συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε μέσα από την αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας.

“Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι ένα εύκολο θέμα”, κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ. Είναι ένα θέμα που απαιτούσε πολιτική βούληση και οικονομική ενίσχυση, μέσω δημοσίων επενδύσεων. Εμείς υποστηρίζουμε ότι τα απορρίμματα είναι τοπικός πόρος και υπεύθυνη να τα διαχειριστεί είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών”.

Διαβάστε περισσότερα στο dailythess.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.