Πολιτικη

Χαιρετισμός Δημάρχου Τρίπολης για την 197η επέτειο στο Χρυσοβίτσι (video)

Χαιρετισμός Δημάρχου Τρίπολης στο επίσημο γεύμα προς τιμήν της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχου Τρίπολης:

 

"Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

 

ως Δήμαρχος της ιστορικής Τριπολιτσάς, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη μεγάλη τιμή που κάνετε στην ευρύτερη περιοχή, λαμπρύνοντας με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις στο επίσης ιστορικό Χρυσοβίτσι, για την 197η επέτειο προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην εκκλησία της Παναγιάς και την ανακήρυξη της πρώτης επαναστατικής πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης στην Αρκαδία.

 

Πρόκειται για δύο σημαντικά γεγονότα με θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική διάσταση, που συνέβησαν τον Απρίλιο του 1821 και σημάδεψαν την έναρξη της εθνεγερσίας.

 

Όταν οι υπόλοιποι καπεταναίοι εγκατέλειψαν μόνο του τον Κολοκοτρώνη στο Χρυσοβίτσι στις 2 Απριλίου 1821, γιατί δεν μπορούσαν να αποδεχτούν το σχέδιό του για την Άλωση της Τριπολιτσάς, απέμεινε μόνο η μορφή της Παναγίας στην εκκλησία του χωριού για να στηρίξει τον απελπισμένο ηγέτη.

 

Λίγες ημέρες μετά, στις 28 Απριλίου 1821, οι ασυντόνιστοι μέχρι εκείνη τη στιγμή Έλληνες, συνάχθηκαν εδώ στο Χρυσοβίτσι για να λύσουν το ζήτημα της διεύθυνσης του αγώνα. Μέσα σε κλίμα απόλυτης εθνικής συνεννόησης υπεγράφη η ιστορική Πράξη, με την οποία ανακηρύχθηκε η πρώτη πολιτική διοίκηση της Αρκαδίας, η περίφημη Εφορία, με Πρόεδρο τον Κανέλλο Δεληγιάννη και παράλληλα ανακηρύχθηκε αρχιστράτηγος του αγώνα ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

 

Με την ανάληψη της αρχιστρατηγίας ο Κολοκοτρώνης εφάρμοσε το σχέδιό του και ήρθε η Άλωση της Τριπολιτσάς, που εδραίωσε την επανάσταση. Παράλληλα όμως, με την Πράξη της 28ης Απριλίου 1821 ξεκίνησε η αλυσιδωτή εκείνη πολιτική διεργασία, η οποία κατέληξε στη δημιουργία και τη μετεξέλιξη της Πελοποννησιακής Γερουσίας, της πολιτειακής δηλαδή ανασύστασης του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους.

 

Και υπ’ αυτή την έννοια, η παρουσία σας σήμερα εδώ εξοχότατε κύριε Πρόεδρε είναι εξαιρετικά συμβολική αλλά συνάμα και συγκινητική, γιατί κι εσείς κατάγεστε από τα Λαγκάδια της Αρκαδίας, ακριβώς όπως και ο Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Πρόεδρος της πρώτης ουσιαστικά επαναστατικής πολιτικής διοίκησης στην Αρκαδία.

 

Η φετινή εκδήλωση για την επέτειο όλων των παραπάνω, συνέπεσε με τα εγκαίνια ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου και του πρόναου  του ιστορικού ναού της Παναγίας στο Χρυσοβίτσι. Πρόκειται για μια δύσκολη παρέμβαση, για την υλοποίηση της οποίας οποία συνεργάστηκαν άψογα και αποτελεσματικά όλοι οι εμπλεκόμενοι: ο Σύλλογος του χωριού, το εκκλησιαστικό Συμβούλιο, η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας – Κυνουρίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και ο δωρητής της ανάπλασης, ο ευπατρίδης Αρκάς εφοπλιστής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος.

 

Με το τελικό αποτέλεσμα της ανάπλασης, αποδείξαμε ότι είναι εφικτή η άριστη συνεργασία των συλλογικοτήτων της κοινωνίας, της εκκλησίας, των κρατικών υπηρεσιών και της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Νομίζω ότι εκτός από το εθνικό μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης, αυτό ακριβώς το μήνυμα της συνεργασίας είναι εξίσου σημαντικό στις μέρες μας για να ξεπεράσουμε ως χώρα τις δυσκολίες που μας ταλανίζουν.

 

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, μέσα στη δύσκολη αυτή περίοδο που ζούμε ως Έθνος, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω προσωπικά ότι, ακριβώς με αυτό το πνεύμα συνεργασίας, ο Δήμος Τρίπολης θα συνεχίσει την προσπάθειά του για να προετοιμάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευρύτερη ιστορική περιοχή της Τριπολιτσάς για την επερχόμενη επέτειο το 2021 των διακοσίων χρόνων από την εθνεγερσία, υλοποιώντας ένα γενικότερο σχεδιασμό για την ανάδειξη της βαριάς εθνικής κληρονομιάς, κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται τόσο η ανάδειξη του μνημείου όπου φυλάσσονται τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη, το οποίο έχετε ήδη θέσει υπό τη σκέπη σας, καθώς και η ανάδειξη μιας σειράς ιστορικών περιοχών του ευρύτερου Δήμου Τρίπολης, όπως τα σημερινά εγκαίνια στο Χρυσοβίτσι.

 

Με αυτές τις λίγες σκέψεις σας καλωσορίζω στο Χρυσοβίτσι και σας εκφράζω τις ολόψυχες ευχαριστίες όλων των Αρκάδων για τη μεγάλη τιμή που κάνετε με την παρουσία σας στην περιοχή μας, την πρωτεύουσα του Μωριά."

 

(φωτογραφία αρχείου) 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.