Πολιτικη

Προβλήματα και ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης

"Με ταχύτατους ρυθμούς οδηγείται στην υπολειτουργία το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης, με οδυνηρές συνέπειες τόσο για το ιατρικό-νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, όσο και για τους κατοίκους της περιοχής", ανέφερε σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ Αρκαδίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

 

Θέμα: Προβλήματα και ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης

 

Με ταχύτατους ρυθμούς οδηγείται στην υπολειτουργία το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης, με οδυνηρές συνέπειες τόσο για το ιατρικό-νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, όσο και για τους κατοίκους της περιοχής.

Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι δραματική και επικίνδυνη, όπως καθημερινά καταγγέλλουν γιατροί και εργαζόμενοι, λόγω της δραστικής περικοπής στη χρηματοδότηση καθώς και της μεγάλης καθυστέρησης στην καταβολή της. 

Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω προβλήματα:

1. Από το κέντρο υγείας απουσιάζουν βασικές ειδικότητες όπως είναι ο παιδίατρος, ο ακτινολόγος ενώ το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργεί μόνο το πρωί και το οδοντιατρείο μονό μία φορά την εβδομάδα. 

2. Το χρονοβόρο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που ισχύει πανελλαδικά για έκδοση συνταγών και παραπεμπτικών έχει μετατρέψει τα κέντρα υγείας σε κέντρα συνταγογράφησης. Τα  καθημερινά πρωτόκολλα που έχουν βάλει αλλά και οι  περιοριστικοί όροι στη συνταγογράφηση, δυσκολεύουν  ακόμα περισσότερο τις λαϊκές οικογένειες, καταλήγοντας να πληρώνουν τα φάρμακα ή να πληρώνουν ιδιώτες γιατρούς για να μπορέσουν να συνταντογραφήσουν ένα φάρμακο. Οι γιατροί αντί για το κλινικό τους έργο στην παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων, στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, έχουν μετατραπεί σε γραμματείς και συνταγογράφους. 

3. Στην περιοχή η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καλύπτεται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα (ιδιωτικά ιατρεία και μικροβιολογικά-απεικονιστικά κέντρα, σε Μεγαλόπολη, Τρίπολη και Καλαμάτα).

4. Μολονότι στη Μεγαλόπολη υπάρχει το ενεργειακό κέντρο της Δ.Ε.Η.,  όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάποιο εργατικό ατύχημα ακόμα και μεγάλης έκτασης ατύχημα, το κέντρο υγείας δεν διαθέτει δικό του ασθενοφόρο γιατί  το ήδη παλιό που υπήρχε κάηκε το Σεπτέμβριο του 2017 λόγω βλάβης. Τώρα έχει παραχωρηθεί για περιορισμένο χρόνο ένα δανεικό όχημα από την Δ.Ε.Η. Επιπλέον λόγω έλλειψης  οδηγών ασθενοφόρων και  βοηθών, δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι βάρδιες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά και σε μια επείγουσα κλήση μπορεί να μην υπάρχει οδηγός σε βάρδια. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα περιστατικά εξυπηρετούνται σε σημαντικό βαθμό από το ΕΚΑΒ Τρίπολης. Επιπλέον απουσιάζουν παντελώς τα πληρώματα ασθενοφόρου με εκπαιδευμένους διασώστες, πράγμα το οποίο καθιστά επισφαλή ή επικίνδυνη τη μεταφορά και διακομιδή των ασθενών. 

5. Στο κέντρο υγείας από το καθεστώς των εργολάβων στην καθαριότητα περάσαμε στην ομηρία των οκτάμηνων συμβάσεων εργασίας χωρίς καν να καλύπτονται όλες οι ημέρες και οι βάρδιες.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

-Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σε όλες τις αναγκαίες ειδικότητες (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό). Να διευκολυνθεί η συνταγογράφηση για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να  εξοπλιστεί  το ΚΥ με τα απαραίτητα ασθενοφόρα, πλήρως επανδρωμένα και εξοπλισμένα, προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες υγείας των κατοίκων της περιοχής.

 

Οι Βουλευτές

Νίκος Καραθανασόπουλος

Νίκος Μωραΐτης

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.