Πολιτικη

Τοποθέτηση Παπαηλιού για το Παλαιστινιακό

Τοποθέτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιώργου Η. Παπαηλιού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Παλαιστίνης κατά τη συνάντηση με τον Πρέσβυ της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Marwan Emile Toubassi.

Τα τελευταία γεγονότα στην Παλαιστίνη αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι το παλαιστινιακό πρόβλημα έχει δύο διαστάσεις, την ανθρώπινη-ανθρωπιστική και την αμιγώς πολιτική.

Η ανθρώπινη-ανθρωπιστική διάσταση είναι αυταπόδεικτη. Στη μεγαλύτερη «υπαίθρια φυλακή» του κόσμου, στην ίδια τη γη του, όπου εδώ και χρόνια κατοικεί ο παλαιστινιακός λαός, διαπράττονται εγκλήματα και παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα από το κράτος του Ισραήλ. 

Η πολιτική διάσταση συνδέεται με την υπονόμευση της προσπάθειας ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος, βεβαίως από το ίδιο το Ισραήλ, αλλά και τις ΗΠΑ, με την τελευταία κίνησή τους να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ. Συνδέεται επίσης με την επί χρόνια μη εφαρμογή των ψηφισμάτων και των αποφάσεων διεθνών οργανισμών και του ΟΗΕ.  

Εκτός από την αλληλεγγύη που οφείλει  η διεθνής κοινότητα να επιδείξει, καλείται να λάβει και συγκεκριμένα μέρα για τη διακοπή της βαρβαρότητας που συντελείται και την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας.    

Οι δεσμοί Ελλάδας-Παλαιστίνης είναι μακροχρόνιοι και στενοί. Επιπλέον υπάρχουν κοινά σημεία που συνδέουν τους δύο λαούς.  

Αυτά, εκτός της ιστορίας, στηρίζονται (και) στη σημερινή πραγματικότητα. Η κατοχή της Παλαιστίνης και η κατοχή του 40 % της Κύπρου από το κράτος του Ισραήλ και την Τουρκία αντίστοιχα, όπως επίσης και ο εποικισμός που συντελείται από τους αντίστοιχους εισβολείς, θέτουν Ελλάδα-Κύπρο και Παλαιστίνη σε κοινή θέση. Προασπίζονται την ίδια τους την υπόσταση αλλά και τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δικαιο και τις διεθνείς συνθήκες,  που παραβιάζονται.  

Η διεθνής κοινότητα, εκτός της αλληλεγγύης που οφείλει να επιδείξει, πρέπει να λάβει και πρακτικά μέτρα, προκειμένου να παύσουν οι βαρβαρότητες και να αποκατασταθεί η διεθνής νομιμότητα.   

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.