Πολιτικη

Παπαηλιού: Μειώνεται το κόστος για τη σύσταση επιχειρήσεων

Η τοποθέτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιώργου Η. Παπαηλιού, στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τις εταιρίες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ), στις 31 Μαΐου 2018

 

"Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και οι συνθήκες παγκοσμιοποίησης επιβάλλουν ευελιξία και ταχύτητα στις οικονομικές συναλλαγές.   

 

Η ΕΠΕ δεν αποτελεί πλέον ελκυστική εταιρική μορφή, κυρίως λόγω της δυσκαμψίας από την οποία χαρακτηρίζεται, τόσο από θεσμικής όσο και από οικονομικής πλευράς. Οι νέες εταιρικές μορφές την «έχουν αφήσει πίσω», με συνέπεια η ζήτηση ίδρυσης νέων ΕΠΕ να είναι εξαιρετικά περιορισμένη. 

 

Οι βασικότερες αλλαγές, που προτείνονται με το σχέδιο νόμου, αφορούν την επωνυμία, τη δημοσιότητα, τη συνέλευση των εταίρων, τους διαχειριστές και την ίδρυση αλλοδαπού υποκαταστήματος στην Ελλάδα.

 

Ενδεικτικά, παρέχεται η δυνατότητα σχηματισμού της επωνυμίας, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναγραφή των ονομάτων των εταίρων ή του αντικειμένου της επιχείρησης, πάντα στο πλαίσιο της αρχής της αληθείας. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα σχηματισμού της επωνυμίας   και  με λατινικούς χαρακτήρες, ώστε να διευκολύνονται οι διεθνείς συναλλαγές, προβλέπονται  η πρόσκληση των εταίρων για σύγκληση συνέλευσής τους με ηλεκτρονικά μέσα  και  η διεξαγωγή της συνέλευσης με τηλεδιάσκεψη, μειώνονται τα ποσοστά της απαιτούμενης πλειοψηφίας (από 3 / 4 επί των εταίρων και των εταιρικών μεριδίων σε 2 / 3) για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, εναρμονίζεται ο ν. 3190/1955 με τις επιταγές των νεότερων νομοθετημάτων περί δημοσιότητας, αφού  οι δημοσιεύσεις γίνονται  στο ΓΕΜΗ και όχι στην Εφημερίδα  της Κυβερνήσεως, καθώς και με τις νέες απαιτήσεις σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις, απλοποιούνται οι διαδικασίες και κατά συνέπεια μειώνεται το κόστος σε κρίσιμα σημεία του κύκλου ζωής της ΕΠΕ, όπως  στη σύσταση, με την αντικατάσταση του συμβολαιογραφικού εγγράφου από πρότυπο καταστατικό  και στη λύση με την κατάργηση του συμβολαιογραφικού εγγράφου λύσης, καταργείται η υποχρεωτική προσφυγή στο δικαστήριο για την ανάκληση διαχειριστή που έχει οριστεί  από το καταστατικό, καθώς και για τον ορισμό της αξίας των εταιρικών μεριδίων στις περιπτώσεις μεταβίβασής τους αιτία θανάτου, διευκολύνεται η εγκατάσταση στην Ελλάδα υποκαταστήματος αλλοδαπής ΕΠΕ που προέρχεται από χώρα-μέλος της ΕΕ, με την κατάργηση της διοικητικής έγκρισης, με στόχο την ενδυνάμωση της ευελιξίας αλλοδαπών επιχειρήσεων στη λήψη αποφάσεων για επενδυτικές κινήσεις στη χώρα μας, τέλος, προβλέπεται εξουσιοδοτική διάταξη για την κωδικοποίηση του ν. 3190/1955 και την απόδοσή του στη δημοτική.

 

Και αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί μία ψηφίδα στο σύνολο των ρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί και θα θεσπιστούν στο άμεσο μέλλον και οι οποίες απλοποιούν τις διαδικασίες σύστασης, λειτουργίας και λύσης των ΕΠΕ, μειώνουν τη διοικητική γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος, αναβαθμίζουν τη συνεργασία και τις συναλλαγές με τα εξωτερικό, προσαρμόζουν το θεσμικό πλαίσιο στις νέες συνθήκες της διεθνούς, της ευρωπαϊκής και της εγχώριας οικονομίας, εν γένει, διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

    

Σε αυτό το πλαίσιο και σταδιακά δημιουργούνται οι θεσμικές προϋποθέσεις για την προωθούμενη κοινωνικά δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας."

 

(Δ.Τ.)

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.