Πολιτικη

"Αλαλούμ" με τη μεταφορά των μαθητών και στην Αρκαδία"

"Αλαλούμ" με τη μεταφορά των μαθητών. Στην Αρκαδία ακόμα φτιάχνεται ο διαγωνισμός!", τόνισε μεταξύ άλλων θεμάτων, η παράταξη Πελοπόννησος Πρώτα, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας για τρία, κατά τη γνώμη μας, σοβαρά ζητήματα που αφορούν την Περιφέρειά μας εκφράσαμε ως παράταξη στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 28/8/2018.

"Αλαλούμ" με τη μεταφορά των μαθητών

Όταν, από την προηγούμενη μαθητική περίοδο, εντοπίσαμε προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών, η Περιφερειακή Αρχή δεσμεύτηκε ότι αφού ενοποιήσει τη στάση της στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες θα τα αντιμετωπίσει. Ο νέος τρόπος ηλεκτρονικού διαγωνισμού δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για διαφάνεια, υγιή ανταγωνισμό και αποτελεσματικότητα, αλλά από μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πολλά ξεχωριστά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία υπάρχουν. Εκτός από τις ιδιομορφίες ανά Περιφερειακή Ενότητα, προκύπτει, όπως φαίνεται, σοβαρό πρόβλημα με τη στάση των Υπεραστικών ΚΤΕΛ (κι ας είναι ουσιαστικά ο μοναδικός φορέας προσφοράς στη μαζική μεταφορά των παιδιών). Έτσι σήμερα έχουμε την εξής εικόνα ανά νομό:

1. Στην Αργολίδα το ΚΤΕΛ αρνείται να δώσει προσφορά (!) και αναγκαζόμαστε να επαναλάβουμε το διαγωνισμό.

2. Στη Λακωνία δόθηκαν προφορές για όλα τα δρομολόγια με εκπτώσεις μόλις 1-2% όπου φαίνεται ότι υπήρξε κοινή αντιμετώπιση και στάση από τους συμμετέχοντες (ΚΤΕΛ-Ταξί).

3. Στην Κορινθία και τη Μεσσηνία οι εκπτώσεις στις προσφορές των ΚΤΕΛ είναι κοντά στο 1% ενώ στα ταξί, με τον ανταγωνισμό, φτάνουν και το 51%.

4. Στην Αρκαδία ακόμα φτιάχνεται ο διαγωνισμός! 

Σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, θα επισημάνουμε για άλλη μια φορά ότι δε χωρούν σκοπιμότητες και αιφνιδιασμοί. Πρέπει άμεσα (με ευθύνη της Περιφέρειας) να μπουν στο τραπέζι των συλλογικών οργάνων όλα τα ζητήματα - προβλήματα παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων (Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια, Διευθύνσεις Μεταφοράς Μαθητών, ΚΤΕΛ, Ταξί, Τουριστικά Λεωφορεία). Σε διαφορετική περίπτωση «ποτίζονται» πελατειακές σχέσεις και συμφέροντα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της σωστής και ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών. Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα ούτε ακριβοπληρωμένες λύσεις, καταστάσεις τις οποίες για αρκετά χρόνια βιώσαμε και στην Περιφέρειά μας.

Οι "πετυχημένες" Αναπτυξιακές της Περιφέρειας

Μέχρι χθες η Διοίκηση της Περιφέρειας προσπαθούσε να μας πείσει ότι οι Αναπτυξιακές Εταιρείες της είναι πρότυπα αποτελεσματικότητας, νομιμότητας, ταχύτητας και διαφάνειας. Σημαντικά εργαλεία παραγωγής έργου, που τα χειρίστηκε εντελώς μόνη της και αδιαφανώς, εξυπηρετώντας διάφορες σκοπιμότητες, χωρίς να δεχτεί ούτε καν τη φυσική παρουσία μας στη λειτουργία τους! Πρόσφατα άλλαξε η συμπεριφορά της για την Αναπτυξιακή Α.Ε. Μεσσηνίας. Σε αίτημα της Αναπτυξιακής για πληρωμή της με 64.000 ευρώ από την Περιφέρεια, για πέντε μελέτες που υλοποίησε από το 2012 και ολοκληρώθηκαν, η Περιφέρεια απάντησε με ανακοπή των διαδικασιών (!) παρότι προηγήθηκαν δικαστικές αποφάσεις δικαίωσης της Αναπτυξιακής. Αν και το ζητήσαμε επιμόνως, δεν ξεκαθαρίστηκε και δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με το από ποιον φορέα και γιατί αναγκάστηκε η Περιφέρεια να αντιδράσει έτσι. Προφανώς δεν μπορούν να αποδεχτούν επισήμως τις όποιες θεσμικές εκτροπές έχουν γίνει στη λειτουργία της Αναπτυξιακής. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η λειτουργία των Αναπτυξιακών Α.Ε. σαν «μαγαζιά» των εκάστοτε διοικούντων. Κάνουμε προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση για να πάψει αυτό. Στη διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων η κοινωνία μας δεν δέχεται «μαύρες τρύπες».

Νομικοί σύμβουλοι

Η Περιφέρεια σε πάρα πολλές περιπτώσεις χρειάζεται νομική υποστήριξη για τη διεκπεραίωση υποθέσεων της. Χρόνια τώρα είναι «ακάλυπτη» ιδιαίτερα στο Νομό Αρκαδίας, όπου βρίσκεται η έδρα αλλά και στο Νομό Μεσσηνίας. Οι δαπάνες μας για τη νομική στήριξη είναι πολύ μεγάλες ενώ θα μπορούσαν να περιοριστούν σημαντικά με τη σταθερή ετήσια πρόσληψη νομικών συμβούλων, οι οποίοι θα αντιμετώπιζαν τις πολλές συνήθεις περιπτώσεις πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Παρά τη σύμφωνη γνώμη της Περιφερειακής Αρχής σε αυτό, συνεχίζονται οι απευθείας αναθέσεις σε δικηγόρους, χωρίς οι επιλογές να γίνονται σε συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους και με κανόνες διαφάνειας και κυκλικότητας. Σε περίοδο μεγάλης ανεργίας του κλάδου των δικηγόρων απαιτείται μια πιο υπεύθυνη αντιμετώπιση μακριά από πελατειακές σχέσεις και σκοπιμότητες. 

Η παράταξη 

"Πελοπόννησος Πρώτα"

 

(Δελτίο Τύπου) 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.