Πολιτικη

Συντήρηση νέας γέφυρας Αλφειού στην Καρύταινα Αρκαδίας

Την άμεση λήψη μέτρων για τη συντήρηση της νέας γέφυρας του Αλφειού στην Καρύταινα ζήτησε με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, κ. Αλ. Χαρίτση, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Μετά από αναφορές πολλών ΜΜΕ τόσο εθνικής (π.χ. «Πρώτο Θέμα» 26/08/2018) όσο και τοπικής εμβέλειας (π.χ. η έγκριτη εφημερίδα «Γορτυνία» 10/2018) αλλά και καταγγελίες από ιδιώτες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ο κ. Βλάσης έφερε το θέμα στη Βουλή με στόχο την άμεση διευθέτησή του. Η νέα γέφυρα του Αλφειού στην Καρύταινα παρουσιάζει έντονα φαινόμενα οξείδωσης-διάβρωσης του οπλισμού, τα οποία μάλιστα εξελίσσονται με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το μέγεθος του προβλήματος, αν δεν πραγματοποιηθεί αυτοψία και εκτίμηση από ειδικούς.

Ο κ. Βλάσης τόνισε τη σημασία που έχει η εν λόγω γέφυρα για τις μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής και δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στη νέα γέφυρα του Αλφειού στην Καρύταινα θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο και την παλαιά γέφυρα, που αποτελεί ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό και ιστορικό μνημείο.

Με βάση τα παραπάνω ο βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί αν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι στη νέα γέφυρα του Αλφειού στην Καρύταινα και ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτών. Επιπλέον, ζητά να μάθει αν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στη γέφυρα, αλλά και ποιος φέρει την ευθύνη για την πιθανή μη πραγματοποίηση των απαραίτητων εργασιών.

Παραθέτουμε τη σχετική ερώτηση του βουλευτή Κώστα Βλάση: 

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2018

Α.Π.: 2578 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Αλ. Χαρίτση

Θέμα: Συντήρηση νέας γέφυρας Αλφειού στην Καρύταινα Αρκαδίας

Η νέα γέφυρα του Αλφειού στην Καρύταινα Αρκαδίας παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις σε επίπεδο συντήρησης, όπως αναδεικνύεται από πολλά ΜΜΕ τόσο εθνικής (π.χ. «Πρώτο Θέμα» 26/08/2018) όσο και τοπικής εμβέλειας (π.χ. η έγκριτη εφημερίδα «Γορτυνία» 10/2018), αλλά και από ιδιώτες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. 

Η νέα γέφυρα του Αλφειού στην Καρύταινα παρουσιάζει έντονα φαινόμενα οξείδωσης-διάβρωσης του οπλισμού, τα οποία μάλιστα εξελίσσονται με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τον βαθμό απομείωσης της διατομής των οπλισμών αλλά και το βάθος της ενανθράκωσης του περιβάλλοντος τον οπλισμό σκυροδέματος, αν δεν πραγματοποιηθεί αυτοψία από ειδικούς.

Αν συνυπολογιστεί ότι η τοποθεσία, στην οποία βρίσκεται η εν λόγω γέφυρα, διακρίνεται για τις ιδιαιτέρως δυσμενείς συνθήκες από άποψης διάβρωσης (π.χ. υψηλά ποσοστά υγρασίας), γίνεται σαφές ότι αν τα φαινόμενα διάβρωσης δεν ανακοπούν άμεσα, θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε μια κατάσταση που δύσκολα θα είναι επισκευάσιμη.

Με δεδομένη τη σημασία της γέφυρας για τις μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής αλλά και αν συνυπολογίσουμε πως η οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στη νέα γέφυρα του Αλφειού στην Καρύταινα θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο και την παλαιά γέφυρα, που αποτελεί ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό και ιστορικό μνημείο,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α)  Έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι στη νέα γέφυρα του Αλφειού στην Καρύταινα; Αν ναι, ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτών;

β) Έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στη γέφυρα; Αν ναι πότε έγιναν αυτές και ποιες παρεμβάσεις περιελάμβαναν; Ποιος φέρει την ευθύνη για την πιθανή μη πραγματοποίηση των απαραίτητων εργασιών συντήρησης;

γ) Με ποιον τρόπο προτίθεστε να διασφαλίσετε την επαρκή συντήρηση και τον έλεγχο στις γέφυρες της Αρκαδίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Υπάρχει ενεργό μητρώο γεφυρών το οποίο ενημερώνεται και παρακολουθείται με στόχο την επίτευξη του σκοπού αυτού;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Βλάσης

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.