Πολιτικη

"Oι ορεινές περιοχές υφίστανται μεγάλες περιφερειακές ανισότητες"

Τοποθέτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιώργου Η. Παπαηλιού στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος για τις ορεινές και νησιωτικές.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Aναθεώρηση του Συντάγματος της 28.1.2019, με αντικείμενο την αναθεώρηση της διάταξης του άρθρου 101 παρ. 4 του Συντάγματος για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας-μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης Γιώργος Η. Παπαηλιού είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής: 

"Η συγκεκριμενοποίηση, η εξειδίκευση και η ενίσχυση της συνταγματικής διάταξης του άρθρου 101 παρ. 4 του Συντάγματος για την ιδιαίτερη αντιμετώπιση των ορεινών και νησιωτικών περιοχών, αναδεικνύει το πρόβλημα της ορεινής και νησιωτικής Ελλάδας και κατευθύνει τον κοινό νομοθέτη και τη διοίκηση να ασκήσουν θετικές πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης, με σκοπό την προαγωγή της περιφερειακής συνοχής. 

Είναι γνωστό, ότι στη χώρα μας, εκτός των κοινωνικών ανισοτήτων, υφίστανται και μεγάλες περιφερειακές ανισότητες, που αποτυπώνονται κυρίως στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Αυτές, λόγω της απόστασης και της δυσχερούς πρόσβασής τους από και προς το κέντρο, της δημογραφικής γήρανσης και της εν γένει ερημοποίησής τους, δεν γίνονται πάντοτε και εύκολα αποδέκτες των γενικών κυβερνητκών πολιτικών και χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση για να παραμείνουν «ζωτανές». Μέσω δε της μείωσης ή της εξάλειψης των περιφερειακών ανισοτήτων, μπορεί  να επιτευχθεί εν τέλει η ολόπλευρη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή τους.        

Σε αυτό το πλαίσιο, και η πρόταση για «την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης» στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές επιβάλλει την προσαρμογή της  στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συνθήκες αυτών των περιοχών.  

Επομένως, η προς την παραπάνω κατεύθυνση αναθεώρηση της συνταγματικής διαταξης του άρθρου 101 παρ. 4 του Συντάγματος είναι αναγκαία και δεν αποτελεί «βερμπαλισμό» ή «περιττολογία», όπως ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση. "

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.