Πολιτικη

"Να διορθωθεί η άδικη μεταχείριση των περιοχών της Αρκαδίας"

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖA Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού κατά τη συζήτηση για τον "Αναπτυξιακό Νόμο" και "τις προοπτικές των ελληνικών περιφερειών" στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, την Τετάρτη (13/3).

Ο κ. Παπαηλιού είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής :

 

"Στη χώρα μας, εκτός των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων, υφίστανται και μεγάλες περιφερειακές, αλλά και ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Μόνον αν αυτές μειωθούν, μπορεί να γίνει λόγος για ισόρροπη ανάπτυξη και συνακόλουθα για κοινωνική και περιφερειακή συνοχή.

Αυτές επιτυγχάνονται με τον εντοπισμό και την ανάδειξη των λιγότερο ευνοημένων περιοχών-"ειδικές περιοχές" που, βάσει του "αναπτυξιακού νόμου",  εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες ενίσχυσης και αντιμετωπίζονται με τρόπο διαφορετικό σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Στον "αναπτυξιακό νόμο", οι "ειδικές περιοχές" προσδιορίζονται με  κριτήρια τον ορεινό χαρακτήρα τους, τη μικρή απόσταση από τα ηπειρωτικά ή τα θαλάσσια σύνορα, τη νησιωτικότητα και τη μείωση του μόνιμου πληθυσμού.   

Η χρήση αμιγώς οικονομικών κριτηρίων (ΑΕΠ, ανεργία, παραγωγική διάρθρωση) για τον προσδιορισμό των "ειδικών περιοχών" δεν επιτρέπει την αναφορά σε μικρές χωρικές ενότητες. Επιπλέον οι  οικονομικοί δείκτες δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια την πραγματικότητα. Το ΑΕΠ δεν προσδιορίζει με ποιόν τρόπο διανέμεται το εισόδημα, δεν περιλαμβάνει στοιχεία για την εισφορο-φοροδιαφυγή, την παραοικονομία και δεν διαχωρίζει το εισόδημα που παράγεται στην περιοχή από αυτό που διατηρείται σ΄ αυτήν. 

Γι΄ αυτό και ο συνδυασμός  γεωμορφολογικών, δημογραφικών-πληθυσμιακών και άλλων κριτηρίων (π.χ. το μειονεκτικό και φθίνον στοιχείο) μπορεί να αποτελέσει το κριτήριο της "προβληματικότητας". Αυτό να χαρακτηρίζει περιοχές ακόμη και μη ορεινές, με τρόπο ώστε να μην εξαιρούνται από τις «ειδικές περιοχές ενίσχυσης» δημοτικές ενότητες που χρειάζονται στήριξη και έτσι μπορούν να αποτελέσουν μικρούς αλλά σημαντικούς πυρήνες δημιουργίας.

Στο χάρτη των "ειδικών περιοχών ενίσχυσης" και στον αντίστοιχο πίνακα του "αναπτυξιακού νόμου" δεν περιλαμβάνονται τρεις συγκεκριμένες περιοχές του Νομού Αρκαδίας, η δημοτική ενότητα Τροπαίων, η δημοτική ενότητα Ηραίας και η δημοτική ενότητα Γόρτυνος, κατ΄ εξοχήν μειονεκτικές, φθίνουσες περιοχές και βέβαια με σταθερά μειούμενο πληθυσμό.

Πρέπει να διορθωθεί η άδικη μεταχείριση αυτών των περιοχών. Ακόμη και αν η μη ένταξή τους προκύπτει από αριθμούς και στατιστικά στοιχεία – πράγμα που αν συμβαίνει είναι παράλογο και αποδεικνύει ότι οι αριθμοί υπό το πρίσμα της στατιστικής κάνουν λάθη – αυτή η στατιστική εικόνα είναι πλασματική και διαψεύδεται από την ίδια τη σκληρή πραγματικότητα. Όποιος έχει επισκεφθεί ή έστω έχει ακούσει γι΄ αυτές τις περιοχές, γνωρίζει την κατάσταση εγκατάλειψης, ερήμωσης και μαρασμού που εδώ και χρόνια βιώνουν.

Το κριτήριο της προβληματικότητας συνηγορεί, ώστε οι τρεις παραπάνω δημοτικές ενότητες της Αρκαδίας να συμπεριληφθούν στις "ειδικές περιοχές ενισχύσεων"." 

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.