Πολιτικη

Γούργαρης: Αντιλαϊκός απολογισμός

Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον απολογισμό εσόδων-εξόδων 2018.

Φέρατε τον πρώτο μεταμνημονιακό απολογισμό εσόδων-εξόδων που δε διαφέρει σε τίποτα από τους προηγούμενους μνημονιακούς.

Δραστική περικοπή των κονδυλίων για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, για κοινωνικές δαπάνες. Έχουν μειωθεί στο ένα τρίτο οι δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών, για τη δακοκτονία με τα γνωστά προβλήματα. 

Απαράδεκτες για το 2019 οι συνθήκες μεταφοράς από και προς το σχολείο των μαθητών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, διαλυμένο το σύστημα δακοκτονίας με αποτέλεσμα σοβαρή επιβάρυνση των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών, αφού αναγκάζονται να κάνουν μόνοι τους τους ψεκασμούς για το δάκο. Τα τελευταία τρία χρόνια δυο φορές χάθηκε ελαιοπαραγωγή από δακοπροσβολή και την τρίτη βοήθησε ο Θεός με τις καιρικές συνθήκες. 

Τα ίδια και με την κουνουποκτονία. Εχετε διαθέσει κάπου 9 εκατομμύρια ευρώ στη Πελοπόννησος ΑΕ για τη κουνουποκτονία και το κουνούπι και η σκνίπα πάει σύννεφο, «γίναμε άλογα από τα τσιμπήματα των κουνουπιών» λέει ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης σας Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών.    

Πρέπει να είστε πραγματικά περήφανοι Νεοδημοκράτες-Πασόκοι και Συριζαίοι γιατί βάλατε και βάζετε γερή πλάτη για να περνάει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική. Το έχει ομολογήσει άλλωστε εδώ στο ΠεΣυ η αρμόδια επί των οικονομικών κα Αντιπεριφερειάρχης αναφωνώντας σε ανύποπτο χρόνο «πιάσαμε όλους τους στόχους των μνημονίων»!!!

Αρτος θεάματα και Αποζημιώσεις μεγαλοεργολάβων. 

Ενώ είσαστε τόσο σφιχτοί σε ότι έχει σχέση με δαπάνες που αφορούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, είσαστε γαλαντόμοι σε άλλα πχ ενώ έχετε εγκρίνει με τον προϋπολογισμό 747.000€ για εκθέσεις-συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις για το 2018 πληρώνετε 1.082.104,47€ χώρια τα πολλαπλάσια που δώσατε μέσω των αναπτυξιακών της Περιφέρειας ιδιαίτερα της Πελοπόννησος ΑΕ.

Για φέτος δε, που ήταν και προεκλογική περίοδος έχετε τινάξει την μπάγκα στον αέρα. Με πάνω από 500 παράνομες αποφάσεις του Περιφερειάρχη, δώσατε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ σε δράσεις κι εκδηλώσεις για πάσαν νόσον και ζαρζαβατικόν και πάντων των Αγίων.

Ήδη στο πρώτο εξάμηνο εξαντλήσατε τα ποσά που είχαν εγγραφή στον προϋπολογισμό για όλο το έτος και προχωράτε σε αναμορφώσεις του προϋπολογισμού για να καλύψετε κι άλλες σχετικές υποχρεώσεις.

Και κλαίει γι’ αυτό ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης κ. Νίκας και δε θα βρίσκεται μαντίλι να του δώσετε για να σκουπίσει τα δάκρυά του για την καμένη γη που θα του παραδώσετε.

Αλήθεια ισχύει κ. Τατούλη ότι δεν θα παραδώσετε στο νέο Περιφερειάρχη όπως δήλωσε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η κα Νικολάκου; Θα κάνετε κι εσείς το θεσμικό!!! ατόπημα!!! που έκανε ο Σαμαράς που δεν παρέδωσε στον Τσίπρα το 2015; Άσχετα που επτά μήνες μετά ψήφισαν όλοι μαζί το τρίτο μνημόνιο.

Δεν είδατε σε πόσο καλό κλήμα έγιναν οι παραδόσεις-παραλαβές των Υπουργείων από τους Συριζαίους στους Νεοδημοκράτες; Όλα μέλι γάλα σε κλήμα πολιτικού πολιτισμού, παρέλαβαν οι νέοι τη σκυτάλη να συνεχίσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς από εκεί που παρέδωσαν οι παλαιοί;

Όμως το πιο σοβαρό από όλα είναι το τι δώσατε και τι παραδίδετε για να δώσουν οι καινούργιοι στο τομέα των αισχρών διεκδικήσεων των μεγαλοεργολάβων-μελετητών.

Μια απλή ερώτηση έκανε ο Γόντικας στο προηγούμενο ΠεΣυ για το πόσα δόθηκαν σε δικηγόρους και κατασκευαστικούς ομίλους για αποζημιώσεις, σταλίες κλπ με δικαστικές ή μη αποφάσεις κι επιδοθήκατε κι εσείς κ Τατούλη και η κα Νικολάκου σε ένα αισχρό προσωπικό υβρεολόγιο κι σε ένα αντικομμουνιστικό ντελίριο.

Ξέρετε πολύ καλά τα νούμερα, νοιώθετε ότι έχετε τη φωλιά σας λερωμένη γι’ αυτό επιτίθεστε έτσι και πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα.

Ας δούμε όμως τι αναγράφετε στον απολογισμό εσόδων-εξόδων και ποια είναι η πραγματικότητα. 

Στο κωδικό αριθμό 0892 που αφορά δαπάνες για εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων δηλαδή αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν σε μεγαλοεργολάβους μετά από δικαστική απόφαση, είχατε γράψει κι είχε εγκριθεί στο προϋπολογισμό ποσό 653.000€. Με διάφορες αναμορφώσεις το ποσό εκτινάχθηκε στα 2.334.223€ κι ενταλματοποιήθηκε και πληρώθηκε μόνο το 2018 ποσό 1.224.450,84€ από τα δικά σας στοιχεία αυτά, στη σελίδα 16 της εισήγησής σας.

Και για να μην προτρέξει η κα Νικολάκου και πει ότι, είναι μόνο 1.224.450€ λες και είναι και λίγα αυτά, άρα λέτε ψέματα, να σας τονίσω ότι αυτό το ποσό των 2,3 εκατομμύρια ευρώ που έχει διαμορφωθεί και δόθηκε το 1,2 μόνο το 2018 και μόνο μετά από αποφάσεις δικαστηρίων. 

Κι αυτά που δόθηκαν χωρίς δικαστικές αποφάσεις για αποζημιώσεις- σταλίες κλπ με αποφάσεις είτε της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων είτε της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είτε του Υπουργού και συμπεριλαμβάνονται στους κωδικούς για εκτέλεση επενδύσεων από το ΠΔΕ (κωδικός 9459), για μελέτες (κωδικός 9762), για εκτέλεση συγκοινωνιακών έργων (κωδικός 9771), για εκτέλεση λοιπών έργων (κωδικός 9779) δεν θα τα μετρήσουμε;

Όσο και να προσπαθείτε να κρύψετε τις αισχρές διεκδικήσεις των εργολάβων για αποζημιώσεις στα χαρτιά μέσα στους διάφορους κωδικούς και τις δικές σας ευθύνες και μεθοδεύσεις για διευκόλυνση αυτών των διεκδικήσεων, δεσμευόμαστε στους Πελοποννήσιους ότι θα τα ξετρυπώσουμε και θα σας αποκαλύπτουμε κι εσάς κι όσους συμβάλουν για να κουκουλωθούν. 

Καταθέτουμε στο ΠεΣυ για να μην λέει κανένας δεν ήξερα, δυο πίνακες που έχουμε συντάξει από όσα στοιχεία μπορέσαμε μέχρι τώρα να συγκεντρώσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε.

Πιο λίγα δεν είναι, πιο πολλά σίγουρα ναι, γιατί δεν τα έχουμε βρει όλα.

Ο πρώτος πίνακας είναι τι διεκδικήσεις έχουν εγερθεί και για ποια έργα. Σε 22 περιπτώσεις έργων και μελετών διεκδικούνται πάνω από 85 εκατομμύρια ευρώ.  Ο δεύτερος πίνακας αφορά αποφάσεις για εννέα έργα που έχουν διατεθεί πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις για σταλίες, υπερσυμβατικές εργασίες, αποφυγής κινδύνου κι άλλα τέτοια που είτε έχουν εισπραχθεί είτε έχουν εκδοθεί διοικητικές αποφάσεις υπέρ των μεγαλοεργολάβων.

Αν σε αυτά προσθέσουμε τις επιστροφές των εγγυητικών επιστολών στους προηγούμενους εργολάβους, που παράτησαν τα έργα κι έγιναν καπνός, στα έργα αποχετευτικό Κρανιδίου ύψους 4,5 εκατομμύρια ευρώ και στο φράγμα του Ασωπού ύψους 8,5 εκατομμύρια ευρώ τότε εξηγείται γιατί δε δίνετε στοιχεία και καταφεύγετε σε προσωπικό υβρεολόγιο κι αντικομμουνισμό.

Καταψηφίζουμε τον απολογισμό εσόδων-εξόδων της Περιφέρειας.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.