Πολιτικη

Ερώτηση Οδυσσέα για τη φοροδιαφυγή στο λαθρεμπόριο καυσίμων

Από κοινού με σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.

Με ερώτηση τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα, Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από κοινού με άλλους Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής αναδεικνύουν την ολιγωρία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής από το λαθρεμπόριο καυσίμων και ζητούν από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την πάταξη του φαινομένου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς:  1) Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα

       2) Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης

       3) Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη

Θέμα:  Λαθρεμπόριο καυσίμων, μεγάλη φοροδιαφυγή από την ελλιπή λειτουργία του συστήματος εισροών εκροών

Την στιγμή που γίνονται συζητήσεις για πιθανά δημοσιονομικά κενά στον προϋπολογισμό του 2020 μια μεγάλη πληγή φοροδιαφυγής, αυτής του λαθρεμπορίου καυσίμων παραμένει ανοικτή. Το λαθρεμπόριο καυσίμων υπολογίζεται έως και 250 εκατ. ευρώ το χρόνο – ποσό όσο περίπου η  μείωση του ΕΚΑΣ για 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους το 2018.

Οι ενέργειες για την εγκατάσταση συστήματος εισροών - εκροών  στα πρατήρια και GPS στα φορτηγά μεταφοράς καυσίμων ξεκίνησε το 2010 και το 2012 υιοθετήθηκε το σύστημα που έπρεπε να εφαρμοσθεί στη χώρα. Προβλεπόταν μεταβατική περίοδος μέχρι το 2017 για την ολοκληρωμένη λειτουργία του. Από ελέγχους στην διακίνηση καυσίμων εισπράχθηκαν πρόστιμα, το 2013 15,5 εκ €, το 2104 11,4 εκ €, το 2015 4,4 εκ €, το 2016 3,7 εκ € και το 2017 3,1 εκ €. 

Στην περίοδο 2015-2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντί να εισπράξει όπως έλεγε 1 δις € φόρους από το λαθρεμπόριο καυσίμων, μείωσε τους ελέγχους για το λαθρεμπόριο, ανέβαλε με διάταξη σε νόμο το 2016 την εγκατάσταση GPS στα μέσα μεταφοράς καυσίμων και αύξησε την φορολογία από τα καύσιμα κατά 500 εκ € το χρόνο. Τον Απρίλιο του 2019 με νέα Τροπολογία που έφερε στη Βουλή ανέβαλε τη πλήρη λειτουργία του συστήματος για το 2021.

Πέραν όμως αυτής της καθυστέρησης που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, σημειώνονται και σοβαρά προβλήματα στην αξιοποίηση των δεδομένων από την  σημερινή λειτουργία του συστήματος σε 6.500 περίπου πρατήρια από την ΑΑΔΕ.  

Δεν γίνονται οι διασταυρώσεις που είναι εφικτές και δεν υπάρχει τεκμηριωμένη ανάλυση κινδύνου για στοχευμένους ελέγχους που θα μειώσουν το λαθρεμπόριο. Καθυστερούν επίσης και αποφάσεις κλειδιά για την λειτουργία του συστήματος όπως αυτής του  συστήματος στις φορολογικές αποθήκες καθώς και αυτής για τις προδιαγραφές για έγκριση των συστημάτων GPS στα μέσα μεταφοράς καυσίμων

Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί

Προτίθεται η κυβέρνηση να  επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να εφαρμοσθεί νωρίτερα η πλήρης λειτουργία του συστήματος καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων  και πότε;

Πώς και πότε προτίθεται η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα δεδομένα που υπάρχουν για να προχωρήσει σε περισσότερους  διασταυρωτικούς ελέγχους και ανάλυση κινδύνου πώς και πότε;

Τι θα γίνει με το ύψος των φόρων που αυτή την στιγμή αποτελούν μεγάλο εμπόδιο και αυξάνουν το κόστος των παραγωγικών δραστηριοτήτων και των πολιτών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές,

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΝΤΙΑ

ΓΚΟΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΑΜΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΧΑΡΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

ΜΠΙΑΓΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΑΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΠΟΥΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.