Πολιτικη

Πετράκος: Ο κ. Νίκας επέλεξε μετωπική αντιπαράθεση και έχασε

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη ΔΕΗ και το κλείσιμο των μονάδων.

Η επιλογή του κ. Νίκα εχθές (Τετάρτη 30/10) στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου – παρά τις ψύχραιμες φωνές λογικής που υπήρξαν και στην παράταξή του – να θέσει τη στήριξη της κυβέρνησης πάνω από τα συμφέροντα των πολιτών της Μεγαλόπολης και όλης της Πελοποννήσου, και να μην συνταχθεί με τις ομόφωνες αποφάσεις και του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης και των εργαζομένων στο λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης, τον οδήγησε να υποστεί μία μεγάλη ήττα. 

Απέδειξε ο κ. Νίκας ότι παρά τα μεγάλα λόγια του ότι: «δεν είμαι κομματικός είμαι αυτοδιοικητικός», όταν έρχεται η στιγμή που θα αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, επέλεξε να στηρίξει την κυβέρνηση και τις καταστροφικές της αποφάσεις και όχι τους πολίτες της Πελοποννήσου και τα συμφέροντα της Περιφέρειας που εκπροσωπεί. Απέδειξε ότι είναι πάνω απ’ όλα σκληρό κομματικό στέλεχος της ΝΔ και όχι Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» για μια ακόμη φορά προέταξε το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα των πολιτών της Πελοποννήσου, γι’ αυτό και η πρότασή της υπερψηφίστηκε από το ΠΕΣΥ, αφού δεχθήκαμε να ενσωματωθούν θετικές προτάσεις και από τον κ. Νίκα και από τον κ. Τατούλη και από τον κ. Δέδε. Ο κ. Νίκας επέλεξε μετωπική αντιπαράθεση και έχασε.

Οφείλει να αποδείξει έστω και εκ των υστέρων ότι σέβεται το θεσμικό του ρόλο και να συμβάλλει στην υλοποίηση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Παραθέτω την απόφαση όπως διαμορφώθηκε μετά τις θετικές συμβολές συναδέλφων.

Το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου συντάσσεται  με την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης και με την καθολική αντίθεση των εργαζομένων για πρόωρο κλείσιμο των μονάδων το 2020 και το 2028, και δηλώνει ότι  θα πρωταγωνιστήσει σε ενωτικούς  και  μαζικούς αγώνες για να αλλάξει η κυβερνητική απόφαση. 

Απαιτούμε:

1. Να μην κλείσει το 2020 η μονάδα 3. Ειδικά για την 3 είναι διπλό έγκλημα το κλείσιμό της το 2020 διότι δεν έχουν ακόμη αποσβεστεί το κόστος των έργων της περιβαλλοντικής αναβάθμισης (κατασκευή μονάδας αποθείωσης και της τοποθέτησης των φίλτρων) και είναι συνδεδεμένη με την τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης. 

2. Να λειτουργήσουν και οι δύο μονάδες, με ορθολογική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του λεκανοπεδίου, η μεν 3 μέχρι το 2025 και η δε  4 μέχρι   την εξάντληση των αποθεμάτων του λεκανοπεδίου το 2035. 

3. Να επιστρέψει η λιγνιτική Μεγαλόπολη στη μητρική ΔΕΗ.

4. Να αποκατασταθούν τα εδάφη και να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία.

5. Να γίνει σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης  ένα συγκροτημένο και σοβαρό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής για  την  ομαλή μετάβαση στη   μεταλιγνιτική εποχή.

6. Να υπαχθεί η  περιοχή της Μεγαλόπολης στις ειδικές ρυθμίσεις  πρόσθετης ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου ώστε να   αναπτυχτεί η περιοχή και  να  μην  καταρρεύσει.  

7. Να αποδοθεί το  σύνολο του οφειλόμενου   στη περιοχή ΕΑΠ και να αξιοποιηθεί  αποκλειστικά για σοβαρές και ουσιαστικές παρεμβάσεις στη περιοχή της Μεγαλόπολης 

8. Να μην ισχύσει το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας το 2028, αλλά να λειτουργήσουν μέχρι το 2038 όπως στη Γερμανία εκτός από τις μονάδες της Μελίτης και την Πτολεμαΐδα 5, οι οποίες πρέπει να μείνουν στο σύστημα μέχρι τη λήξη του χρόνου ζωής τους το  2050.

9. Να προχωρήσει η αξιοποίηση της γεωθερμίας, και η κατασκευή υβριδικών   και υδροηλεκτρικών από τη ΔΕΗ, διότι μπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα.  

10. Να αναπτύξει η ΔΕΗ και αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

11. Να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και να    παραμείνει ο ΔΕΔΔΗΕ 100% υπό δημόσιο έλεγχο.           

12. Αγωνιζόμαστε για  μια  ανασυγκροτημένη ΔΕΗ ενιαία και 100% δημόσια.

Για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς συγκροτούμε:

Α) Αντιπροσωπευτική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα από όλες τις παρατάξεις του ΠΕΣΥ που θέλουν να συμμετέχουν, η οποία μαζί με το Δήμο Μεγαλόπολης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, τα Σωματεία των Εργαζομένων, τους φορείς της Μεγαλόπολης, το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, θα  προχωρήσει:

α) Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις -συγκεντρώσεις στη Μεγαλόπολη

β) Σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητώντας την ικανοποίηση των ανωτέρω αιτημάτων μας.

Β) Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία   για συγκρότηση  Πανελλαδικής  και Διαπεριφερειακής Επιτροπής Αγώνα με τη Περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας ,τους Ενεργειακούς Δήμους, τους  φορείς της Δυτικής Μακεδονίας και τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, ώστε συντονισμένα να προχωρήσουμε   σε συναντήσεις ,   κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις για την ανατροπή της κυβερνητικής απόφασης  και την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.