Πολιτικη

Παπαηλιού: Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την καθιέρωση του δημοψηφίσματος

Τι είπε ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη τύπου των μελών της Επιτροπής για την Aναθεώρηση του Συντάγματος.

Κατά τη συνέντευξη τύπου των μελών της Επιτροπής για την Aναθεώρηση του Συντάγματος του ΣΥΡΙΖΑ που εδόθη στις 11.11.2019, ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού-ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση των διατάξεων του Συντάγματος που αφορούν τους θεσμούς της  άμεσης δημοκρατίας είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής : 

Στις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ  αποτυπώνονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις που αντιστοιχούν σε διαφορετικά προτάγματα, το προοδευτικό και το συντηρητικό-νεοφιλελεύθερο. 

Βάσει της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης αντίληψης και της «τεχνοκρατικής» ιδεολογίας του μονόδρομου, η πολιτική υποτάσσεται στην οικονομία και η δημοκρατική αντιπαράθεση στην «τεχνοκρατική» αλήθεια. Η δημοκρατία γίνεται μ΄ αυτό τον τρόπο αναιμική, πολύ περισσότερο που η ανάθεση των κοινών σε αντιπροσώπους αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο της.

Προκειμένου να επανέλθει η πολιτική στο προσκήνιο, να εκδημοκρατιστεί το κράτος,  να αποκτήσει ουσία η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, προτείνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ η συνταγματική καθιέρωση και ενίσχυση αμεσοδημοκρατικών θεσμών. Αυτοί δεν θα αλλοιώνουν τον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα της  δημοκρατίας, αλλά  θα τον εμπλουτίζουν με δημιουργικό τρόπο και θα τον συμπληρώνουν. 

Σε αυτό το πλαίσιο, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ προτείνονται η καθιέρωση του θεσμού του δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και του θεσμού της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. 

Μ΄ αυτό τον τρόπο, έστω και περιορισμένα, ο λαός συμμετέχει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. 

Η ΝΔ απορρίπτει  τέτοιου είδους αμεσοδημοκρατικές-λαϊκές πρωτοβουλίες και  συνεπώς την ενίσχυση της δημοκρατίας, προφανώς διότι δεν συνάδουν με τη γενικότερη αντίληψή της για την οικονομία και το κοινωνικό κράτος, η οποία αποκλείει τη λαϊκή συμμετοχή στη διαμόρφωση και την άσκηση των αντίστοιχων πολιτικών.  

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.